Kako je pokrajinska vlast trošila milijarde: Plate, putovanja, posledice oluja

Autonomna pokrajina Vojvodina završila je 2023. godinu sa budžetskim suficitom od sedam milijardi dinara. Polovina prihoda u budžet Vojvodine je došlo transferima iz Republike Srbije.
Kako je pokrajinska vlast trošila milijarde: Plate, putovanja, posledice oluja
Foto: 021.rs
Budžet Pokrajine je iznosio više od 121 milijardi dinara, a potrošeno je 110,8 milijardi. Nakon korekcija i prenosa neutrošenih sredstava utvrđen je suficit od 7,1 milijarde dinara. 
 
U Predlogu odluke o završnom računu budžeta, navodi se da su tekući prihodi Vojvodine tokom 2023. godine bili veći za 21 odsto u odnosu na 2022. godinu.
 
Tekući rashodi Pokrajine sa sekretarijatima i ostalim institucijama bili su 105,7 milijardi dinara. 
Za plate i doprinose potrošeno je više od četiri milijarde dinara, dok su troškovi službenih putovanja bili oko 86 miliona dinara. 
 
U toku prošle godine APV je prebacila više od 22 miliona dinara Javnom preduzeću "Vojvodinašume" za pomoć u sanaciji posledica nevremena, odnosno julskih superćelijskih oluja. 
 
Pokrajina je ulagala i u Novi Sad. Između ostalog, za razvoj lokalnih samouprava glavnom gradu Vojvodine je prebačeno oko 250 miliona dinara, ali bilo je i drugih transfera, kao što je 200 miliona za rekonstrukciju Almaškog kraja.
Bilo je i više projekata u koje je Pokrajina nameravala da ulaže, odnosno navela ih je kao stavke u budžetu, ali onda to nije učinila. Tako da od planiranih 350 miliona dinara za prečistač otpadnih voda u Vrdniku, nije izdvojen ni dinar. Ista je situacija i sa rekonstrukcijom i dogradnjom postrojenja za prečišćavanje vode u Beočinu, za koje je planirano ulaganje od 300 miliona. 
 
Čak 170 miliona bilo je namenjeno za sanaciju i rekonstrukciju turističkog info-centra u Vrdniku, ali ni to Pokrajina nije realizovala. Za kapitalno održavanje dvorca Dunđerskih u Čelarevu pokrajinske vlasti namenile su skoro 129 miliona dinara, ali ni dinar nije utrošen. 
 
S druge strane, uloženo je 300 miliona dinara u energetsku sanaciju zgrada Vlade i Skupštine. Plate u Pokrajinskoj vladi su u budžetu stavka vredna 23,3 miliona. 
 
Pokrajina je utrošila oko 285 miliona dinara na funkcionisanje Skupštine Vojvodine i 138,5 miliona za sprovođenje izbora. 
 
Za pošumljavanje je Pokrajina dala 92.000 dinara, odnosno manje od jedan odsto od planiranih sredstava. Nasuprot tome, u izgradnju šumskih puteva koji se koriste upravo za realizaciju proizvodne funkcije šuma, uloženo je više od 4,3 miliona dinara, što je 44 odsto od planiranih sredstava. 
Stanje duga Pokrajine poslednjeg dana prošle godine bilo je 3,1 milijardu dinara.
 
Završni račun budžeta Vojvodine naći će se pred odbornicima pokrajinske skupštine na sednici u četvrtak, 27. juna. 
  • Tiosaw

    28.06.2024 06:59
    Najnepošumljenija oblast u državi uložila 90000 dinara u pošumljavanje.
    Nije ni čudo što se razvijaju toliki vetrovi u olujama i prave toliku štetu. Jedno malo lovačko društvo u sremu sa 30 članova svojim ličnim sredstvima dobrovoljno pošumilo je 5 puta toliko
  • Vesko

    27.06.2024 11:57
    Može da kaže ko šta hoće! Niko nije vodio pokrajinu bolje od Mirovica. Davao je svima,a za uzvrat nije tražio ništa. Sad ćete videti kako ve “naša maja” s*ebati kasu čas posla. Ima da propadnemo do dna. Ko je postavi … neka snosi odgovornost.
  • Gussar

    27.06.2024 11:54
    Štete od nevremena
    E tek ovo je rađeno selektivno sa sve "ugrađivanjem" u rasponu 35-350 hiljada a u nekim slučajevima(za pretpostaviti kojim i čijim) ..a npr.na objektu u centru grada gde je 50% krova uništen crep i sve komisije priznale štetu,kad je trebalo platiti,"distem" ne prepoznaje objekat..Valjda ne treba dodatno objašnjenje..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.