Potvrda inspekcije: Bespravna seča šuma na dva lokaliteta na Fruškoj gori

Inspekcija je utvrdila nezakonitu seču šuma na dva mesta na Fruškoj gori - crkvena šuma Eparhije sremske i državne šume u odeljenju GJ Andrevlje.
Potvrda inspekcije: Bespravna seča šuma na dva lokaliteta na Fruškoj gori
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Seča šuma na lokalitetima - crkvene šume u blizini lokaliteta Srneći potok, GJ Manastir Jazak, Eparhija sremska i za državne šume u odeljenju GJ Andrevlje, Testera, Hajdučki breg - nisu bila planirana u Osnovama gazdovanja šumama.
 
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" je u februaru ove godine podneo dve prijave šumarsko-lovnoj inspekciji zbog bespravne seče koja je utvrdila nezakonite aktivnosti.
Prijave se tiču preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" i firme "Šume Fruške gore doo" Radivoja Kaurina koji je bio kažnjen za povredu radne discipline 2021. godine. O tom slučaju je pisao i 021.rs.
 
Eparhija sremska ima ugovor o gazdovanju šumama sa tom firmom, a kako kažu iz pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" vraćanje šuma Eparhiji je veliki zločin prema Fruškoj gori.
"Preduzeće 'Nacionalni park Fruška gora' nema kapacitet za odgovorno, pošteno i kompetentno upravljanje zaštićenim područjem", ističu aktivisti pokreta.
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode navodi da je "Srneći potok-Tatarica" zaštićena zona jer lokalitet čine šumski ekosistemi različitih kitnjakovih i bukovih tipova šuma. Predstavlja značajno stanište ptica, posebno Orla krstaša koji se i gnezdio na ovom području.
 
Orao krstaš je jedan od simbola države koji se nalazi na grbu Srbije.
 
Kako je istaknuto na sajtu Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Fruška gora jedino stanište orla krstaša u Srbiji.
Na fejsbuk stranici pokreta "OŠFG" stoji da orla krstaša nema u Fruškog gori već skoro deceniju, da su pobegli od zvukova kvadova i testera.
 
Orlovi krstaši ne smeju da budu uznemirivani tokom sezone gnežđenja i da bi sneli jaja moraju da se osećaju bezbedno. 
  • Posmatrač sa strane

    11.09.2024 13:51
    Biće bolje
    Zaista -pa šta? Postavljanjem nove supernekvalifikovane direktorke "Fruške gore" da vlada, sve će krenuti na bolje. Umesto bespravne seče šume na dva područja novoimenovana će dok trepneš podiči kvantitet i kvalitet seče na najmanje 4 novih područja. Ako to nije napredak -džabe su je postavljali na to radno mesto!
  • .-.

    30.08.2024 21:30
    oskar
    pa sta?!
  • Trole

    30.08.2024 21:16
    Samo dva?!?! Kada su otkrili samo dva znači da svoj posao uopšte ne rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.