Inspekcija utvrdila: Velika ekološka šteta naneta fruškogorskim pašnjacima

Preoravanje velike površine pašnjaka na području Nacionalnog parka "Fruška gora", u blizni Šuljma, označeno je kao nezakonito delo.
Inspekcija je naložila privatniku koji koristi zemljište da omogući preoranim površinama da se samoobnove samoniklom vegetacijom, navodi se u zapisnicima o nadzoru u koje je 021.rs imao uvid.
 
Predmet je predat odeljenju ekološkog kriminala policije Sremske Mitrovice, na dalje postupanje, budući da je konstatovana velika ekološka šteta. 
 
Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, na teren je izašla po prijavi Udruženja za zaštitu šuma, a u vezi sa zaoravanjem pašnjaka na području između Grgurevaca i Šuljma, na lokalitetu "Šuljamačka glavica", u režimu drugog i trećeg stepena zaštite Nacionalnog parka. 
Prvi izlazak na teren bio je 14. marta ove godine. Nadzor je završen 8. aprila. 
 
Utvrđeno je, pre svega, da je reč o zemljištu u državnoj svojini koju je javnim nadmetanjem na korišćenje dobilo privatno lice
 
Inspekcija je utvrdila da je veći deo površine od oko 16 hektara obrađen nedavno, najverovatnije tokom zime 2023/2024 godine.
 
"Na ovom delu travno stanište je narušeno obradom plitkim plugom, krupnom tanjiračom i podrivačem. Jedan manji deo južno od puta, površine 2,5 hektara je pod žitom. Uvidom u satelitski snimak može se zaključiti da je celokupna celina bila prirodno, pretežno pod travom do marta 2023. godine. Obrada zemlje i sejanje žita odvijali su se verovatno u drugoj polovini 2023. godine", piše u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.
To nije jedini deo koji je obrađen. Na delu od 5,7 hektara, zatečeno je žito, posejano verovatno tokom kasnog leta ili rane jeseni 2023. godine. Pregledom satelitskih snimaka, inspektori su zaključili da je ova celina bila obrađivana i korišćena za ratarstvo još od aprila 2020. godine, a neki njeni delovi i od ranije.
 
Treća celina je takođe ranije preoravana, i verovatno još od 2016. obrađivana i korišćena za ratarstvo. 
 
"Veći deo celog prostora je u režimu zaštite trećeg stepena, dok je manji deo u režimu zaštite drugog stepena. Prva celina se vodi kao pašnjak, osim malog dela koji se vodi kao šuma", navodi se. 
 
I ostale celine se vode kao pašnjaci, a manjim delom kao šume.
 
Prilikom nadzora, privatni poljoprivrednik koji koristi ovo zemljište rekao je inspektorima da on nije sprovodio te radove na pašnjacima i da nema saznanja ko je to uradio.
 
"Veliki sam poljoprivrednik, obrađujem puno zemlje. Moje poljoprivredne mašine su jako velike i sa njima ne bih mogao da pristupim predmetnoj lokaciji. Zemlju koju sam uzeo u zakup, uzeo sam iz razloga da bi vršio ispašu po sistemu 'krava-tele', međutim, iz porodičnih razloga nisam krenuo u taj projekat", naveo je on.
 
Nadzirani poljoprivrednik je inspektorima rekao i da je u međuvremenu raskinuo ugovor o zakupu koji je imao sa Ministarstvom poljoprivrede i da je to dostavio policijskim službenicima. 
 
Inspekcija je, nakon davanja izjave i pregleda stanja na terenu, utvrdila da su obradom zemlje koja se vodi kao pašnjak, odnosno šuma, vršene radnje protivne njihovoj nameni.
 
"Obradom zemlje na travnim staništima izvršeno je njihovo narušavanje i oštećivanje, što je značajan nepovoljan uticaj na živi svet, ekološki integritet i estetska obeležja predela", ističe se u nalazu inspekcije i dodaje da za ovakve radove nije ishodovano rešenje o uslovima o zaštiti prirode. 
 
Korisniku zemljišta naložene su mere za otklanjanje nezakonitosti, što podrazumeva da se nakon skidanja letine dva put pokosi teren sa iznošenjem otkosa, tokom leta i potom i jeseni 2024. godine, uz prethodno ishodovane uslove za zaštitu prirode. Potom je neophodno još jedno košenje tokom leta 2025. godine.
 
Deo koji se vodi kao pašnjak ili šuma, a stanište je narušeno, potrebno je da se što pre izravna valjkom i potom takođe, tri puta pokosi. 
 
Inspekcija je po službenoj dužnosti zbog ovih nezakonitosti obavila i nadzor Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora".
Povodom ovih nalaza Pokret Odbranimo šume Fruške gore naveo je da činjenica da je inspekcija konstatovala da je na jednom pašnjaku preoravanje urađeno još 2019. godine "govori o primarnoj odgovornosti upravljača JPNP 'Fruška gora' koji je sve ovo znao pet godina i ništa nije preduzeo'.
 
"Čekamo još informacije od Ministarstva poljoprivrede, jer je njihova nadležnost vezana za davanje pašnjaka u zakup licu koje nema stoku na opštinskom konkursu. Naravno, lokalna mućka lokalnih tajkuna je u pitanju. Odgovornost je opštinskih službenika i partijaca funkcionera, verovatno", tvrdi Pokret OŠFG.
 
Oni naglašavaju da ovo sa pašnjacima potvrđuje "nivo neodgovornosti i nesavnosti u radu upravljača".
 
"Partijska selekcija dovela je do toga da se međusobno štite oni koji bi trebalo da sprovode zakon i oni koji ga krše, dok se šteta nanosi javnom prirodnom dobru", zaključuje Pokret OŠFG.
 
Inače, na području između Grgurevaca i Šuljma, koje je sad prekriveno pašnjacima, a delom i žitom, nekada su živele strogo zaštićene vrste ptica i rasle zaštićene vrste biljaka. 
 
Zvanično, ovaj deo koji obuhvata 30 hektara pašnjaka je na 15 godina zakupio poljoprivrednik od Grada Sremske Mitrovice na javnom nadmetanju za poljoprivredno zemljište, po ceni od oko 1.000 evra
  • GrofNula

    22.08.2024 14:49
    Ime i prezime
    Ime i prezime?!
  • Đorđe Tičerić

    22.08.2024 12:03
    Za Piskarala
    Lopate i Sadnice u šake , pa za Vikend akcije POŠUMLjAVANjA Fruške Gore !
  • Novosadjanka

    21.08.2024 15:32
    Ovo nema na kugli zemaljskoj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti