Subotica: Počelo uređenje "Beograđanke", fasadu će oslikati umetnici

Ovog vikenda u ulici Matije Korvina u Subotici postavljaju se skele i obavljaju pripremni radovi za početak uređenja bočnog dela fasade zgrade Robne kuće Beograd, poznatije kao "Beograđanka".
Subotica: Počelo uređenje "Beograđanke", fasadu će oslikati umetnici
Foto: 021.rs (ilustracija)
Nakon toga će, na proleće, umetnici oslikati čeoni deo zgrade.
 
Ideja je potekla od Inicijative "IT Subotica 2030" koju su podržali Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) i Savremena galerija Subotica, dok su vlasnici "Beograđanke" odlučili da doprinesu akciji tako što će renovirati i bočni deo fasade objekta čime će početak ulice Matije Korvina konačno biti značajno uređen.
"Ukloniće se zaštitna mreža i izolacioni materijal kako bi se prostor lučnih otvora pripremio za krečenje bočne fasade. Šest lukova na čeonom delu fasade (gleda na Korzo) takođe će se renovirati, a zatim će ih oslikati umetnici. Njihova dela biće osvetljena kako bi se jasno videla i noću. Time će ova zgrada dobiti novi izgled kakav dolikuje ambijentalnoj celini u kojoj se nalazi", rekao je izvršni direktor organizacije "IT Subotica 2030" Petar Stakić.
 
On je ocenio da će se jednom socrealističkom objektu, okruženom arhitekturom u stilu secesije, pružiti umetnička svežina a da se pri tome ne naruši značaj koji ova zgrada ima za arhitektonsko nasleđe grada.
Oslikavanjem šest lukova na čeonom delu zgrade, dodao je, ovaj deo će se pretvoriti od jednog relativno nesadržajnog prolaznog dela ulice u mesto gde će lokalno stanovništvo i turisti zastajati i biti u prilici da pogledaju šest umetničkih radova.
 
"I u ovome ima malo tehnologije pa će tako na stubovima biti postavljeni QR kodovi putem kojih će svako moći da sazna više o značenju dela i autoru. Imajući sve ovo u vidu rekao bih da je ovo lep primer udruživanja zarad ulepšavanja Subotice", kazao je Stakić.
 
Kako je najavio, radovi na bočnom delu fasade biće završeni ove jeseni.
 
"Tokom zime biće organizovan konkurs za umetnike koji će morati da ispune standarde koje bude propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Dolaskom lepog vremena, na proleće iduće godine, pristupiće se oslikavanju šest lukova na čeonom delu fasade objekta", kazao je Stakić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Delegacija Pokrajinske vlade u poseti Kini

Delegacija Pokrajinske vlade, na čelu sa predsednicom Majom Gojković, počela je danas zvaničnu posetu jednoj od najrazvijenijih provincija u Kini - provinciji Šandong.