Inđija izdvaja 5,6 miliona za pošumljavanje

Opštinska vlast u Inđiji planira da pošumi 94 hektara na 15 lokacija u gradu i da zasadi hiljadu i po stabala gorskog javora, hrasta lužnjaka i srebrnolisne lipe.
Inđija izdvaja 5,6 miliona za pošumljavanje
Foto: 021.rs
Predsednik Opštine Inđija raspisao je javnu nabavku za pošumljavanje sa ciljem zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2024. godini na teritoriji te opštine. Vrednost javne nabavke je 5,6 miliona dinara, piše IN Medija.
 
Javnom nabavkom predviđeno je pošumljavanje 94 hektara na ukupno 15 lokacija u Opštini Inđija a planirana je nabavka hiljadu i po sadnica gorskog javora. hrasta lužnjaka i srebrnolisne lipe starosti od 7 do 10 godina.
Mašine će za pripremu i trasiranje terena raditi 150 sati a radna snaga će, kako navodi ovaj inđijski portal, biti angažovana na 480 sati rada. Navodi se da je 80 sati planirano za angažovanje nadzornog organa.
 
Pod pripremom terena podrazumeva se uklanjanje korova i niskog rastinja, uklanjanje kamenja i ravnanje zemljišta.
 
Trasiranjem terena će se izvlačiti takozvane "prave linije" kako bi sadnice drveća bile u pravilnom nizu i na podjednakoj udaljenosti jedna od druge, i kako bi se obeležio teren za bušenje rupa gde će nove sadnice biti posađene, navodi INMedija.
Za sadnju sadnica javnom nabavkom Opština je predvidela angažovanje radnih mašina u trajanju od 640 sati, angažovanje radne snage u trajanju od 1600 sati i nadzornog organa od 160 radnih sati.
 
Sadnja podrazumeva bušenje rupa, postavku peska i hidrogela, postavljanje sadnice u rupu, postavljanje sigurnosnih ankera, zatrpavanje i pričvršćivanje sadnica za ankere sa gurtnama (trake koje ne oštećuju nove sadnice), utabavanje terena oko sadnice i zalivanje.
 
Sadnice bi trebalo da budu sa busenom, da budu snažne, zdrave, bez deformacija i entomoloških, fitopatoloških i mehaničkih oštećenja i da su spremne za sadnju na stalnom mestu na otvorenom.
Sadnice, takođe, treba da su dobro ukorenjene (da imaju dobro prožiljen korenov sistem), minimalne visine od dva i po do tri i po metra i obim stabla od 10 do 15 santimetara.
 
Više o planovima za pošumljavanje u Opštini Inđija pročitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Delegacija Pokrajinske vlade u poseti Kini

Delegacija Pokrajinske vlade, na čelu sa predsednicom Majom Gojković, počela je danas zvaničnu posetu jednoj od najrazvijenijih provincija u Kini - provinciji Šandong.