"Samo srce može dobro da vidi": Izuzetno redak primerak Malog princa na prodaju za 1,25 miliona

Kopija "Malog princa" Antoana de Sent Egziperija sa obimnim ispravkama francuskog autora, koju izdavači opisuju kao književno blago, biće u prodaji od 20. do 24. novembra u Abu Dabi Artu.
"Samo srce može dobro da vidi": Izuzetno redak primerak Malog princa na prodaju za 1,25 miliona
Foto: Pixabay
Prodavci knjiga opisuju ovo Egziperijevo izdanje kao "književno blago", a cena za ovaj primerka iznosi 1,25 miliona dolara.
 
Osim rukom pisanih ispravki, tekst sadrži dve originalne autorove skice olovkom, uključujući ranu skicu za poslednju ilustraciju Malog princa koji se vraća kući.
 
Kandidat za najprevođeniju knjigu na svetu van religioznih tekstova, novela o dečaku koji putuje sa planete na planetu stičući mudrost, objavljena je 1943. na vrhuncu Drugog svetskog rata.
Uvezana u izlizane, crne korice, kopiju "Malog princa" na francuskom jeziku napisana je u Njujorku tokom izgnanstva autora iz Francuske koju su okupirali nacisti, neposredno pre nego što je otišao da služi u vazduhoplovstvu.
 
Druga dva od tri poznata primerka su u Nacionalnoj biblioteci Francuske i Hari Ransom centru u Teksasu.
Tekst sadrži ono što se veruje da je prvo pisano pojavljivanje jednog od najpoznatijih stihova u knjizi: "Samo srce može dobro da vidi. Suština je nevidljiva očima".
 
Trgovci retkim knjigama žude za izdanjima koja dopiru do srži autorovog kreativnog procesa, posebno u uticajnim delima poput "Malog princa", rekao je Semi Džej, viši specijalista za književnost u Piter Harington iz "Rare Books", koji prodaje knjigu.
 
"Ovo je jednostavno najizuzetniji primer koji sam ikada video. To je vrhunac i veoma sam dirnut, jer ne vidim kako ću ga ikada nadmašiti", rekao je Semi Džej, koji više od 13 godina prikuplja i prodaje knjige.
 
Knjiga će biti u prodaji u Abu Dabi Artu od 20. do 24. novembra.
Antoan de Sent Egziperi je umro 1944. kada je njegov avion nestao tokom vojne izviđačke misije iznad Sredozemnog mora. Glas o njegovom nestanku ubrzo se proširio po književnom svetu i u međunarodnim novinskim naslovima.
 
Neidentifikovano telo u francuskoj uniformi pronađeno je nekoliko dana južno od Marseja, a neki veruju da je to bilo Egziperijevo telo.
 
Srebrna narukvica za koju se veruje da je pripadala upravo Egziperiju pronađena je u moru 1998. godine a 2000. je pronađen i njegov avion.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti