Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Zbog visokih temperatura moguć slabiji rod voća

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će Srbija, zbog visokih temperatura u decembru i januaru, imati štete na voću zbog čega će se smanjiti prinosi.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Zbog visokih temperatura moguć slabiji rod voća
Foto: Pixabay
"Klimatske promene su očigledne, pratim ih od 2010. godine i od tada su temperature u zimskom periodu visoke, ove godine u januaru su bile između 14 i 16 Celzijusovih stepeni, pa će ako padnu temperature do aprila, osetljivo voće kao kajsije, breskve, neke vrste trešanja, pa čak možda i jabuke i kruške, biti oštećeno", rekao je Keserović agenciji Beta.
Dodao je da je u poslednjih desetak godina najgora bila 2012. godina kada je zbog sličnih vremenskih uslova voće u proleće izmrzlo i šteta se procenjivala do 150 miliona dolara.
Najbolja godina u tom desetogodišnjem periodu bila je, kako je rekao, 2013. godina kada je prinos voća bio 1,68 miliona tona. Devizni priliv od prošlogodišnjeg roda biće, prema njegovim rečima, oko 800 miliona dolara i možda će nadmašiti prihode od žitarica.
 
Keserović je rekao da se jabuke iz Srbije izvoze i u Rusiju, bez obzira na prepereke u transportu i rast površina pod jabukama u toj zemlji.
 
"Ako se primenjuju najsavremenije tehnologije u proizvodnji i ostvaruje prvoklasan prinos jabuka, izvoz će se odvijati bez obzira na poteškoće, ali je i uvoz voća u Srbiju veoma visok. Naše tržište je potpuno otvoreno, iako bi moglo da se nađe načina da se zaštiti kao što rade u Nemačkoj. Jedna od mera bi mogla biti prednost voća domaćeg porekla na tenderima za javne ustanove", rekao je Keserović, koji je i predsednik Društva voćara Vojvodine.
 
Jedna od mera u poboljšanju potrošnje domaćeg voća mogla bi, kako je ocenio, biti edukacija stanovništva kako bi se povećala potrošnja, na primer jabuka, umesto što se prednost daje pomorandžama i mandrinama, čija je zdravstvena ispravnost upitna.
 
U Srbiji je, prema njegovim rečima, potrošnja jabuka po glavi stanovnika nedopustivo niska i iznosi oko 11 kilograma, a trebalo bi da bude bar 20 kilograma.
 
"Ne treba sumnjati u zdravstvenu ispravnost domaćih jabuka, sredsva zaštite se pravilno koriste i ne mogu se porediti ukusi domaće jabuke i jabuke proizvedene u Holandiji", rekao je Keserović.
 
Srbija je, kako je rekao, u odnosu na bivše republike izrazito voćarska zemlja, pod voćem je 185.000 hektara i proizvodi osam puta više voća u odnosu na Hrvatsku, ali prostor gde bi mogla da se širi je proizvodnja jezgrastog voća, oraha i lešnika, koji su značajno zastupljeni u uvozu.
 
Keserović smatra da Srbija, ukoliko želi da nastavi sa izvozom jabuka, mora podizati nivo tehnologije proizvodnje i smanjenja troškova da se ne bi desilo da za desetak godina postane uvoznik jabuka iz Rusije.
 
Rusija, kako je rekao, na južnom Kavkazu naglo povećava površine pod jabukama, godišnje po 1.500 hektara, a na nekim površinama koristi tehnologiju koja je čak i savremenija nego u Srbiji.
 
Uz to, prema rečima Keserovića, Rusija ima jeftino gorivo i radnu snagu, pa i Srbija mora snižavati troškove proizvodnje jabuka, možda objedinjavanjem ponude, uvođenjem mehanizovanog orezivanja voća, kao i smanjenjem drugih izdataka da bi cena tog voća bila konkurentnija cenama jabuka proizvedenim u Rusiji.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

voće
  • Deks

    12.01.2023 10:51
    Kakve veze Rusija ima sa proizvodnjom jabuka u Srbiji? Ovo je zaista sramotno, gleda li profesor vesti? Inače nije istina da se "ne mogu porediti ukusi domaće jabuke i jabuke proizvedene u Holandiji". Jabuke i drugo voće uzgojeno u Srbiji na plantažama tj. velikim voćnjacima sa intenzivnom proizvodnjom ne mogu se smatrati "domaćim voćem", radi se o običnoj industrijskoj proizvodnji gde se drvoredi voća kljukaju veštačkim đubrivima i vodom, i koristi se masovno hemija za zaštitu. Takve jabuke iz holandskih voćnjaka su ukusnije i kvalitetnije od naših jer postoje savremenije metode gajenja i bolja je kontrola kvaliteta. "Domaće jabuke" sa zaista vrhunskim ukusom bi bile one iz malih voćnjaka gde nema masovnog korišćenja veštačkih đubriva, hemijske zaštite i navodnjavanja, i gde bi se prednost dala sadnicama jabuka dobijenim iz semena a ne kalemljenim jabukama tj. klonovima poznatih sorti.
  • Novi Sad

    12.01.2023 10:16
    Profa
    E ovaj covek treba da bude ministar i da se pita o poljoprivredi.
  • Произвођач јабука

    12.01.2023 09:17
    Неплаћање
    Већи проблем од слабијег рода је тај што има само неколико откупљивача који договоре откупну цену на штету произвођача, а притом ни ту цену не плате. Ја сам нпр. предао јабуке Делта аграру још у августу и нису ми плаћене до данашњег дана. Закон постоји, али се не примењује...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti