Počeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, predstavlja se 1.100 izlagača, ovo su detalji

Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam počeo je danas, 20. maja i trajaće do 26. maja u Novom Sadu.
Počeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, predstavlja se 1.100 izlagača, ovo su detalji
Foto: 021.rs
Ove godine nastupe 1.100 izlagača iz 26 zemalja.
 
Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija. 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala.
 
Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom "Srpski kvalitet", i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali "Master".
"Posetioci će imati priliku da vide različite vrste rasa konja, goveda, koza, ovaca, kao i neke autohtone vrste i one koje do sada nisu izlagane na ovakvim sajmovima", rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu. 
 
Jedan od događaja koji će biti upriličeni tokom sajma je izložba poljoprivredne mehanizacije u kojoj učestvuju članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, one koje to nisu, ali i izlagači iz inostranstva. Darodavci u Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. 
 
Najavljeno je prisustvo 25 zemalja - Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, BiH, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske i Indonezije. Internacionalni karakter potvrđuje i 14 najavljenih kolektivnih izložbi iz Italije, Španije, Kine, BiH, Česke, Mađarske, Indonezije, Holandije, Poljske, Crne Gore, Angole, Rumunije, Belorusije i Rusije. 
 
Najskuplji traktor na sajmu je traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra bez PDV-a.  
Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije, čija je osnovna cena 670.000 evra i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn čija je vrednost oko 700.000 evra. 
 
"Imaćemo 21. maja, takmičenje u preponskom jahanju, a kao i prošle godine biće održana Fijakerijada, Dan stočara, Dan voćara, a najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde će u akciji 'Human i Sladak' sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće", rekao je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.
 
Istakao je da je ovogodišnja zemlja partner Italija i da je ovo njen treći nastup na Poljoprivrednom sajmu.
 
"Italija će na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupiti sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu. Orkestar 'Taranta' će nastupiti na svečanom otvaranju, a predviđen je i koncert ove grupe 20. maja u Novom Sadu. Takođe, biće organizovana i dva seminara iz oblasti ekonomsko-naučne saradnje. Zahvaljujući Muzeju Vojvodine u Hali 6 pripremljena je izložba 'Pšenica - od njive do trpeze' na kojoj će, od 20. do 26. maja biti prikazano 90 eksponata, koja će posetioce odvesti na njive u Vojvodini i pokazati istoriju uzgoja pšenice i saznati kako se nekada davno obrađivala zemlja. Takođe, biće organizovana i humanitarna akcija 'Human i sladak' za koju su zaslužne Kompanija 'Stamevski' i Udruženje NURDOR. Reč je o torti od 70 metara koju će donirati ova kompanija, a posetioci će za konzumaciju dati dobrovoljni prilog koji je namenjen izgradnji šeste roditeljske kuće NURDOR-a", rekao je Cvetković.
 
Porodični dan je predviđen u sredu 24. maja, kada će za jednu kupljenu ulaznicu od 700 dinara cela porodica moći da poseti manifestaciju.
  • T. J.

    20.05.2023 19:27
    Porodični dan u sred radne nedelje?! Nemam reči ... udarila kriza pa im je svaka ulaznica važna. Kako su zamislili da roditelji vode decu da vide životinje kada ti isti roditelji rade (ili jedan roditelj radi)? Ili, kako ste zamislili da trčimo na Sajam pred sam kraj radnog vremena ne bismo li videli išta.
  • BGD 011

    20.05.2023 12:42
    Cudno, zasto ga (Sajam) ne otvori Vucic? Uplasio se Minhauzen da ce biti izvizdan, pa bi mu popijeno vino bilo kiselo!
  • Novosadista

    19.05.2023 17:31
    Sajam je ove godine poceo ranije, paradom traktora po gradu. A kako stvari stoje, parada ce se nastaviti i po zavrsetku sajma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".