Godinama se urušava zgrada u Jevrejskoj, uskoro će tu moći da "nikne" višespratnica

Sanacija jednospratnice u Jevrejskoj 40 nije moguća u skoroj budućnosti zbog nerešenih imovinsko-pravnih poslova.
Godinama se urušava zgrada u Jevrejskoj, uskoro će tu moći da "nikne" višespratnica
Foto: 021.rs
Ova zgrada, locirana odmah pored Futoške pijace, ograđena je još 2018. godine kada je krovna konstrukcija počela da se urušava. Privatni vlasnik i Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove tada su izveli radove na podupiranju međuspratne tavanice i pregradnog zida.
Međutim, zgrada je nastavila da propada. Nedavno je još jedan deo zgrade otpao, a krov je vidno urušen i nestabilan.
U stambenoj zgradi koja je verovatno građena u prve dve decenije 20. veka, nalazi se poslovni prostor u vlasništvu Novog Sada i dva stana u privatnom vlasništvu. 
 
Na drugom delu parcele nalaze se dve porodične stambene zgrade u privatnom vlasništvu, garaža i još dva poslovna prostora u vlasništvu grada. 
 
Kako navode iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, došlo je do urušavanja međuspratne tavanice u zgradi koja se nalazi u Jevrejskoj ulici pored pešačke staze.
 
"Gradska uprava za inspekcijske poslove je tada naložila privatnom vlasniku i Gradu da izvrše radove na podupiranju međuspratne tavanice nad prizemljem i pregradnog zida drugog stana, koji su delom urušeni u poslovni prostor u prizemlju objekta. Naloženo je i podupiranje međuspratne tavanice koja se urušila u pasažu objekta, kao i da zaštitnom ogradom sa vidnim upozorenjem na opasnost ograde deo trotoara ispred objekta", navode.
 
 
Dodaju je i da je za rekonstrukciju i sanaciju ovog objekta potrebna saglasnost svih lica koja su vlasnici na ovoj parceli.
 
"Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove je u nekoliko navrata pozivala privatnog suvlasnika u cilju rešavanja pitanja rekonstrukcije objekta, međutim do realizacije nije došlo", dodaju.
 
Objašnjavaju da se suvlasnik ovoj upravi obraćao Zahtevom za razmenu nepokretnosti, ali je od tog postupka kasnije odustao.
 
"S obzirom na sve navedeno, a naročito na činjenicu da Grad Novi Sad nema saglasnost suvlasnika za rekonstrukciju i sanaciju predmetnog objekta, Grad nije u mogućnosti da potrebne radove izvrši samostalno", zaključuju.
Šta kaže Plan detaljne regulacije ovog dela koji je na javnom uvidu?
 
Plan detaljne regulacije dela novog centra severno od Futoške ulice u Novom Sadu koji je trenutno na javnom uvidu, između ostalog, propisuje i pravila za deo Jevrejske ulice.
 
Ovim planom je predviđeno da se dozvoljena visina zgrada u Jevrejskoj ulici poveća.
 
 
Tako će na ovoj parceli biti dozvoljeno da se, umesto jednostpratnice kakva je sada, izgradi četvorospratnica sa tim da će poslednji sprat biti uvučen. 
 
Ovaj Plan detaljne regulacije je na uvidu do 7. juna
  • ********************

    17.05.2023 09:31
    NAMERA VLASTI
    Prvo se vlast dobro organizovala, malo pogurala propadanje, onda lepo isplanirali nov objekat veće spratnosti pa će se tu svi lepo ugraditi i zgrada će se srušiti, kao što je bio slučaj sa Pupinovom palatom, ili zgradom u Radničkoj ulici br. 2, gde je trebao biti objekat javne namene, pa su onda sve protrgovali za promenu namene. Organizovan kriminal cveta u Novom Sadu, a tužilaštvo ćuti pa ćuti.
  • 002211

    16.05.2023 15:45
    Šteta lepe zgrade, moglo je samo renovirati.
  • Vlada

    16.05.2023 10:12
    @MK

    SVE što si napisao otkriva ozbiljno poremećenu individuu naviklu da kleči državi, a svojim sugrađanima, bilo sadašnjim bilo prošlim - zabada nož u leđa. Znači nije država kriva za proneveren zajam Srbiji, za izazivanje sankcija, ekonomske krize i bombardovanja? Pa biće da si u pravu - kriv si ti, i tebi slični ološ koji misli da je normalno da se “za prizemljušu dobije nekoliko stanova”, pogotovo ako si tu prizemljušu izmuvao od nekog, jer vam je to domet životnog uspeha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".