DaNS pisao Đuriću zbog garaže kod Banovine, mesec dana im ne odgovara

Društvo arhitekata Novog Sada uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću zbog izgradnje garaže kod kompleksa Banovine.

Kako navode u DaNS-u, dopis gradonačelniku poslali su 16. maja, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor. 

Pismo započinju apelom da sada, "u trenutku kada je to još uvek moguće, učini ono što je potrebno da se sačuva 'obraz' našeg grada i njegov autentični znak raspoznavanja, Banovinski kompleks, u svom izvornom i zakonom zaštićenom izgledu".

Ukazuju na to da su se već nekoliko puta do sada oglašavali u vezi sa izgradnjom podzemne garaže kod Banovine. Po njihovim rečima, analizirali su pitanje da li garaža treba da se gradi na tom mestu, ali kako je podzemni deo objekta u celosti izgrađen, time ne žele da se bave ovom prilikom.
 
"Ono što predstavlja ogroman problem jesu nadzemni izlazi iz garaže izvedeni u armiranom betonu sa visinom prosečnog prizemlja, koji zauzimaju veliki deo površine pored objekata Banovine i Skupštine. U trenutku kada je izgradnja započela niko nije imao prilike da vidi, u nekom trodimenzionalnom prikazu projekta, da će se na ovom mestu pojaviti ovako glomazne strukture, takvih dimenzije i tako neprikladnog izgleda", poručuju u Društvu arhitekata Novog Sada.
 
U obraćanju gradonačelniku pozivaju se na to da je Vlada Srbije 2007. godine donela Odluku o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture, ističući da najvažniju meru zaštite predstavlja "zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera".
 
"Ali, da na trenutak i zanemarimo ono što kaže Akt Vlade Republike Srbije, da se oslonimo samo na zdrav razum i ljubav prema gradu u kojem živimo, mislimo da ćemo zajedno doći do istog zaključka - ove armirano-betonske 'mega' strukture nisu smele da se pojave u ovom prostoru koji je omiljeni i prepoznatljiv prizor razglednica iz Novog Sada. Biser arhitekture svog vremena, sasvim jedinstven. Postoji mnogo primera u evropskim gradovima kako je rešeno ovo pitanje. Tamo gde su podzemne garaže građene u samom centru gradova, zaštićenih kao istorijsko ili arhitektonsko nasleđe, ili u blizini spomenika kulture, izlazi iz tih garaža nisu natkrivani, izvedeni su diskretno, samo sa ogradom, ili na neki način uklopljeni u parterno uređenje, kako ne bi vizuelno narušili (naružili) svoje okruženje", smatraju u DaNS-u.
Dodaju i da u ovom trenutku betonske strukture mogu da se uklone, a projekat može da se preispita i da se "hitno pronađe drugačije i primereno rešenje", bez natkrivanja ili eventualno natkriveno na drugačiji način diskretnijim i prozračnijim strukturama. 
 
Đurića pozivaju da uloži svoj autoritet u "spasavanje Banovine i da hitne preduzme potrebne korako kako svi mi sutra ne bismo osećali stid zbog svog odnosa prema sopstvenog gradu".
  • NSvetlana

    13.06.2023 07:53
    Tragedija
    Da je bilo sreće i pameti ovo ruglo nebi ni počinjali da prave! O dve garaže u sred centra...bolje da ne komentarisem!
  • Klavirista

    13.06.2023 03:04
    Neķa se Banovina sruši
    Nikad vam neće odgovoriti niko .Banovina ima tzv plitke temelje i vi znate sve posledice crpĺjenja u neposrednoj blizini praktično objekat je trajno i toliko oštećen da se to ne może više sanirati. Investitórsku hobotnicu ništa ne može zaustaviti - ma ko da je gradonačelnik
  • Neko iz Novog Sada

    12.06.2023 15:03
    Tako je. Gde smo stigli kad smo dogurali dotle da nam ljudi koji i nisu Novosađani proturaju ad hoc projekte radi lične koristi i interesa. Dva bisera arhitekture su uništena bahatošću ove nesposobne i poltronističke administracije nastale iz režima koji nam već deceniju okupira zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti