Devojčica iz Futoga koja se tereti za širenje panike već mesec i po dana u pritvoru

Četrnaestogodišnjakinja iz Futoga već mesec i po dana je u pritvoru zbog toga što je, nakon masovnog ubistva u "Ribnikaru" na školskom času, kako se sumnja, širila paniku.
Devojčica iz Futoga koja se tereti za širenje panike već mesec i po dana u pritvoru
Foto: 021.rs

Kako je saopštio Viši sud u Novom Sadu, njoj je pritvor određen 13. maja zbog opravdane sumnje da je 11. maja u osnovnoj školi, na školskom času, iznela tvrdnje koje su izazvale paniku, a zatim istog dana na Tiktoku objavila "uznemirujući sadržaj", aludirajući na događaje od 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Sud navodi da se, zbog toga, maloletnica tereti za krivično delo izazivanje panike i nereda.

Dan nakon privođenja u njenoj sobi je pronađena municija za vatreno oružje, odnosno jedan metak. Zbog ovog se četrnaestogodišnjakinja tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
 
Njoj je pritvor produžen 12. juna. Sudsko veće odredilo je da će ona ostati u pritvoru do 12. jula, a kako njena majka kaže za 021.rs, novo saslušanje bi trebalo da bude 13. jula, nakon čega se ona nada da će biti puštena da se brani sa slobode. 
 
Devojčici je po privođenju određen branilac po službenoj dužnosti, ali je pred kraj prošlog meseca njena majka angažovala drugog advokata.
 
Majka devojčice kaže za naš portal i da ona nije bila prisutna na saslušanju, a da je tek nakon intervencije advokata uspela da dobije uvid u zapisnik sa saslušanja i njenu izjavu. 
 
Njena mama je ranije, za Danas, rekla da je ona tamo "ubedljivo najmlađa" i da je u sobi sa "šest starijih žena". 
 
Posledice masovnog ubistva u beogradskoj školi
 
Zločin u "Ribnikaru" i sve što je usledilo pokrenuli su talas pokušaja "kopiranja", gde su brojni učenici osnovnih i srednjih škola pretili raznim spiskovima, pa i plastičnim pištoljima. 
 
Policija je samo početkom maja, prema objavama u medijima, privela više od 10 maloletnika zbog upućivanja pretnji ili objavljivanja uznemirujućeg sadržaja na mrežama. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 8. maja da je za nekoliko dana prijavljeno više od 120 slučajeva pretnji učenika i objavljivanja neprimerenog sadržaja na društvenim mrežama
 
Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je 9. maja za list Nova da je njihov prag tolerancije za ova krivična dela uvek bio vrlo nizak, a da je sada ravan nuli.
 
On je naveo da javni tužioci svaki događaj pažljivo analiziraju i u skladu sa zakonom kvalifikuju.
 
Objasnio da se oni koji na društvenim mrežama veličaju zločin i osumnjičene ili najavljuju nove napade uglavnom terete za ugrožavanje sigurnosti prema više lica, izazivanje panike i nereda ili nasilničkog ponašanja.
 
Istakao je da tužilaštvo neće prihvatiti objašnjenja ili odbrane da neko "nije znao šta radi" i slično.
 
Psiholozi su u danima nakon dve masovne pucnjave upozoravali na ovakve reakcije maloletnika koje mogu ukazivati na različite motivacije, od izazova pa do načina da prikriju strah. Često je reč i o traženju pažnje od odraslih.
Šta kažu zakoni?
 
Minimalni uzrast za krivičnu odgovornost maloletnika u Srbiji je 14 godina, što je i najčešća starosna granica na međunarodnom nivou.
 
Iako je određivanje pritvora za maloletna lica retko, ono je u izuzetnim slučajevima moguće. Kako se navodi u Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, sudija može doneti rešenje da se maloletniki privremeno smešti u prihvatilište, vaspitnu ili sličnu ustanovu, da se stavi pod nadzor organa starateljstva ili da se smesti u drugu porodicu, ako je to potrebno.
 
"Izuzetno, sudija za maloletnike može odrediti da se maloletnik stavi u pritvor, ako se svrha radi čijeg je ostvarenja pritvor određen, ne može postići merom privremenog smeštaja", piše u Zakonu.
 
Maloletnicima se, po zakonu, pritvor određuje za teža krivična dela i kada postoje specifične okolnosti.
 
Ines Cerović iz Centra za prava deteta kaže za 021.rs da je svaki slučaj različit, ali da bi pritvor svakako trebalo da bude "poslednja moguća mera, i to na najkraće moguće vreme".
 
Kako je u autorskom tekstu za Danas ranije ocenio magistar maloletničkog krivičnog prava, bivši sudija i član Saveta za maloletnike, Savo Đurić, Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica (ZM), koji je donet 2005. godine, deset godina nije usklađen sa novim Zakonikom o krivičnom postupku.
 
Istakao je da je problem i to što država nikad nije formirala ustanovu za lečenje i osposobljavanje maloletnika. On je naveo i da je u Novom Sadu, u jednom trenutku nakon masovnog ubistva u "Ribnikaru" u pritvoru bilo čak 18 maloletnika.
 
Inače, nakon zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao jednu od mera predložio je snižavanje starosne granice za krivično-pravnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina. Stručnjaci su uglavnom bili stava da je ovo rešenje površno i populističko i da su neophodne sveobuhvatne mere.
  • Jova

    04.07.2023 10:06
    Šta radite botovi?
    Potrudio sam se da pročitam sve komentare i pogledam kako ljudi ocenjuju komentare.
    Šokiran sam kako botovi vlasti ocenjuju, sve što bi škodilo vlastima dobija negativnu ocenu pa makar to bilo protivno razumu. A posebno taktika da se ne da više negativnih nego sto ima pozitivnih, kao da se ne primeti, hahaha!
    Da li stvarno nalogodavci ove taktike stvarno veruju da to ima bilo kakav uticaj na čitaoce,
    Ako je tako onda su gluplji nego što sam mislio!
  • ns ja

    04.07.2023 09:09
    Ili ove da padnu sa vlasti ili komplet država kao Sirijci da krenemo, selidba... nema dalje, ovde da ostanu samo Vučić, Marić i Mitrović, čak ni njihova deca jer i ona studiraju u inostranstvu - ovde dođu samo za raspust
  • spectator

    03.07.2023 13:40
    Zanimljivo kako se Kristijan Golubovic, ucesnici Zadruge zurke, "junaci" iz kriminalnog miljea i slicni javno prikazuju na televiziji dobijajuci status idola i omiljenih likova.
    Upravo zahvaljujuci takvima ukupna atmosfera u drustvu je postala opasno zatrovana.
    Njima ne treba pritvor?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.