Nakon inicijative: Grad razmatra da biciklistima dozvoli da voze u široj pešačkoj zoni u centru

Nadležne gradske uprave razmatraju mogućnost da se u centru Novog Sada proširi biciklistička zona, odnosno da se biciklistima dozvoli da se kreću delovima pešačke zone.
Nakon inicijative: Grad razmatra da biciklistima dozvoli da voze u široj pešačkoj zoni u centru
Foto: 021.rs

Reč je o inicijativi koju je Gradu Novom Sadu još u januaru ove godine uputila Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), s ciljem da se prošire dozvoljene zone za kretanje biciklista. Ovakvih zona u centru već ima, ali NSBI ukazuje da ih nema dovoljno.

Vožnja bicikla trenutno je dozvoljena u određenim delovima pešačke zone i to u Njegoševoj, u Ulici Modene i na Pozorišnom trgu, gde je brzina biciklista ograničena na brzinu kretanja pešaka. U svim drugim delovima centra Novog Sada zabranjeno je kretati se biciklom, a sprovode se i kontrole i kažnjavanja.

Kako je NSBI nedavno saopštila, iako neki sugrađani zauzimaju stav da biciklistima nije mesto u pešačkoj zoni, biciklisti pešačku zonu koriste prevashodno iz bezbednosnih razloga.
 
"Primetno je da u okolini pešačke zone ne postoji adekvatna i bezbedna biciklistička infrastruktura, što bicikliste dodatno primorava da biraju pešačku zonu kao najbezbedniju rutu kretanja. Ulice kao što su Jovana Subotića, Temerinska, Kisačka, Šafarikova, Uspenska i Bulevar Mihajla Pupina, u nedostatku bezbedne biciklističke infrastrukture sa povišenim intenzitetom motornog saobraćaja, definitivno su tačke koje biciklisti zaobilaze u najširem luku", poručili su nedavno aktivisti.
 
Na pitanje 021.rs da li je razmatrana inicijativa, u Gradskoj kući navode da su upoznati sa inicijativom za proširenje kretanja biciklista u ulicama pešačke zone. Spremni su, kažu, da izađu u susret u određenoj meri.
 
"S tim u vezi, Gradska uprava za saobraćaj i puteve i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije razmatraju delimičnu mogućnost ispunjenja zahteva. Nakon toga, nadležne uprave predložiće izradu projektne dokumentacije, neophodne za sagledavanja svih aspekata bezbednog kretanja biciklista i pešaka unutar pešačke zone. Na osnovu izrađene projektne dokumentacije Gradska uprava za saobraćaj i puteve će izdati odgovarajuće rešenje", navodi se u odgovoru nadležnih.
 
U ovom trenutku nisu poznati vremenski okviri realizacije ovih namera.
U NSBI podsećaju da u svim većim gradovima, u kojima je bicikl dominanto prevozno sredstvo, biciklisti mogu da voze pešačkim zonama pod određenim uslovima. 
 
"Ti uslovi su u pojedinim gradovima postavljeni u vidu vremenskog ograničenja, pa se biciklisti mogu kretati pešačkom zonom u jutarnjim satima kada je intenzitet pešaka veoma nizak. U drugim pešačkim zonama se određuju biciklistički koridori kojima se biciklisti mogu bezbedno kretati, a da pri tom ne ulaze u konflikt sa pešacima", poručili su nedavno aktivisti, preneo je 021.rs u tekstu koji je izazvao veliko interesovanje čitalaca.
  • LIII

    22.07.2023 18:18
    @ Dukka
    Pesak ne moze biti neprikosnoven na delovima saobracajnica koje nisu namenjene za kretanje pesaka. Izmedju ostalog, to su i crvenom bojom oznacene biciklisticke staze i prelazi.
  • Mile

    13.07.2023 22:50
    Biciklistička inicijativa jedina nešto dobro postiže u NS već dugo, dopadalo se to nekome ili ne. Treba ih poslušati.
  • Franja

    13.07.2023 13:08
    Treba da poštujemo zakon
    Ako je pešaćka zona onda da bude to. Treba i biciklisti da guraju biciklu. Ali i svi ostali, nema niko da vozika sa posebnom dozvolom auto, motor, trotinet, dostavljač itd. Pravo ulaza ima hitna, vatrogasci i policija ZAVRŠENO. Treba samo na početku ulice za pešake postaviti saobraćajne znakova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".