VIDEO, FOTO Novosadski biciklisti u Kritičnoj masi poručili: Ne odustajemo od borbe za bolji zakon

Novosađani i Novosađanke svih uzrasta odvozali su novu Kritičnu masu, protestnu vožnju bicikala koja je ovog puta posvećena lošim izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja.
VIDEO, FOTO Novosadski biciklisti u Kritičnoj masi poručili: Ne odustajemo od borbe za bolji zakon
Foto: 021.rs

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), organizator Kritične mase proteklih 10 godina, pozvala je građane na ulice jer najavljene izmene zakona uvode destimulišuće mere za učesnike u saobraćaju koji zapravo najmanje zagađuju životnu sredinu i kojima bi trebalo dati više slobode i prostora.

NSBI je predlagala unapređenja u vidu obaveznog rastojanja automobila prilikom preticanja biciklista na kolovozu, dozvoljeno kretanje biciklista u kontra smeru u jednosmernim ulicama, mogućnost upotrebe žute trake u određenim situacijama (na mostovima), pojašnjenje kretanja biciklista u pešačkoj zoni i izjednačavanje statusa električnih trotineta i bicikala.

Izmene zakona, kako je poznato, prvi put definišu e-trotinet kao lako električno vozilo, ali na način koji je destimulišući - vozači e-trotineta moraju da idu na tehnički pregled, da uvek uz sebe imaju dokumentaciju o vozilu, da nose svetloodbojne prsluke i guraju vozilo prilikom prelaska kolovoza, što su samo neke novine.
 
"Osim svega ovoga, postoji još jedna novina - novac od naplate kazni više se ne deli da 30 odsto ostaje lokalnoj samoupravi, a 70 odsto ide u budžet Srbije, već sada sav novac ide u budžet. To znači da Novi Sad ostaje bez oko 100 miliona dinara godišnje, novac koji je Grad koristio za poboljšanje bezbednosti na putevima i izgradnju novih biciklističkih staza, popravljanje starih staza i slično. Naša ocena je da ne napredujemo već stojimo u mestu, možda čak i nazadujemo", poručio je uoči početka Kritične mase Vladimir Zdravković iz NSBI.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Biciklisti su iz Limanskog parka izašli na raskrsnicu Ulice Narodnog fronta i Šekspirove, vozili duž Ive Andrića, Cara Dušana, a potom iz Futoške ulice skrenuli u Braće Ribnikar. Potom su izašli na Bulevar oslobođenja i Bulevarom kralja Petra I nastavili na Braće Jovandić. 
 
 
Vozilo se Žitnim trgom, duž Vojvode Bojovića i Jovana Subotića, pa Šafarikovom i Uspenskom na Bulevar Mihajla Pupina u centru.
 
 
Biciklisti su sa Trga neznanog junaka izašli na Kej žrtava racije, gde se Kritična masa završila.
 
Zdravković je za kraj poručio da se borba za bolji zakon ovde ne završava.
  • Vlada

    28.08.2023 09:56
    Način da se poveća bezbednost u saobraćaju je postao bolno jasan. Svaki vozač na ponovno polaganje, i kad im se na raskrsnici ukrsti putanja s biciklistom, da ih instruktor pita kojom brzinom se kreće. Ako odgovori "40 km na sat", instruktor ga vozi kući, dozvola ide u fijoku a on nikad više za volan.

    Do Nove godine ćemo imati 90% manje nezgoda.
  • NS1

    28.08.2023 09:19
    Biti biciklista u Novom Sadu je bilo i uvek ce biti kul.
  • LeeManChan

    28.08.2023 02:28
    Opa
    Vidi vidi . Nekad sam bio medju retkima koji je kritikovao ovu skupinu , koja lagano izrasta u opasnu ideolośku organizaciju . Ali , gle zgode! Malo afirmativnih komentara , a gomila gnevnih kritika . Sasvim logično, očekivano . Sindrom razmaženog deteta. U ime ekologije , zdrave ŽS, bla,bla debelo se iślo niz dlaku “pedalaśima” . Sve može, kontrola-nula . Isto je i s peśacima. E sad kad su počeli ne samo da stradaju, nego da gaze ljude po trotoarima , (usput ih besno psujuću što Njihovom Veličanstvu ne oslobodiśe pute) - okrenuo se ćurak naopako. Pa je ( napojmljivo!!) čak i MUP morao da udari jednu akciju …
    A nekad - predjeś bajso preko SPENS-a - odoše ventili. A Zmaj Jovina je bila ultimativni izazov .
    A sad ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".