Roditelji organizovano sređuju i renoviraju novosadsku školu, pojedinci pitaju zašto to ne radi Grad

Roditelji u OŠ "Petefi Šandor" u Novom Sadu organizovali su se da ove subote, 2. septembra, čiste školsko dvorište, a prikupljaju i novac za projekte sređivanja škole.
Roditelji organizovano sređuju i renoviraju novosadsku školu, pojedinci pitaju zašto to ne radi Grad
Foto: 021.rs

Dok iz Saveta roditelja poručuju da je reč o lepim i transparentnim akcijama kojima je cilj da poboljšaju uslove u školi, pojedini roditelji postavljaju pitanja zašto se ovakvi projekti ne sprovode iz budžeta Grada, budući da je reč o državnoj ustanovi.

Grad Novi Sad je, inače, za ovu školu, nakon superćelijskih oluja, opredelio više od 15 miliona dinara za sanaciju fiskulturne sale, koja je pretrpela velika oštećenja. Za ovaj posao, škola je sklopila ugovor o javnoj nabavci bez pregovaračkog postupka sa firmom "Simbogradnja" iz Veternika.

U međuvremenu, roditelji iz Saveta roditelja su počeli da prikupljaju donacije za renoviranje svlačionica, odnosno razdvajanje i pregrađivanja postojeće dve svlačionice kako bi se napravile četiri nove. Takođe, prave se novi toaleti i menjaju se podovi. Predstavnica saveta Tatjana Aćimović poslala je dopise roditeljima, apelujući na pomoć u vidu novca, radova i građevinskog materijala. 
 
Kako je navela u dopisu, javile su se i pojedine firme i mesna zajednica. Dodala je da je školi potrebno i osam klima uređaja, kao i četiri zavese, kako bi se smanjila toplota u učionicama. 
 
Jedan od roditelja koji se javio portalu 021.rs, naveo je da je na osnovu ovog vidljivo da sredstva obezbeđena od strane Grada nisu dovoljna.
 
"Zašto škola ne traži novac od Grada, Pokrajine, Republike, resornog ministarstva i na taj način unapredi uslove školovanja naše dece? Verovatno zato što se to pitanje ne sme postaviti, a novac koji je trebalo da usmerimo ka obrazovanju ćemo utopiti u Nacionalni stadion ili neku sličnu budalaštinu stvorenu za pranje novca. Da je u pitanju privatna škola koja se finansira članarinama, ne bih postavljao nikakva pitanja. Ali ovu školu kao i sve druge, finansiramo svi mi kroz porez. I tu bi trebalo da se nađe mesta i sredstava i za renoviranje, i za unapređenje uslova, kao i fond za krizne situacije", naveo je ovaj roditelj.
 
Tatjana Aćimović iz Saveta roditelja, odgovarajući na ove tvrdnje, za 021.rs kaže da je sve što se radi javno i transparentno i da su svi drage volje ušli u ovu akciju.
 
"To je pokrenuto na našu inicijativu. Tu su roditelji čija deca trenutno pohađaju školu, bake učenika, pa čak i neki bivši učenici. Mi smo direktora molili više meseci da tako nešto prihvati i sada, kad je prihvatio tako nešto, nailazimo na određene osobe koje bojkotuju. Ali u životu će uvek biti tih negativnih ljudi kojima će svako dobro ispasti nešto loše", navodi Aćimović. 
 
Kako kaže, radovi o kojima je reč su već u toku, krenuli su još prošle subote. Na renoviranju rade "donatori, dobrovoljci i tate čija deca idu u ovu školu i koje osećaju potrebu da pomognu". 
Najavljuje i radnu akciju čišćenja školskog dvorišta koja je zakazana za sutra, 2. septembar.
 
"Znate kakvo je nevreme pogodilo Novi Sad. 'Gradsko zelenilo' je trenutno zauzeto i dugo ne može da skloni krš koji nam je nevreme nanelo. Iz tog razloga se mi organizujemo da na neki način sredimo to dvorište, sklonimo granje, očistimo... Roditelji se skupljaju sa sve metlama i lopatama da pomognu zbog svoje dece. Bake prave kiflice. Ovo je prva akcija koju pokušavamo da sprovedemo, ali spremni smo na još akcija, da naša deca budu srećna u lepom okruženju", napominje Aćimović. 
  • Vlada

    04.09.2023 09:26
    donacije
    Roditelji žele najbolje uslove za svoju decu, što je normalno, i kad im prosvetari traže, ono daju. Ali, to ne sme da se dešava. Sav novac mora da obezbedi Minisatrstvo prosvete i roditelji nemaju šta da traže tu. Svi znamo kako to ide. Nemoj njemu ili njoj pisati neopravdan, tata je platio, ili ne smeš njemu da dam jedinicu inače tata neće platiti i slično. Što je najgore, to svi prećutno podržavaju. I naravno, sva deca to vide. Ministarstvo prosvete je prvo koje to mora da zabrani i da se rukovodi osnovnim pedagoškim načelima o objektivnosti.
  • Pc

    03.09.2023 18:42
    @Lazaris
    Eto, gospodine ja nisam rođen u NS, nisam čak ni u Vojvodini. Do sada sam uĉestvovao u svim akcijama vezanim za školu u koju su išla moja deca i prikupljao sredstva za poboljšanje uslova u školi. Takođe, mislim da bi i ovi za koje glasamo, bili oni rođeni u NS ili oni koji su došli u NS trebali manje da kradu kada renoviraju škole, a kada ih i reniviraju mi bi kao roditelji to trebali pregledati i dati zamerke jer mi plaćamo i jedno i drugo.
  • Dana

    03.09.2023 15:24
    Divnoca
    Lepo je to sve... ali dobro stavite prst na čelo i izračunajte. Poreze uredno plaćate a i opremate škole još im i čistite. Para ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti