Ambrozija u Novom Sadu uklonjena sa površine veće od 4,2 miliona kvadrata

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" ove godine su, do sada, uklonili ambroziju sa više od 4,2 miliona kvadrata javnih površina.
Ambrozija u Novom Sadu uklonjena sa površine veće od 4,2 miliona kvadrata
Foto: 021.rs
U ovom javnom preduzeću za 021.rs navode da su počeli sa uklanjanjem ove alergene biljke u maju, a planiraju da nastave do novembra.
Novi Sad već godinama ima program za suzbijanje ambrozije, koji ima za cilj održavanje uređenih i neuređenih javnih zelenih površina bez ambrozije i drugih alergenih biljaka.
Za 2023. godinu planirano je da se ambrozija ukloni s ukupne površine od 9,5 miliona kvadrata javnih površina u Novom Sadu.
 
"Programom je predviđeno uklanjanje ambrozije putem mehaničkih mera, odnosno košenjem na površini od 8.842.000 m2, i hemijskim merama, uključujući upotrebu herbicida s kontaktnim i totalnim delovanjem na površini od 658.000 m2. Ovi radovi se izvode od maja do novembra, prilagođavajući se meteorološkim uslovima i stanju na terenu, te se izvršavaju onoliko puta koliko je potrebno tokom vegetacione sezone, prema nalogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, uz preporuke za rad od strane službe monitoringa sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta", izjavili su u Zelenilu za 021.rs.
 
U ovom preduzeću dodaju da su do sada dobili naloge od Uprave za građevinsko zemljište i investicije za uklanjanje ambrozije s površine od 6.781.790 m2.
Na osnovu tih naloga, njihove ekipe su do sada tretirale 4.286.015 m2, od čega 3.775.815 m2 mehaničkim putem i 510.200 m2 hemijskim putem.
 
Za 021.rs u "Zelenilu" dodaju da su u toku radovi na tretiranju preostalih površina za koje su dobili naloge, te da radnici rade svaki dan.
  • Nestrucnost

    16.09.2023 17:32
    Diletanata
    Kosenjem se ambrozija ne resava vec iskljucivo cupanjem biljke sa korenom! Novi Sad je u jednom trenutku bio skoro pa potpuno oslobodjen od ambrozije ali taj tim ljudi koji je znao sta radi je promenom vlasti raspusten a svi projekti do tada koji su pokazivali rezultate su napusteni i zaboravljeni tako da smo dosli na pocetak borbe protiv ove invazivne korovske biljke!!!
  • Niko

    15.09.2023 19:34
    Laz
    Ambrozije na Jugovicevu gde je planiran atletski stadion na citavoj povrsini
  • Николина

    15.09.2023 17:57
    Правда за амброзију ови из Зеленила нек прво одржавају Тврђаву е онда немају радника али за амброзију имају тачно знају у квадрат колико је покошено по градском бетону у насељеним местима ништа не косе ни не залазе

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".