Grad ne odustaje od "Parka kod Spensa": Ponovo traži firmu koja će ga graditi

Novosadska uprava raspisala je ponovo javnu nabavku za izbor firme koja će sagraditi "Park kod Spensa".
Grad ne odustaje od "Parka kod Spensa": Ponovo traži firmu koja će ga graditi
Foto: Grad Novi Sad
Novi tender je raspisan dan nakon što je završen prethodni neuspeli postupak izbora izvođača radova jer se niko nije javio.
Naime, na prvom tenderu Uprave za zaštitu životne sredine nije pristigla ni jedna ponuda, odnosno nije bilo zanteresovanih firmi koje bi neuređenu zelenu površinu pored Spensa pretvorili u park.
 
Ovako brzo raspisivanje tendera je i bilo očekivano, jer se radovi finansiraju iz pokrajinskog budžeta, iz kojeg je već preneto 200 miliona dinara za ovu godinu, dok će ostatak biti obezbeđen u 2024. 
Kako se 021.rs uverio, dokumentacija u novoj javnoj nabavci je istovetna prvoj, a ista je i procenjan vrednost radova od skoro 375 miliona dinara sa PDV-om.
 
Podsetimo, prema projektu, Novi Sad će dobiti park od oko 1,8 hektara umesto neuređene zelene površine koja je planirana kao deo kompleksa bazena još pre četiri decenije kada je izgrađen Spens.
 
Ova površina je prethodno bila predviđena za Akva parka, a pre nekoliko godina je korišćena za neuspeli projekat "Dino parka".
 
Prema planu urbanista, prostor će biti hortikulturno uređen. Biće izgrađene staze sa behatonom, amfiteatar od oko 150 kvadrata, fontana, česma, klupe sa punjačima za mobilne uređaje, kante za smeće, veštačka stena, žardinjere i drugi urbani mobilijar. Takođe, u planu je postavljanje tzv. "pametnih ovalnih klupa" sa punjačima za telefone, električne trotinete i bicikle.
 
Biće izgrađena i nova vodovodna i kanalizaciona mreža, elektro mreža, javna rasveta i video nadzor.
 
U okviru uređenja parka, planirano je da bude posečeno 35 stabala, dok će šest biti orezano. Hortikulturno uređenje podrazumeva sadnju 57 novih stabala, stotinu žbunova i drugih sadnica, kao i uređenje travnjaka površine veće od 9.800 kvadratnih metara. 
 
Prema dokumentaciji, procenjeno vreme za realizaciju radova je do 600 kalendarskih dana.
 
Rok za dostavljanje ponuda na tenderu "Park kod Spensa" je 16. oktobar.
  • Zebra

    24.09.2023 12:50
    Betonski park? Institutski park koji je pod zaštitom države je devastiran. Posečen. Prekopan. Kao gradilište. Sramota od grada, sramota od “države”! Sve radi samo ako vide svoju korist.
  • Trt

    23.09.2023 12:09
    @Mile Sauer

    Pa Novom Sadu apsolutno ne treba most tu gde ga planiraju. To je bila jedna od opcija pre 50 godina, izabrana je druga koja i dan-danas radi posao. A to pametovanje o leski i topolama bi možda i prošlo da ne dolazi od tupavog bota nesposobne vlasti koja zasadi 200 tuja na Limanu II za basnoslovne pare, pa im se osuše u roku od 6 meseci. Nema ničeg jadnijeg od tupavih ponavljača koji nešto rade loše, ali su ubeđeni da rade dobro zato što im je to jedina stvar koju uopšte umeju da rade.

    Najbolje bi bilo da se svi vi nesposobnjakovići vratite u smećarnike iz kojih ste došli, biće bolje i vama i "močvari".
  • Mile Sauer

    22.09.2023 05:54
    Ovde kada kazes gradimo
    most javi se 15 majmuna koji kazu mi smo NS ne treba nam most
    Kazes gradimo park umesto rasadnika dino ambrozije opet gomilica klovnova sa pitanjem a to secete 36 stabala
    od cega je 90% samonikla topola i leska. Pa jel neko od vas ikada napravio evo recimo kucicu za psa ? Pa da jeste znao bi da mora nekih 2 m2 trave da se unisti , neko drvo da se posece da bi od tih daski nastala kucica … itd itd … ali neee to je elita sa profesoricom iz Jovine na celu ,sve sto se gradi ja sam protiv- NS je po meni mocvara iz 18 veka i to trwba da ostane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".