Pokrajinski izbori kao iznenađenje: Može li Vojvodina da se uklopi u decembarsko glasanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi 17. decembra mogli da se održe izbori.
Pokrajinski izbori kao iznenađenje: Može li Vojvodina da se uklopi u decembarsko glasanje
Foto: 021.rs
On je naveo da bi uz parlamentarne, beogradske i izbore u pojedinim lokalnim samoupravama, vanredno moglo biti održano i glasanje za poslanike u Skupštini Vojvodine, što dolazi kao prilično iznenađenje, prenosi Autonomija.
Pokrajinske izbore, naime, do juče niko nije pominjao u kontekstu mogućeg vanrednog zimskog izlaska na izbore. Ako izjavu predsednika Srbije tumačimo kao odgovor na zahtev dela opozicije za održavanjem vanrednih izbora do kraja ove godine, opozicija je ovim dobila više nego što je tražila, budući da se njihov zahtev odnosio samo na održavanje parlamentarnih i izbora za Skupštinu grada Beograda, piše Autonomija.
I dok za održavanje vanrednih parlamentarnih, beogradskih i izbora "u još nekim opštinama" decembarski termin, s aspekta uslova za raspuštanje tih predstavničkih tela, nema značajnijih prepreka (pojedini čelnici opština već su krenuli da podnose ostavke), u javnosti su se pojavile sumnje da pokrajinski akti omogućavaju da se i Vojvodina vanredno uklopi u zacrtani izborni termin.
 
Do zabune je delom došlo zbog ne baš srećno sročene odredbe iz Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, ali i usled nepoznavanja Statuta AP Vojvodine.
 
Da skratimo priču: sasvim je izvodljivo da i pokrajinski izbori budu održani 17. decembra.
 
Od više opcija za raspuštanje vojvođanske skupštine i raspisivanja novih izbora koje nude pokrajinski akti, u igri trenutno može da bude samo jedna: do sad nijednom iskorišćena mogućnost samoraspuštanja Skupštine AP Vojvodine.
 
Ta unikatna mogućnost u našem političkom sistemu predviđena je Statutom AP Vojvodine. Član 40. tog akta kaže:
 
"Skupštini može prevremeno prestati mandat na predlog jedne trećine poslanika. Odluku o prevremenom prestanku mandata Skupština donosi većinom glasova od ukupnog broja poslanika, na sednici koja se mora održati u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga."
 
Šta sledi ukoliko bi većina poslanika donela takvu oduku? O tome nešto bliže govori PSO o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine i njen član 8.
 
"Izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.
 
Predsednik Skupštine raspisuje izbore i pre roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, u slučajevima prevremenog prestanka mandata Skupštine, kada se u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Pokrajinska vlada; kada Skupština ne izabere novi sastav Pokrajinske vlade u roku od 60 dana od dana razrešenja, odnosno od dana konstatacije ostavke predsednika Pokrajinske vlade, u skladu sa Statutom.
 
Predsednik Skupštine raspisuje izbore u roku od 30 dana od nastupanja slučaja iz stava 2. ovog člana."
 
Iz ovako sročene odredbe, a bez Statuta u rukama, lako je pomisliti da se u slučajeve prevremenog prestanka mandata Skupštine imaju ubrojiti samo situacije kada se ne izabere Pokrajinska vlada u roku od 90 dana od konstituisanja Skupštine i ako se ne izabere nova Pokrajinska vlada u roku od 60 dana od njenog razrešenja, odnosno ostavke njenog predsednika.
 
Ne i za slučaj samoraspuštanja, iako je Statut APV o tome prilično jasan.
 
Dakle, ako poslanici Skupštine Vojvodine donesu takvu odluku - druge pobrojane opcije za prevremeni prestanak mandata, jasno, ne mogu se iskoristiti (tu ne bi pomoglo i da danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podnese ostavku) - predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor imao bi rok od 30 dana da raspiše nove izbore.
 
Za kompletan posao ima sasvim dovoljno vremena. Pod uslovom da se doista u decembru planiraju i pokrajinski izbori, i za pokretanje inicijative o samoraspuštanju i za donošenje takve odluke postoji, u to ne sumnjate, sasvim dovoljan broj poslanika.
Predsednik Skupštine izbore bi mogao da raspiše i dan nakon usvojene odluke, zašto bi čekao kranji rok od 30 dana.
 
Ukoliko se u proceduru uđe blagovremeno, do 17. decembra sasvim je dovoljno vremena i za samu kampanju - poslednje pokrajinske izbore Pastor je raspisao 10. maja 2020. a izbori su održani 21. juna (mandat aktuelnom sazivu teče od 31. jula 2020. godine).
 
Inače, od 31. maja 1992. kada su održani prvi višestranački izbori za Skupštinu AP Vojvodine, samo jedan skupštinski saziv izabran je na vanrednim izborima, odnosno pre isteka četvorogodišnjeg mandata poslanika. Bio je to Drugi saziv Skupštine Vojvodine, izabran na decembarskim izborima 1992. godine, zbog čega je mandat prvih pokrajinskih poslanika izabranim na iole slobodnim i višestranačkim izborima trajao svega pola godine.
  • Sava

    01.10.2023 12:09
    Da Roki izadje iz velikog brata. Glasam ZA
  • Dragon

    29.09.2023 15:10
    Sklonite Zobenicu i glasacemo...
  • G pen

    29.09.2023 08:59
    Sto dalje od Beogradskog ludila to je bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti