Ko u slučaju katastrofe brine o Novosađanima: Ideja o novoj civilnoj zaštiti u Južnobačkom okrugu

Grad Novi Sad i 11 opština koje čine Južnobački upravni okrug razmatraju inicijativu da se na teritorijama ovih lokalnih samouprava formiraju jedinice civilne zaštite opšte namene.
Ko u slučaju katastrofe brine o Novosađanima: Ideja o novoj civilnoj zaštiti u Južnobačkom okrugu
Foto: 021.rs
Savet Južnobačkog okruga, koji čine načelnik okruga Milan Novaković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednici još 11 opština, u Bečeju su u utorak održali sastanak i razmatrali bezbednosnu situaciju.
 
"Na sednici je izneta aktuelna situacija predstavnika Uprave za vanredne situacije Novi Sad i Regionalnog centra Ministarstva odbrane Novi Sad, kao i inicijativa za obrazovanje jedinica civilne zaštite opšte namene u jedinicama lokalne samouprave sa područja Južnobačkog upravnog okruga", navodi se u saopštenju nakon ovog sastanka.

Detaljnije informacije o ovoj inicijativi nisu iznete.

Ono što je poznato već je navedeno kao zakonska obaveza u Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a kako je 021.rs ranije pisao, država Srbija nije naročito efikasna u poštovanju svojih zakonskih odredbi iz ovog zakona.

Koliko je ta činjenica opasna pojedina mesta, a naročito Novi Sad, shvatili su tokom razarajućih julskih oluja ove godine.
 
Šta je jedinica civilne zaštite opšte namene?
 
Reč je o operativnim snagama koje treba da se bave civilnom zaštitom, za koju mnogi veruju da u našem društvu ne postoji jer nije organizovana na način na koji je funkcionisala u prošlosti.
 
Jučerašnja sednica Saveta Južnobačkog upravnog okruga; Zvanični sajt JBUO
 
Svaka jedinica lokalne samouprave mora da ima svoju jedinicu civilne zaštite opšte namene - osim kad na svojoj teritoriji ima dobrovoljno vatrogasno društvo sa više od 20 obučenih članova, s kojima opština sarađuje.

Kako je ranije potvrđeno za 021.rs iz Gradske uprave za komunalne poslove, Grad Novi Sad nema jedinicu civilne zaštite opšte namene već upravo ugovor sa Vatrogasnim savezom Grada Novog Sada, kog finansira.
 
"U otklanjanju posledica nastalih dejstvom oluja praćenih jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koje su dana 19. i 21. jula 2023. godine zahvatile teritoriju Grada Novog Sada, angažovani su pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali imajući u vidu razmere nevremena evidentno je da angažovanje pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava nije dovoljno, te su angažovani svi raspoloživi resursi Grada Novog Sada", poručili su nadležni.
 
Dobrovoljni vatrogasci na zadatku u julu; Foto: Vatrogasni savez Grada Novog Sada
 
Budući da Grad Novi Sad već ima uređenu civilnu zaštitu kroz saradnju sa vatrogascima, za očekivati je da će se zadatkom formiranja jedinice civilne zaštite opšte namene prevashodno baviti preostalih 11 opština. Međutim, nije isključeno da će Grad Novi Sad sada pokušati da unapredi svoju civilnu zaštitu, budući da se dosadašnji način reagovanja, uprkos ogromnom zalaganju svih vatrogasaca, pokazao kao nedovoljno dobar.
 
Ko je u Novom Sadu "subjekt od posebnog značaja" u slučaju katastrofa?
 
Grad Novi Sad od 2020. godine ima spisak privrednih društava i drugih pravnih lica kojima poverava brigu o građanima u slučaju opasnosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.
 
Na tom spisku je danas 55 preduzeća i firmi - u javnom i privatnom vlasništvu, kojima su povereni različiti poslovi i za koje se veruje da imaju kapacitet da taj posao izvedu.
 
 
Tako je javnim preduzećima povereno da mahom rade ono što im je u opisu posla u redovnim okolnostima - "Gradsko zelenilo" uklanja porušeno drveće, "Toplana" osposobljava vrelovodnu mrežu, a "Tržnica" organizuje prodaju na pijacama, sve u vanrednim okolnostima.
U odgovoru na nepogode računa se i na privatne firme, pa su tako poverenje za reagovanje dobili "Tarket see" iz Bačke Palanke za opremanje prostora za smeštaj ugroženih građana, na raščišćavanju terena rade "Karin komerc", "Graditelj NS", "Galens invest", "Inobačka", "Ipon", "GAT" i druge firme, a "Neoplanti" je povereno snabdevanje stanovništva mesom.
 
Na dug spisak firmi na koje se računa u slučaju elementarnih nepogoda u julu ove godine, nakon dve oluje, dospeli su i "Put invest", "Bonik team" i firma za seču i prevoz drveća "Braća Rašević" iz Šapca.
  • Kuzman

    04.10.2023 16:48
    Nove jedinice na čelu sa npoismenim bilmezima SNS
  • Pera

    04.10.2023 15:45
    Niko
    Evo javno da kazem niko.Kad treba da se alika onda au tu privatne firme danju nocu.Kad treba da se akloni drvo sa kuce onda nije nicija nadleznost od oluje dva meseca drvo na kuci zvato Elenilo bezbroj puta email slike klasicno skidanje sa dn reda jedino medije da se zovu da se digne frka pa da neato urade al ne moze lepo ni slucajno uzas sramota toliko sta god da je prepusteni ste sami sebi sem ako niste clan pa preko neke veze neato i to ce te im odraditi sad na izborima bolje da ste platili nekoga toliko hvala
  • /

    04.10.2023 14:20
    /
    e bas da vidim nekoga van nsa da skloni lisce sa sahta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti