Bivši novosadski inspektor: I MUP i tužilaštvo zakazali u slučaju Nenada Vučkovića

Novosadski advokat Goran Stupar kaže da je izvesno da su službe MUP-a i tužilaštvo u najmanju ruku zakazale kada je u pitanju žandarm Nenad Vučković.
Bivši novosadski inspektor: I MUP i tužilaštvo zakazali u slučaju Nenada Vučkovića
Foto: 021.rs
Stupar, koji je nekadašnji šef grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u PU Novi Sad, za N1 kaže da je, u slučaju Vučkovića, zakazao pre svega Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, koji je trebalo da takvog policijskog službenika stavi pod određene mere, jer se on nebrojano puta u javnosti dovodio u veze sa kriminalom i ljudima iz kriminogene sredine.
"Vučković nije ni krio da se druži sa takvim licima. Pojavljivao se sa njima u javnosti, fotografisao se sa njima na utakmicama, pa je čak i u zvaničnim izjavama koje je davao u policiji i tužilaštvu navodio da su mu takva lica prijatelji. Sve to bi morao da bude indikator SUK-u da obrati pažnju na njega i stavi ga pod određene mere. Da su službe u MUP-u radile svoj posao kako treba Nenad Vučković nikada ne bi ni dobio posao u policiji, jer je on i pre zasnivanja radnog odnosa u MUP-u dovođen u vezu sa ljudima iz kriminogene sredine", objašnjava Goran Stupar.
On dalje navodi da je neshvatljiva latentnost nadležnih organa kada je u pitanju ovaj policijski službenik, jer je Vučković u nekoliko krivičnih postupaka spominjan i navođen kao neko ko je učestvovao ili organizovao krivična dela.
 
Kao najveći propust policije i tužilaštva, on vidi onaj deo teksta KRIK-a u kome je objavljena Vučkovićeva izjava, koju je dao SBPOK-u povodom ubistva Alekandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, u kojoj navodi da je bio na licu mesta gde se dogodilo ubistvo, a kasnije izjavljuje da mu je dva mobilna telefona, koja su se nalazila kod ubijenog, predao jedan policijski inspektor, zajedno sa ličnim stvarima. Te telefone je Vučković nakon dva dana uništio, a kao razlog u izjavi je naveo da je to učinio iz besa i tuge zbog ubijenog prijatelja.
 
"Prvo, ja uopšte ne verujem da mu je telefone samoinicijativno predao taj inspektor, već mu je verovatno neko od nadređenih rekao da tako uradi. Radio sam godinama u krvnim deliktima i znam da se u tako velike slučajeve uključuju viši rukovodioci, koji moraju da se konsultuju prilikom preduzimanja bilo kakvih radnji. Ti mobilni telefoni su bili potencijalni dokazi, jer bi se njihovim veštačenjem eventualno moglo doći do saznanja sa kime je ubijeni komunicirao neposredno pre ubistva, ko je poslednji sa kime se čuo, kakve je prepiske imao i da li u njima postoje neki indikatori o potencijalnom ubici. Jednostavno pregršt informacija se moglo dobiti iz tih telefona koje su od nemerljivog značaja za istragu. Predati u ruke takve dokaze nekome ko nema veza sa istragom, a pritom se nalazio i na mestu događaja neposredno nakon ubistva je ludost i teško je poverovati da je to učinjeno iz nehata, jer su to osnovne stvari, koje bi svaki policajac trebalo da zna, a kamoli iskusan inspektor koji radi na krvnim deliktima", tvrdi novosadski advokat.
 
Goran Stupar objašnjava da je predaja mobilnih telefona Vučkoviću morala biti predmet posebne istrage tužilaštva jer je učinjeno krivično delo Sprečavanje i ometanje dokazivanja od strane Vučkovića koji je uništio mobilne telefone.
 
"To što je on izjavio da je to učinio iz nekakvih emocionalnih pobuda je samo njegovo opravdanje u koje ni jedan tužilac ne bi poverovao i koje ga ne oslobađa krivice", kategoričan je Stupar.
 
On dalje navodi i da bi istragu trebalo proširiti upravo na policajce koji su telefon predali Vučkoviću.
Advokat i bivši inspektor se osvrnuo i na audio snimke koje je KRIK objavio u svom tekstu.
 
Objašnjava da oni ne bi mogli biti dokaz na sudu jer su napravljeni na nezakonit način ali bi morali biti indikator tužilaštvu da sada pokrene istragu.
 
"Da bi audio snimci mogli da budu dokaz u nekom postupku, oni bi morali biti napravljeni od strane nadležnih organa, što podrazumeva da se neko stavi na mere tajnog praćenja i nadzora, i tu se opet vraćamo na odgovornost bezbednosnih službi. Sada imamo situaciju da postoje audio snimci koji nedvosmisleno ukazuju na kriminalne radnje Vučkovića i njegovog klana, ali ne mogu poslužiti kao dokaz u nekom eventualnom postupku", zaključuje Stupar.
  • Kaligula

    19.10.2023 10:23
    Unutrasnja kontrola ne rade svoj posao jer nisu ni oni alergicni na ajfone i rolexe koje dobijaju od kriminalaca
  • Mile

    15.10.2023 16:37
    JMBG
    Užas! Svi organi i institucije, idu "linijom manjeg otpora", drugim rečima, ne obavljaju svoje poslove shodno zakonu i opisu radnog mesta, za koji su plaćeni! Čast inspektorima za Jovanjicu, i tužiteljkama za kriminal u EPS-u!
  • Fića

    13.10.2023 08:41
    Komentari na KRIK
    Još je "dobro", dok se ne dođe do "Šefa Šefova Hobotnice"...!
    A, ondaaa:
    "Letite avionima JAT-aaa..."...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti