Novosadska zaštitnica građana podnela ostavku - ide na drugu funkciju, s manjom platom

Lokalna ombudsmanka Marina Popov Ivetić podnela je ostavku na funkciju tokom trajanja svog mandata i odlazi na drugu funkciju.
Ona će danas, nakon što se na Skupštini grada konstatuje njena ostavka, biti postavljena za zamenicu gradskog pravobranioca, gde će sutra imati prvi radni dan.
Ostavka Popov Ivetić je iznenađenje budući da je reč o njenom drugom mandatu na čelu Lokalnog ombudsmana, koji se prekida nakon tri godine. Mandat lokalnog ombudmana je pet godina.
Kao zamenica gradskog pravobranioca, Popov Ivetić će takođe imati mandat od pet godina. 
 
Imaće i malo nižu platu - mesečna plata lokalnog ombudsmana je 149.446 dinata bez dodataka i odbitaka, dok je plata zamenika gradskog pravobranioca 142.059 dinara.
 
Ko će preuzeti njenu funkciju u novosadskom zaštitniku građana nije poznato. Na današnjoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu nije imenovanje zamene, pa Novosađani od utorka, 17. oktobra nemaju postavljenog lokalnog ombudsmana. 
 
Inače, Marina Popov Ivetić od prošle godine je predsednica Udruženja ombudsmana Srbije, a članica je i Generalne skupštine Evropskog ombudsman instituta.

Prethodno je radila u Okružnom i Osnovnom sudu u Novom Sadu kao pripravnica i sudijska pomoćnica.
Novosadski ombudsman je tokom godina u svojim postupanjima donosio nekoliko odluka koje su bile značajne za Novosađane, od kojih se ističe prošlogodišnji zaključak o neisporučenom grejanju. Kako je 021.rs pisao, Lokalni ombudsman je zaključio da je "Novosadska toplana" trebalo da umanji račune za grejanje za oktobar 2022. budući da tada grejanje građanima nije isporučeno.
 
Gradsko veće se, pak, oglušilo o ovo mišljenje Lokalnog ombudsmana, iako su isti zaključci doneti za Kragujevac, Kraljevo, Bujanovac, Zaječar i Beograd, u kojima su računi bili umanjeni zbog pomeranja početka grejne sezone za 1. novembar.
  • noname

    17.10.2023 09:43
    pročitala ih
    videla sa kojim budalama treba sa sarađuje
  • Uzaludna funkcija

    16.10.2023 21:10
    Ombudsman nije poštar
    Ombudsman treba da nalazi načine i da preduzima radnje da bi se rešio problem građana zbog kog mu se obraćaju a ne da bude poštar između građana i gradskih institucija. Poštare već imamo u pošti.

    "Омбудсман је особа или институција која је задужена да представља интересе јавности истражујући или одговарајући на притужбе на злоупотребе или повреде права."
  • Rale

    16.10.2023 19:50
    Plata?
    Najviše me pogađa što će imati nižu platu, samo 140 i nešto hiljada.Moja invalidska penzija je 14700,tako da razumem koliko je ugrožena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".