FOTO, VIDEO: Poljoprivrednici završili protest kod Banovine, vratili se do Rafinerije

Nakon što su oko sat vremena bili parkirani kod Banovine, paori koji nekoliko dana protestuju u Novom Sadu, zaputili su se nazad ka Rafineriji.
FOTO, VIDEO: Poljoprivrednici završili protest kod Banovine, vratili se do Rafinerije
Foto: 021.rs
Traktori su išli preko keja i Bulevara cara Lazara, gde su se, kod Promenade, uključili na Bulevar oslobođenja.
 
Zatim su išli ka Železničkoj stanici, pa preko Bulevara Jaše Tomića dalje do Rafinerije, gde blokada i dalje traje.
Više od 30 traktora bilo je parkirano kod sedišta pokrajinske vlade, gde su se zadržali oko sat vremena.
 
Podsetimo, danas je održana i sednica Skupštine Vojvodine koja je počela u 10 časova, a završena je nešto posle 11h.
 
 
 
Poljoprivrednici su u sredu u Novom Sadu u tri navrata vozili u kružnom toku na ulazu u grad. Te akcije su trajale po pola sata, a saobraćaj je bio znatno usporen.
Poljoprivrednici za 021.rs navode da su u sredu dobili poziv od Vlade Srbije i resorne ministarke Jelene Tanasković na pregovore.
 
 
Njihov odgovor je bio da mogu da razgovaraju kada se sprovede sve ono što je dogovoreno za 2023. godine, a da pregovarati mogu samo o zahtevima za 2024. 
 
"Mi pozivamo predstavnike Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede na pregovore u Kisač. Ukoliko odbijaju naš poziv da dođu u Kisač, onda možemo da dođemo u ministarstvo, ali samo uz prisustvo medija", kažu organizatori protesta za 021.rs. 
 
  
 
Oni ponavljaju da ministarka insistira na razgovoru, a da su njihovi zahtevi bili poznati danima pre protesta i blokada. Oni traže gorivo bez akciza na pumpama, robnu berzu sa terminskim prodajama, javna skladišta i sve što je već više puta ponovljeno.
 
Ministarka Tanasković u sredu je rekla da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma sa poljoprivrednicima, ali da oni odbijaju razgovore. 
 
Blokade puteva u sredu su bile organizovane na više mesta - kod Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnica, Srpske Crnje i Banatskog Novog Sela. Blokade su organizovane i danas.
Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:
  • Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju - 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
  • Premija za mleko 19 dinara po litri;
  • Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  • Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  • Podsticaji za priplodne mlečne krave - 40.000 dinara po grlu;
  • Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave - 100.000 dinara;
  • Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  • Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu;
  • Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

  • Boris

    16.11.2023 22:40
    Strašno
    Mi njima dajemo subvencije, oni posediju mehanizaciju vrednu stotine hiljada evra, otimaju se da uzmu zemlju u zakup.... Neisplati se baviti poljoprivredom - nemojte se baviti i nehranite vi nas mi hranu veoma skupo plaćamo -vašu, a ako nećete da proizvodite polj. pr ništa strašno uvešćemo za naše pare!
  • Dragan

    16.11.2023 21:46
    @salamander
    Ma koji to seljak radi od 00-24 i 365 dana nemoj da lupas gluposti,od 365 dana ako imaju 60 dana rada od 10-12 sati i to je to.Kad si pametan pitaj seljaka sad kad je posijao psenicu sta radi do zetve u junu ? Imace mozda 2 prskanja ako krene bolest i to je to. Tako da nemoj da pricas o necemu o cemu nemas pojma,idite u Beograd pa tamo blokirajte ako imate mu....a a ne da matletirate ljude na ulicama hostapleri jedni.
  • ?

    16.11.2023 20:00
    ?
    Ko vas hrani narode, naravno paori. Nije valjda VUČIĆ SA PARIZEROM.
    Svi 17 i da skinemo ove lopove sa vlasti koji samo misle na sebe i kako da se obogati uvoznicki lobi sekte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.