Revizor u JGSP "Novi Sad": Zašto firma iz Požarevca ima uvid u podatke Novosađana?

"BusLogic", firma iz Požarevca koja pruža usluge za informacioni sistem u JGSP "Novi Sad" može, bez ograničenja, da ostvari uvid u lične podatke građana koji dopunjuju elektronske mesečne karte.
Revizor u JGSP "Novi Sad": Zašto firma iz Požarevca ima uvid u podatke Novosađana?
Foto: 021.rs

Kako je u izveštaju Državne revizorske institucije navedeno, ovakvo rešenje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka ličnosti, jer je, po Zakonu, rukovalac podacima GSP, dok je "BusLogic" samo pružalac usluge.

Osim toga, ugovorom sa ovim preduzećem nije utvrđena zaštita podataka, niti lice koje bi se time bavilo.

Na osnovu toga i drugih nalaza, revizor utvrđuje da informaciona bezbednost u sistemu elektronske naplate, i generalno informacionom sistemu, nije uspostavljena na adekvatan način, što za posledicu ima veći stepen ranjivosti informacionog sistema.
 
Iako je definisano da serveri moraju biti smešteni u posebnoj prostoriji, odnosno server sobi, i da pristup toj sobi osim lica koja su zadužena za održavanje IKT sistema, mogu imati i druga lica, uz prethodno odobrenje direktora preduzeća, kao i da pristup poverljivim pdoacima mora biti strogo kontrolisan, situacija u GSP-u ne odgovara ovim pravilima.
 
Server računari se nalaze u Telekomu, kao jednom od pružalaca usluga, a u skladu sa Ugovorom o javnoj nabavci, dok administratorski nalog ima i firma "BusLogic". 
Nisu, navodi se u izveštaju, uspostavljene adekvatne organizacione IT strukture. Nisu usvojeni ni primenjeni odgovarajući pravilnici, politike i procedure u oblasti informacione bezbednosti, što je neophodno kako bi sistem bio pouzdan.
 
"Proces pristupa sistemu nije uspostavljen na zadovoljavajući način, jer nisu usvojene procedure koje ga uređuju, niti je uspostavljena kontrola procesa, iako je to zakonska obaveza, što za posledicu može imati ugroženu bezbednost podataka", piše u izveštaju.
 
Razlozi za ovo su, između ostalog, nedostatak stručnog znanja i kadrovskih kapaciteta. 
 
"JGSP 'Novi Sad' zbog nedovoljno finansijskih sredstava, pa samim tim i nedovoljno hardverskih resursa, nedovoljno iskustva, stručnog znanja i obučenog IT kadra, nije usvojilo ni implementiralo pravila i procedure za kontinuitet poslovanja, iako je to zakonska obaveza, što za posledicu može imati nefunkcionisanje sistema u neodređenom vremenskom periodu, pa samim tim i otežano pružanje usluga", objašnjava se u revizorskom izveštaju.
 
GSP u sistematizaciji ima sedam pozicija koje se odnose na IT poslove, ali popunjeno je samo šest. Dvoje zaposlenih trebalo bi da radi u oblasti bezbednosti na radu, dok dvoje radi u administraciji.
 
Nijedno lice ne radi na poziciji prevencije i reagovanja, a ne postoje ni procedure, odnosno planovi postupanja, u slučajevima opasnosti od nastanka bezbednosnih incidenata.
 
Nedostatak procedura za upravljanje IT rizicima za posledicu može imati stvaranje nepotrebno velikih troškova u slučaju nastanka neželjenog događaja koji se mogao sprečiti ili gubitaka podataka. 
 
DRI je utvrdila da u postojećim ugovorima nije predviđen kontinuitet poslovanja, na pravilan način. Naime, predviđa se obaveza firme "BusLogic" u slučaju raskida ili isteka ugovora da GSP-u isporuči izvorni kod sistema elektronske naplate, kao i sve podatke sa klaud (Cloud) servera, kako bi naručilac postao vlasnik izvornog koda.
 
"Međutim, imajući u vidu da JGSP Novi Sad ne raspolaže odgovarajućem hardverskom infrastrukturom, niti je na bilo koji drugi način obezbedio neophodnu kadrovsku infrastrukturu u sistemu koji je trenutno u upotrebi, u slučaju raskida sardnje bilo bi u dužem vremenskom periodu onemogućeno praćenje vozila, pa samim tim i onemogućeno informisanje građana o kretanju vozila. Takođe, bila bi otežana prodaja karata, kontrola personalizovanih karata, i slično. Ugovorom nije predviđena migracija podataka, što za posledicu može imati otežan ili onemogućen nastavak korišćenja podataka u novom sistemu", objašnjava se u izveštaju. 
GSP nije uspostavilo ni način na koji se prati realizacija izvršenja usluga od strane preduzeća "BusLogic". 
 
Inače, ovaj sistem je implementiran 2020. godine i u od tada nisu sprovedene ni interna ni eksterna revizija. Akt o bezbednosti informaciono-komunikacionog sistema GSP je doneo pre toga, u julu 2019. godine, što znači da se on odnosi na sve informacione sisteme u gradskom prevozu i da ne sadrži odredbe koje se odnose na odnose sa pružaocima usluga, u konkretnom slučaju "BusLogic".
 
Ipak, u ovom aktu je definisano da su šef službe razvoja i šef odeljenja odgovorni za kontrolu pristupa i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza, mada GSP nije dokumentovalo da se ovaj nadzor uopšte obavlja. 
 
DRI od Gradskog saobraćajnog preduzeća u Novom Sadu traži da dostavi odazivni izveštaj u roku od tri meseca, kao i da ispravi utvrđene nepravilnosti. 
 
"Izveštaj o svrsishodnosti poslovanja: Informacioni sistem u javnom gradskom prevozu u Novom Sadu" u celosti čitajte OVDE.
  • Duta

    31.12.2023 09:37
    DRI
    Ukoliko je to jedino problematično u gsp-u, gospodo iz dri, niste trebali dolaziti, gsp posluje fenomenalnooooo!
  • Revoltiran gost

    29.12.2023 20:03
    Revizor u gsp, a EPS???
    Odjednom se neko profesionalno upustio u reviziju sistema naplate autobuskih karata, a sta bi sa revizijom EPS sistema koji je hakovan i to bas nakon sto su uveli novi pristup uvida u racun gde se trazi registrovanje sa emailom i sifrom, a potom i jmbg kao i ed broj?
    Kako u EPSu (citava Srbija) nije sproveden revizija njihovog sistema????? Odjednom su profesionalni pa daji rezultat revizije GSP Novi Sad:)
  • Ns

    29.12.2023 18:29
    Ns
    Mnogi neshvataju koliko taj sistem kosta gradjane Novog Sada,a usluga katastrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".