Dunav nastavlja da raste, vrh talasa se tek očekuje

Vodostaj Dunav je nastavio da raste, ali je sve izvesnije da će ukupni porast biti i manji od predviđenog.
Dunav nastavlja da raste, vrh talasa se tek očekuje
Foto: 021.rs
Poslednji podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je nivo vodostaja Dunava kod Novog Sada 494 centimetara i da se oko 2. januara očekuje rast do 560 centimetara, što je manje od ranije procenjenih 610 centimetara.
 
U odnosu na četvrtak vodostaj kod Novog Sada je porasta za sedam centimetara.
 
Očekuje se da i narednih dana nastavi rast, ali najnovije prognoze ne ukazuju na to da će kod Novog Sada vodostaj preći i šest metara, odnosno biće i dalje na oko metar ispod vanredne odbrane od poplava i oko tri metra od visine nasipa.
 
Podaci iz Mađarske govore da vodostaj stagnira i da polako opada, a vrh talasa je najverovatnije već prošao Budimpeštu i stiže u Srbiju 1. ili 2. januara.
"Vode Vojvodine" nastavljaju sa redovnom odbranom i od petka je to prošireno na više od 385 kilometara obale Dunava, Tise, Begeja i dela kanala DTD. Prognoze su da ni na jednom delu reke vodostaj neće dostići potrebu za uvođenjem vanredne odbrane od poplava.
 
Redovna odbrana od poplave traje već pet dana i to pretežno na desnoj obali kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, u ukupnoj dužini od 11,44 kilometara.
 
U operativnom biltenu obrane od poplava "Voda Vojvodine" se navodi da su u petak dodatno zatvorene ustave "Sonje Marinković" u Kovilju, "Begeč" i "Vizić" u Begeču, "Dunavska", "Šimadra" i "Boško Buha“ u Futogu".
Od ranije su zatvorene "Dunavska" u Sremskoj Kamenici i ustava "Rutavica" u Kovilju, kao i "Prud", "Sadovi" i "Vojna bolnica" u Petrovaradinu.
 
Ovi vodostaji nisu opasni po grad i Dunav će poplaviti niže delove Kamenjara, Ribarskog ostrva, Šodroša, tj. delove koji su ispod zone obrambenog bedema i radi se o objektima koji su i građeni u onome što se smatra koritom reke.
  • bora

    30.12.2023 14:32
    10 h
    U10 h bio je 5 m.
  • PeraDetlić

    29.12.2023 18:01
    Kod nas ni jedna protivpoplavna mera nije u planu jos uvek, u Pesti se Dunav izlio na levoj obali do skupstine i hotela.
  • Paja

    29.12.2023 15:01
    Šta će nam nasipi
    Našima su prioriteti plaćene pevaljke i pevači po trgovima , da zabavljaju sirotinju sve dok nam voda ne dođe do ušiju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".