FOTO: Grad ima plan za Bangladeš, ali ga nije realizovao - pogledajte kako bi trebalo da izgleda

Urbanistički plan za "Zeleni Bangladeš" usvojen je još krajem 2020. godine, a prema njemu ovo naselje bi bio uređen prostor, sa mnogo zelenila.
FOTO: Grad ima plan za Bangladeš, ali ga nije realizovao - pogledajte kako bi trebalo da izgleda
Foto: 021.rs
Podsetimo, rano jutros je u ovom naselju izbio veliki požar, koji vatrogasci već satima gase, a veći broj meštana je i premešten u prihvatne centre.
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da će grad pomoći obnovu naselja Bangladeš. Po njegovim rečima, moraće da se sanira šteta koja je nastala.
 
"Moraćemo da obnovimo ovo, moraju ljudi da se vrate nazad, da žive u svojim domovima", naveo je gradonačelnik.
Planska regulacija lokaliteta Bangladeš usvojena je krajem 2020. godine, a obuhvata površinu od 6,30 hektara.
 
Naselje je staro više od pola veka. Nastalo je 1972. godine, nakon požara u jednoj romskoj koloniji, zbog čega je 100 porodica preseljeno na bivšu farmu Centra za socijalni rad.

Tokom godina prostor je menjan, stanovnici su sami nadograđivali objekte.
Kako piše u samom dokumentu, s obzirom na to da se stanovništvo ovog naselja uglavnom bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina, deponije i odlagališta prikupljenih materijala zahvatile su i krajnji jugoistočni deo parcele u Futogu.
 
 
Fizičko stanje objekata naselja Bangladeš danas je izuzetno loše i stav građevinske inspekcije jeste da je najbolje rešenje zamena postojećih i izgradnja novih objekata.
 
Prema izveštaju Gradske uprave za inspekcijske poslove iz 2017. godine, u naselju Bangladeš je tada živelo 256 lica u 55 objekata. 
 
  
 
"Površina stambenog prostora po glavi korisnika povećana je sa osam na 10 kvadratnih metara, što je i dalje nezadovoljavajuće jer je to patološki minimum koji onemogućava normalan psihofizički razvoj pojedinca", navodi se u planskom dokumentu o kom je 021.rs pisao ranije.
 
Šta bi Bangladeš mogao da bude?
 
Kako se može videti u prikazima "Urbanizma", Bangladeš bi postao uređeno naselje sa mnogo zelenila, što bi značajno promenilo izgled ovog prostora. 
 
Ideja je da se postojeći dotrajali objekti uklanjaju postepeno, prateći gradnju stambenih objekata i preseljenje stanovništva u iste.
 
  
 
"Objekte u najvećoj meri treba planirati kao prizemne porodične kuće, ali se dozvoljava i da imaju još jedan dodatni sprat za porodice sa većim brojem članova... Za svaki stambeni objekat planira se sopstveni dvorišni prostor prema unutrašnjosti bloka. U okviru sopstvenih dvorišta dopušteno je samostalno uređenje partera, sadnja voća i povrća, gradnja verandi, pomoćnih prostorija", navodi se u dokumentaciji.
Bespravno podignuti objekti će biti srušeni, dok je za nekadašnju farmu ostavljen izbor između sanacije ili zamene novom zgradom. Biće ostavljen i prostor za ostave i magacine ili pak za radionice za pakovanje i obradu sekundarnih sirovina, ambulante, socijalne radnike, učionice. 
 
 
Planira se i centralni javni prostor koji će biti bogato ozelenjen, opremljen parkovskim mobilijarom i rekvizitima za igru dece. U okviru naselja planiraju se i saobraćajnice kojima će se ovaj prostor povezati sa Rumenačkim putem.

Komentari 23

  • Лагано

    13.04.2024 09:27
    Милина
    Топ, само руши.
  • Novosadjanin/srbin

    13.04.2024 00:38
    Sasvim logicno
    Novosadska savamala, samo nisu bageri i batinasi, nego pozar. Radnja, cilj isti, nacin izvedbe malo drugaciji.
  • /

    12.04.2024 16:33
    /
    stvarno verujete da ce biti ovo iz plana a ne neka dodikara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.