Odbijena lista pokreta Branimira Nestorovića u Novom Sadu zbog nedovoljno žena na listi

Gradska izborna komisija u Novom Sadu odbacila je izbornu listu pokreta Branimira Nestorovića - zbog nedovoljnog broja žena.
Odbijena lista pokreta Branimira Nestorovića u Novom Sadu zbog nedovoljno žena na listi
Foto: Medija centar Beograd
Ovoj listi je nedostajala jedna žena kako bi bila validna. 
 
Naime, uvidom u dokumentaciju, GIK je utvrdio da se od 21 predloženog kandidata za odbornike na listi nalazi 13 pripadnika muškog pola, što iskazano u procentima predstavlja 61,9 odsto kandidata više zastupljenog pola i osam pripadnica ženskog pola, a što iskazano u procentima predstavnja 38,1 odsto kandidata manje zastupnjenog pola.
 
Pošto je po zakonu neophodno da ih bude bar 40 odsto, ispunjeni su uslovi da se odbije proglašenje te izborne liste.
Lista "Mi-Snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović-Novi Sad" ima pravo da u roku od 48 sati uloži prigovor GIK-u.
 
Ovu listu podržalo je 1.072 građana i GIK nije našao drugih manjkavosti.
GIK je poslao i na dopunu listu Koalicije ratnih veterana Novog Sada, zbog manjka potpisa podrške. Ovu koaliciju čine dve političke stranke nacionalnih manjina i to ruske "BUNT-Prava Srbija-БУНТ-Настоніцан Сербин" i slovačke "Ratni veterani za Srbiju - Vojnovi Veterani pre Srbsko".
 
Utvrđeno je da je listu "Ratni veterani Novog Sada" sa 11 kandidata podržalo 757 građana. Međutim, kako su saveti ruske i slovačke nacionalne zajednice 13. i 14. maja GIK-u dostavili mišljenje da cilj ove liste nije zaštita interesa manjine, nego stvaranje prednosti prilikom kandidovanja i raspodele mandata, obijeno je da im se dodeli status liste nacionalne manjine i naloženo da prikupe još 267 potpisa, kako bi bili proglašeni kao redovna izborna lista. 
 
Oni sada imaju rok od 48 sati da prikupe nedostajući broj potpisa. 
 
Do kraja večeri GIK treba da se izjasni o listi stranke Dosta je bilo i Grupe građana "Budi Heroj-Miša Bečulov". Ostala je i da se razmotri lista Grupe građana "Ćale ovo je za tebe", koja je nekoliko minuta pre ponoći i roka podnela izbornu listu "Ćale ovo je za tebe - Petar Đurić".
 
Zajednica Srba uložila je prigovor koji je Gradska izborna komisija odbila, i sada im preostaje da podnesu žalbu sudu.
Podsetimo da su prethodno proglašene sledeće liste:
 
1. Koalicija SNS, SPS, SRS, Zavetnika, PS-a, SDPS-a, PUPS-a pod imenom "Aleksandar Vučić-Novi Sad sutra" sa 78 kandidata,
2. Lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 30 kandidata kao lista mađarske nacionalne manjine,
3. Lista Ruske stranke pod imenom "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!" sa 22 kandidata kao lista ruske nacionalne manjine,
4. Lista stranke "Istina" pod imenom "Istina - Avadiera - Ivana Vujasin" sa 25 kandidata kao lista vlaške nacionalne manjine,
5. Lista Grupe građana "Sasvim druga priča" pod imenom "Sasvim druga priča - Grad građanima" sa 25 kandidata,
6. Lista Grupe građana "Gari - Građanska akcija za razvoj i inovacije" sa 23 kandidata pod imenom "Za prave stvari podrži GARI",
7. Lista Grupe građana "Novi Sad glavni grad Vojvodine - pokret Autonomija - Aleksandar Odžić" sa 23 kandidata pod imenom "Novi Sad glavni grad Vojvodine - pokret Autonomija - Aleksandar Odžić" 
8. Lista Grupe građana "Kreni-promeni Novi Sad" sa 27 kandidata pod imenom "Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni-promeni",
9. "Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović - Narodna stranka, Aleksandar Maksimović - Pokret Živim za Srbiju, dr Jovana Stojković",
10. "Slovačka demokratska liga - Slovenská demokratická liga - Želimira Privizer",
11. "Udruženi za slobodan Novi Sad", koju čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), sve stranke sa prethodne liste "Srbija protiv nasilja" (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar - SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret za preokret), kao i Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani.
  • Saljivdzija

    16.05.2024 12:44
    Verujem, ne verujem!
  • Novi Sad

    15.05.2024 13:25
    liste
    Sada ce ova lista ako otkloni nedostatke biti poslednja na izbornoj listi
  • BEN DIZEL

    15.05.2024 12:58
    Odbijen...a pitanje Vojvodine?
    Ne znam da li se iko, razumem rezim, od "opozicije", OZBILJNO PORED GLAVNOG GRADA N.S. I PITANJEM STATUSA AP VOJVODINA I NJENE DALJE BUDUCNOSTI U POLITICKOM I EKONOMSKOM SMISLU KAO ZASEBAN ENTITET?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.