Soliter od 15 spratova na mestu "Jugoalata": U toku javni uvid u plan

Gradska uprava je na javni uvid stavila plan izgradnje solitera do 15 spratova na mestu Jugoalata.
Ove izmene su se našle pred javnošću tri meseca nakon što je Skupština grada, po predlogu vlasnika parcele, kompanije "Rapid Invest",predložila da izmeni plan, kao i nešto više od mesec dana od ranog javnog uvida.
Iz dokumenta koji je na javnom uvidu ne mogu se videti detaljniji predlozi kako će se urediti nekadašnji prostor fabrike Jugoalat na Futoškom putu, osim da se planiraju soliteri do 15 spratova.
 
U predlogu izmena Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (Bulevar Evrope), može se saznati da se obrađuje prostor od 3,05 hektara koji se definiše kao "Poslovanje na ulaznim pravcima uz Futoški put".
 
Definiše se da prostor bude pretežno namenjen poslovanju uz mogućnost stanovanja u određenom procentu, a da zelenilo zauzima 25 odsto kompleksa.
Obavezna je izrada urbanističkog projekta kroz koji će se, kako se navodi, uraditi provera mogućnosti izgradnje i podobnosti lokacije za izgradnju visokih objekata.
 
"Kod planiranja visokih objekata posebno voditi računa o unapređenju gradskih vizura. U okviru kompleksa moguća je izgradnja više objekata u prekinutom nizu, slobodnostojećih ili njihova kombinacija, sve u skladu sa prostornim kontekstom i okruženjem. Prilikom određivanja zona izgradnje planiranih objekata u skladu sa navedenim parametrima, potrebno je da budu zadovoljeni i drugi propisani normativi za izgradnju objekata, za njihovu visinsku i horizontalnu regulaciju, ispoštovani svi uslovi iz zakona i pravilnika koji regulišu zaštitu od požara, saobraćajne pristupe i stacioniranje vozila, snabdevanje i sl. Zabranjuje se ograđivanje ovog prostora bilo kakvim vrstama ograde na granici sa javnom površinom ili na delu parcele u okviru koje se planiraju ozelenjene i parterno uređene površine, koje predstavljaju i pešačke zone sa urbanim mobilijarom", navode urbanisti.
 
U planu se navodi i da će spomen ploča iz 1985. sa leve strane Jugoalata biti deponovana u Muzej Grada.
 
Podsetimo, "Rapid Invest" je postao vlasnik kompleksa "Jugoalata" pre više od godinu dana za više od 1,2 milijarde dinara, kao jedini ponuđač u sklopu stečajnog postupka. Fabrika, koja je osnovana 1935. godine, počela je da propada uvođenjem sankcija Jugoslaviji, a postupak privatizacije nije bio uspešan.
 
 
Izmene plana nalaze se na javnom uvidu do 22. juna.
Predlog izmena se može pogledati u JP "Urbanizam" Bulevar cara Lazara 3 i Mesnoj zajednici "Gavrilo Princip" Bulevar Jovana Dučića 3, kao i na sajtovima UrbanizmaNovog Sada.
 
Primedbe i sugestije na plan se šalju pismeno Upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 4. jula, u amfiteatru SPENS-a, sa početkom u 11 časova.
  • Vlada

    29.05.2024 17:42
    @Svedok

    Upravo je Vučić bio u vlasti koja je uništila Jugoalat i ostatak države, oni posle su samo rasprodali prazne firme. Čemu si ti svedočio kad to ne znaš?
  • Svedok

    28.05.2024 08:32
    Svedok najveće pljačke
    @Cccc
    Koja bagra je prodala i uništila Jugoalat, a nije SNS, jer tada nije postojao?
    Da li je to ista ona bagra koja je smislila i realizovala pljačkašku privatizaciju i ostavila 500.000 radnika bez posla?
  • Slobodan

    28.05.2024 08:32
    Radnicima sve isplaćeno
    Za info:Sva potraživanja zaposlenih su isplaćena 2023g.u 100% iznosu i svi ostali poverioci koji su imali potraživanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".