Zima u Novom Sadu bila topla: Zabeleženi najtopliji februar i mart, a u aprilu bilo čak 32°C

U 2024. godini zabeleženi su najtopliji februar i mart u Novom Sadu otkad postoje merenja. Bili su to, ujedno, najtopliji februar i mart u čitavoj Srbiji.
Zima u Novom Sadu bila topla: Zabeleženi najtopliji februar i mart, a u aprilu bilo čak 32°C
Foto: 021.rs
Prva četiri meseca 2024. godine bila su topla u odnosu na srednje godišnje temperature za taj period. Januar, februar, mart i april bili su topli kako u Novom Sadu, tako i u Srbiji.
 
Kako se vidi iz izveštaja RHMZ-a, ovaj januar nije bio najtopliji u Srbiji, ali je imao nekoliko vrlo toplih dana u odnosu na prosek za to doba godine.
U Novom Sadu je bilo toplije samo prvih pet dana januara, dok je ostatak meseca, uprkos manjim skokovima, bio u višegodišnjem proseku. Bilo je i padavina, ali ne značajnijih.
 
Međutim, već sledeći mesec je pokazao promene. Februar je bio najtopliji, kao i najsušniji u Srbiji otkada se beleže podaci, tj. od 1948. godine.
Podaci za Srbiju preslikali su se i na Novi Sad, tako da je umesto prosečne temperature od 2,3 stepena, zabeleženo prosečnih 9,7, što je bilo znatno iznad proseka. Za neke dane, kada je bilo i oko 15 stepeni, temperature su okarakterisane kao ekstremno tople za taj mesec. 
 
Ovaj februar u Novom Sadu imao je i najmanje mraznih dana otkad postoje merenja - bilo ih je samo dva, dok je raniji rekord bio pet dana. Kada je u pitanju kiša, bilo je manje padavina, ali je Novom Sadu ipak bilo kiše, dok nekim drugim naseljima gotovo da nije pala ni kap.
 
I mart je bio najtopliji otkad postoje merenja. Novi Sad je bio prvi po odstupanju od prosečne temperature. Sa prosečnih oko 11,5 °C, vojvođanska prestonica bila je toplija za 4,6 stepeni u odnosu na prosečnu temperaturu za mart. Mada je bilo iznad proseka, ekstremno toplih dana u odnosu na prosek bilo je tek nekoliko.
Za april, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je bio četvrti najtopliji u Srbiji od 1951. godine, a toplotni talas, što znači više temperature od proseka, zabeležen je u većini mesta tokom prve dve nedelje u mesecu. Kada se pogleda Novi Sad, april je bio drugi najtopliji otkako se beleže podaci.
 
Novi Sad i Negotin su bili jedini gradovi u Srbiji u kojima je zabeležena ekstremno visoka temperatura u odnosu na višegodišnje srednje vrednost za april. Tako je u Novom Sadu 15. aprila zabeležen najtopliji aprilski dan - bilo je čak 32 stepena Celzijusa. Prethodni najtopliji aprilski dan u Novom Sadu zabeležen je 30. aprila 2013. godine, kada je bilo 31,4 stepena Celzijusa.
 
Ovogodišnji april u Novom Sadu bio je osmi najsušniji otkad postoje merenja. 
  • NS

    31.05.2024 14:11
    Zime sve toplije a grejanje preterano sve skuplje.
  • sitni sima

    31.05.2024 13:24
    ...
    Dve nikad blaze zime, a grejanje poskupljuje i placa se cele godine...
  • Vlada

    31.05.2024 11:39
    A grejanje smo placali kao da smo na Antartiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.