Ponovo uvećani računi za struju Novosađanima, brojila očitava "Montop"

Velikom broju Novosađana ponovo su stigli uvećani računi za struju.
Ponovo uvećani računi za struju Novosađanima, brojila očitava "Montop"
Foto: 021.rs
Zbog toga se, kako piše Nova.rs, ispred Elektrovojvodine svakodnevno mogu videti dugački redovi očajnih građana, čiji računi za struju često prevazilaze njihova ukupna mesečna primanja.
 
"Greške u očitavanju" ne potiču iz Elektrovojvodine, već firme "Montop HRS" čiji je vlasnik Marko Bosanac Boske, piše Nova.rs.
"Moja mesečna potrošnja struje je između dve i po i tri hiljade dinara. Za prošli mesec stigao mi je račun na 38.500 dinara! Kada me je prošao prvobitni šok, uputila sam se pravo u Eleketrovojvodinu, gde me je dočekao jako tužan prizor", kaže za Nova.rs Olivera Radovanović, Novosađanka sa Telepa.
 
Ova Novosađanka dodaje da su joj u Elektrovojvodini objasnili da oni ne rade očitavanje na terenu, već "Montop". Sagovornica Nova.rs je danima uporno zvala broj za reklamacije "Montopa" koji joj je dat u Elektrovojvodini, ali se niko nije javljao.
"Ja sam, na kraju imala sreću jer je predsednik Kućnog saveta u mojoj zgradi znao da očitava brojilo, što je i uradio, pa sam sa fotografijom realnog stanja ponovo otišla u EV, tražeći novi račun. Ispostavilo se da sam, od onih Bosketovih 38.000 dinara, potrošila 2.400", naglašava Olivera.
 
Posao vredan nekoliko milijardi
 
Kako je 021.rs pisao još krajem prošle godine, posao očitavanja brojila Elektrodistribucije u Srbiji, vredan je 4,5 milijarde dinara.
 
Kao nosilac posla na očitavanju više od polovine brojila u Srbiji, firma Marka Bosanca mesečno prihoduje oko 170 miliona dinara. Ovo je samo nastavak dugogodišnje saradnje.
 
Ugovorom je predviđeno da firma Marka Bosanca Bosketa očitava svih 966.606 brojila u Vojvodini, kao i 936.728 brojila na području distributivnog centra Kraljevo, što je nešto više od 51 odsto ukupnog posla. Za ostatak je zadužen "T&M Group Solutions".
 
Druge firme koje su deo grupe ponuđača zadužene su za angažovanje ljudstva, te će deo raditi sa "Montopom" za distributivne centre Novi Sad i Kraljevo, a ostali sa "T&M" za područja Niša, Beograda i Kragujevca. 
 
Vrednost potpisanog okvirnog ugovora je 4,5 milijardi dinara sa uračunatim porezom i važi dve godine, odnosno do utroška sredstava. Kako je mesečno potrebno izdvojiti 335,1 milion dinara sa porezom za očitavanje 3,7 miliona brojila, dolazi se do toga da bi čitav posao mogao da bude gotovo za nekih 14 meseci. 
 
Kada se postignuta cena podeli sa brojem brojila, ispostavlja se da očitavanje jednog brojila košta 90 dinara sa uračunatim porezom, kao i da je mesečni utrošak po jednom angažovanom radniku 83.000 dinara.
 
Poznati igrači
 
Ovo nije prvi put da neke od ovih firmi, poput "Montop HRS"-a, dobijaju unosan posao na očitavanju brojila. Zbog ovoga je ranije reagovala opozicija, ali se oglašavala i Državna revizorska instuticija. 
 
Mediji su početkom 2021. godine pisali o nalazima Državne revizorske institucije o tome da je Elektroprivreda Srbije potpisala okvirni sporazum za firmama "Sequester employment", "Euro finance", "Montop HRS" i "Work and Care" o očitavanju brojila u vrednosti od 82 miliona evra. Međutim, utvrđeni su nedostaci u ponudi koji su se odnosili na visinu bankarske garancije. 
 
"Montop" je poznata grupacija u Novom Sadu u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, koja je poslednjih godina zabeležila veliki poslovni rast, a poznata je po tome što je često angažuju javna preduzeća. 
 
Neretko je i meta napada opozicionih političara zbog brojnih poslova i bliskosti sa uticajnim ljudima.
 
Elektrodistribucija Srbija navela je u novembru da je tender sproveden u skladu sa zakonom.
EPS i EDS: Uslovi uvek postavljeni tako da se izabere najjeftinija ponuda
 
Pred svake izbore sa ponovoljenom pričom deo opozicije pokušava da naruši reputaciju energetskih kompanija iznošenjem neistina, a činjenice govore da poslujemo transparentno i isključivo u skladu sa važećim zakonima i strogo poštujući propise u oblasti javnih nabavki, kažu u Elektroprivredi i Elektrodistrubiciji Srbije u svom reagovanju na tekst.
 
"Elektroprivreda Srbije naglašava da su računi za utrošenu električnu energiju odavno dostavljeni korisnicima, da je broj reklamacija značajno ispod proseka, a da su gužve smanjene, naročito posle uvođenja aplikacije Uvid u račun koja na jednom mestu nudi korisnicima da vide i plate svoje račune. Niko nikada građane Srbije nije upućivao na privatne firme već na zvaničan mejl Elektroprivrede Srbije za reklamacije", navodi se u demantiju.
 
Napomena: Tekst je izmenjen nakon reakcija Elektroprivrede i Elektrodistribucije Srbije.
  • Dzoni

    02.06.2024 22:42
    Jahace vas nepomenik evo jos jedan pun mandat... Ako i treba! Spremite se jer sledece 4 godine ima da ga gledate svakodnevno na tv da vam prica kako zivite lepo a za to vreme zivot vam prolazi u sve vecoj bedi... Srecno Srbi ko prezivi sledece 4 godine valjda ce izaci pametniji
  • Ба, ба, ба, ба, бам,

    01.06.2024 23:44
    Шта вас брига
    17.12.2023. вас 42% није изашло на изборе. Нисте марили. Шта сад хоћете?
    Нека вас шишају, деру, сатиру, заврћу руке... кад вам није стало.
















  • Ivana Vucenovic

    01.06.2024 22:34
    Lopovcine
    Zadnja tri meseca idem i ulazem prigovor na racun.Pljackaju nas kako i koliko hoce!Ja samo hocu da platim koliko sam na satu potrosila ali ne oni nece tako.Ne znam kako cu se izboriti sa njima..Vec sam na ivici zivaca sto svaki mesec moram u red i da cekam..i nemojte mi samo reci da sama odnesem ili posaljem stanje jer i to sam radila ali oni ignorisu!!Ko kaze da mu je ovde dobro i da je zadovoljan svaka mu cast.Ovakvi lopove jos imali nismo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti