VIDEO Na Limanu nađen ranac sa SNS paralelnim spiskom: "Drsko zatvara vrata", "Odbija paket"

Građanski pokret Bravo predstavio je javnosti sadržaj ranca u kojem su se nalazili, kako tvrde, paralelni birački spisak, pozivi za glasanje na biračko mesto 163, kao i razne napomene o građanima.
VIDEO Na Limanu nađen ranac sa SNS paralelnim spiskom: "Drsko zatvara vrata", "Odbija paket"
Foto: 021.rs
Po svemu sudeći, ranac je pripadao nekom od aktivista vladajuće Srpske napredne stranke. 
 
Iz pokreta su pozvali građane da dođu u njihove prostorije kako bi imali uvid i spisak, kao i u to šta Srpska napredna stranka zna o njima. 
Najavljene su krivične prijave, a iz ovog građanskog pokreta pozivaju predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića i predsednicu Skupštine Anu Brnabić da dođu i pogledaju pronađene dokumente, ali i da objasne o čemu se radi.
 
Kako tvrde, u pitanju je paralelni birački spisak, a ne spisak simpatizera ili kapilarnih glasova.
 
Članica Građanskog pokreta Bravo Marija Srdić kaže da su do ranca došli tako što ga je našla jedna sugrađanka nedaleko od biračkog mesta 163 na Limanu 4. Po njenim rečima, preko sadržaja ovog ranca dobija se uvid u izborni inženjering Srpske napredne stranke.
 
"U ovoj torbi nalazi se kompletni materijal koji su oni tog dana koristili u radu sa biračima. U torbi se nalazi kompletni materijal za biračko mesto 163. Desetine poziva za glasanje, spiskovi birača, a takođe i spisak poklona. U blokčićima se vidi kome ide njihov paket, kao i drugi podaci", navela je Marija Srdić.
 
 
Kandidat za odbornika u Skupštini Novog Sada Miran Pogačar kaže da je u blokčiću naznačeno i kome su bili namenjeni SNS paketi. Takođe, na spiskovima se vide i različite napomene koje su napravljene o svakom od građana: "Ne glasa za SNS", "Drsko zatvara vrata", "Neće da glasa", "Odbija paket", "Neće glasati", "Stranac", "Odselio se" i slično.
 
"Želim da pozovem pre svega Miloša Vučevića, Anu Brnabić, koji su govorili da nema duplih biračkih materijala da dođu po torbu. Mogu slobodno da dođu po torbu i birački spisak. Imam i jedno pitanje za Miloša Vučevića, da li mi moramo da hvatamo njihove aktiviste, odnosno članove Srpske napredne stranke, kako bi imali uvid u birački spisak. Opozicija je tražila desetinama puta da se to omogući i sada se ispostavlja da je potrebno da nađemo neku torbu kako bi imali uvid u taj isti birački spisak, jer očigledno oni imaju paralelni birački spisak, nedvosmisleno", poručuje Pogačar.
 
 
Pogačar tvrdi da materijal koji su pronašli zasigurno ne predstavlja samo njihove sigurne glasove.
 
"Zakon o zaštiti podataka jasno kaže, ukoliko vi niste dobrovoljno dali nekome podatke, vi kršite zakon ako imate ove podatke", naveo je član Bravo.
Iz Građanskog pokreta su pozvali sve građane i građanke sa biračkog mesta 163 da dođu u njihove prostorije i obave uvid u materijal koji su pronašli.
 
Kako je pronađen i veliki broj poziva za glasanje, Pogačar kaže da ukoliko su građani već dobili poziv, a u prostorijama pokreta Bravo se nalazi još jedan, onda i to predstavlja kršenje zakona, jer ne može da postoji dupli poziv za glasanje. 
 
Ukoliko građani sa biračkog mesta 163 žele da vide kako su tretirani na spiskovima SNS-a, to mogu da učine u prostorijama GP Bravo, u Jevrejskoj 15. 
  • Novka

    07.06.2024 05:43
    Dokon pop i jariće krsti
    Ovi neki tzv.pokreti,zajednički to je može se reći OPOZICIJA SVINGERAJ ETO SU ONI!!!
  • Nemanja

    06.06.2024 13:44
    @ Zloheb
    Vrlo je jasno šta su DtD i GOTV kampanje. U slučaju SNSa se radi o zloupotrebi istih - isplivali spiskovi jasno pokazuju da se radi po biračkom spisku u kom se uz ime i prezime nalaze podaci kao što su JBMG, adresa stanovanja i broj u biračkom spisku. Ovi podaci se smatraju poverljivim, tajnim, sa jako dobrim razlogom. Dodavanjem komentara tipa "drsko odbija da glasa za SNS" uz ime, prezime, adresu stanovanja i JMBG se bukvalno poništava zagarantovana tajnost i anonimnost glasanja i pravi spisak za odstrel političkih neistomišljenika.
    Da ponovim još jednom: po zakonu, smete da krenete DtD sa praznim listom papira i da unosite u isti samo podatke osoba koje su na to pristale. "Siguran glas" je osoba koja je svojevoljno pristala da se odrekne anonimnosti glasanja. Ko god da vas je "drsko oterao u mesto rođenja" ima Ustavom zagarantovano pravo na anonimnost. Činjenica koju smo videli iz snimka bežanije operatera SNS kol centra, da su svi redom pokrivali lica, ukazuje na nelegalnost njihovih postupaka gore opisanih.
  • Dejan

    06.06.2024 13:16
    NS
    a isti taj ranac poturila udba kao i ove sto pricaju i snimaju ! Isti gazda, srbi podeljeni i dobro se svadjaju izmedju sebe ! srblje se na limanima posvadjalo zbog one ograde da ne pretrcavaju i nekih srbski zastava, kuka i motika se podigla na intrameku !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.