Maja Gojković: Advokatska komora Vojvodine jedan od simbola pravosudnog sistema na ovim prostorima

Pokrajinska premijerka Maja Gojković izjavila je da je Advokatska komora Vojvodine jedan od simbola pravosudnog sistema na ovim prostorima.
Ona je, na otvaranju izložbe "Advokatska komora Vojvodine - kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975" u Arhivu Vojvodine, rekla da izložba verodostojno prikazuje rad i razvoj AKV u periodu od jednog veka, tokom kog se promenilo više država i ustavnih uređenja.
 
"Sve to vreme advokati su bili ne samo bitan deo pravosudnog mehanizma, već veoma često i nosioci društvenog i političkog života", kazala je pokrajinska premijerka.

Ona je istakla značaj ovog esnafskog udruženja u poboljšanju uslova rada struke i njegov doprinos tome da se advokatska profesija ceni i poštuje u našem društvu, navodeći da je gotovo čitava njena porodica, uključujući nju lično, profesionalno usko vezana za Advokatsku komoru Vojvodine.

Povodom Dana Arhiva Vojvodine, Gojković je kazala da je "bogatstvo koje su nam naši preci ostavili jedan od najvažnijih elemenata kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i čvrst oslonac za budućnost i dalje stvaralaštvo, te da u negovanju te neprocenjivo vredne kulturne baštine arhivi i arhivski radnici zauzimaju značajno i vidljivo mesto".
 
Kako je rečeno, Arhiv Vojvodine čuva 9.000 metara arhivske građe u 566 arhivskih fondova i zbirki, dok najstariji dokument datira iz 12. veka.
 
Na izložbi su prikazana odabrana dokumenta koja do sada nisu izlagana i publikovana.
 
Posebno je predstavljeno sticanje prava žena na bavljenje advokaturom, odnosno izložena su dokumenta koja svedoče o njihovom upisu u imenike advokata i advokatskih pripravnika.
  • cokanj

    07.06.2024 07:14
    ?
    Kakvo radikalsko licemerstvo. Napre DNO.
  • Bole

    06.06.2024 23:03
    Majo
    Povecaj plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".