Još uvek nema konačnih rezultata izbora u Novom Sadu, sud odbio i poslednju žalbu opozicije

Viši sud je odbio i poslednju žalbu opozicije. Gradska izborna komisija bi trebalo da u naredna četiri dana proglasi konačne rezultate.
Još uvek nema konačnih rezultata izbora u Novom Sadu, sud odbio i poslednju žalbu opozicije
Foto: 021.rs
Poslednja žalba opozicione koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" odnosila se na ispravku zapisnika za biračko mesto 158.
 
Opozicija tvrdi da je na ovom biračkom mestu bilo 17, a ne 21 nevažeći listi, kao i da je za listu broj tri trebalo da se napiše da je osvojila 10, a ne devet glasova, dok je lista 11, "Udruženi za slobodan Novi Sad", trebalo da ima 131, a ne 128 glasova.
GIK je prethodno odbio ovaj prigovor, navodeći da su četiri listića ipak bila nevažeća, što je sada potvrdio i Viši sud.
 
Svih 68 prigovora koalicije "Udruženi" su odbijeni. Većina žalbi se odnosila na pojedinačna biračka mesta i tražilo se da se na njima ponovi glasanje. Opozicija je tvrdila da je došlo do kršenja zakona time što je bilo fotografisanja glasačkih listića, kupovine glasova i drugih spornih radnji.
Postojao je i zaseban prigovor koji se odnosio na to da nisu primenjene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i da nisu obrisani svi građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine. Jedan prigovor se odnosio i na dešavanja na Novosadskom sajmu, gde se nalazio pozivni centar Srpske napredne stranke. U ova dva prigovora se tražilo ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima.
 
GIK i Viši sud su ovo odbili, uz obrazloženje da "Udruženi" nisu priložili dokaze.
 
S obzirom na to da su svi prigovori odbijeni, Gradska izborna komisija bi trebalo da u nekoliko narednih dana proglasi konačne rezultate izbora. 
 
Kako nije bilo usvajanja žalbi i ponavljanja glasanja, očekuje se da raspodela mandata bude kao i nakon saopštavanja preliminarnih.
 
Podsetimo, prema preliminarnim rezultatima na izborima 2. juna je glasalo 49,27 odsto upisanih birača, odnosno njih 167.047. Nevažećih listića je bilo 3.610, odnosno 2,16 odsto, a četiri liste od 14 su prešle cenzus.
Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 45 mandata (87.791 glas), dok opoziciona "Udruženi za slobodan Novi Sad" ima 21 mandat (40.541 glas).
 
Lista "Heroji - Miša Bačulov" dobila je tri mandata (6.332 glasa), a Kreni - promeni osam (16.723 glasa).
 
Savez vojvođanskih Mađara, kao manjinska lista, imaće jedan mandat (2.062 glasa).
 
Očekuje se da SNS sa ostalim koalicinim partnerima (SPS,SRS, SDP, JS,PS, SVM i drugi) nastavi da vodi Novi Sad jer će imati 46 mandata što je dovoljno za stabilnu večinu.
  • Mbm

    23.06.2024 05:23
    Sud u Srbiji?
    Koji Sud koji ne zna brojke i ne zna za izbornu tišinu i ciji kol centar u izbornoj tisini u svojini a navodno na javnoj povrsini? I koliko i cega drzavnog je tamo rasprodato za dugove SNS i SRS i SPS?
  • Новосађанка

    22.06.2024 00:05
    Шта је опозиција донела грађанима? Док власт улаже асвалтира и ради опозиција само тркеља и досађује.
  • Дел Бој

    21.06.2024 15:12
    Радимо нон стоп
    Ја оснивам удружење Покрет за Фотељу у Новом Саду ,ко је за нега дигне прст то јест палац за стопирање ,програм је да ЈА будем одборник у скупштини града пошто сам самог себе предложио по статуту ,нема да те други предлажу и улазимо у коалицију са СНС , фотеља чека (мене) а можда и неког активисту (тебе)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti