Suludo je koliko novca Novi Sad baca na sudske troškove: "Potrošeni" mostovi, autobusi, škole

Novi Sad je ostao bez više milijardi dinara iz budžeta kako bi platio troškove za tužbe zbog eksproprijacije zemljišta.
Suludo je koliko novca Novi Sad baca na sudske troškove: "Potrošeni" mostovi, autobusi, škole
Foto: 021.rs
Koliko je novca do sada utrošeno da se plate izgubljeni sporovi u proteklim godinama nije precizno poznato.
 
Prošle godine je izdvojeno 3,9 milijardi dinara na plaćanje sudskih troškove, a u 2024. je već izdvojeno 1,3 milijarde dinara. Uz to, Novi Sad će se zadužiti za 3,1 milijardu dinara ne bi li mogao da isplati sve obaveze.
 
Prema tome, Novi Sad će zasigurno za presude potrošiti više od 8,3 milijardi dinara, ali bi ta suma mogla da naraste.
 
Prema podacima Pravobranilaštva, polovinom marta ove godine bilo je oko 1.300 sudskih postupaka u vrednosti od čak 15,7 milijardi dinara, što je trećina novosadskog godišnjeg budžeta. 
Ove brojke zvuče dramatično same po sebi, a stvari nisu bolje kada se pogleda za šta bi taj novac mogao da se iskoristi kako bi život građana bio kvalitetniji.
 
Na primer, za 8,3 milijarde dinara, koliko je već utrošeno, mogao je da se izgradi novi pešačko-biciklistički most između novosadskog keja i Petrovaradinske tvrđave, zajedno sa uređenjem starog železničkog tunela i gradnjom lifta koji vodi ka gornjem platou tvrđave kod Hotela Varadin. 
 

Foto: Saobraćajni institut CIP
 
Ova investicija je procenjena na oko 4,5 milijardi dinara, mada tek treba da se obavi tender i završe sve procene, ali je jasno da su tužbe koštale Novi Sad jednog mosta. Inače, gradnju mosta bi trebalo da finansiraju zajedno Pokrajina i Novi Sad, a očekuje se i učešće Republike, verovatno uz neki kredit.
Mogao je, između ostalog, da bude finansiran i pešačko-biciklistički most na ušću kanala DTD u Dunav, kao i pešačko-biciklističkog mosta koji bi spajao kej i Ribarsko ostrvo otprilike na sredini Dunavca. Za ova dva mosta nema tačne procene vrednosti gradnje, ali se govorilo da bi mogli da koštaju nekoliko stotina miliona dinara, u zavisnosti od konačnih projekata i plana kako bi se uredili prilazni putevi. 
 
Takođe, troškovi sudskih sporova su do sada Novi Sad koštali bar tri škole, a verovatno i više. Primer za to je gradnja nove zgrade OŠ "Miloš Crnjanski" na Satelitu, koja košta skoro tri milijarde dinara ili škole na Jugovićevu koja košta milijardu dinara.
 

Foto: Pro-Ing
 
Novac koji odlazi za sudske sporove mogao je da se upotrebi i za, na primer, gradnju nikad završenog bazena na Novom naselju, ali i još nekoliko bazena. Ovde je odličan reper cena gradnje zatvorenog bazena u Futogu koji košta skoro 1,8 milijardi dinara. Za ovu investiciju je Novi Sad ranije uzeo kredit u toj visini.
 
Pomenutih skoro 8,3 milijardi dinara bi dobro došlo i za pokrivanje troškova gradnje tri ili četiri, a verovatno i više podzemnih ili nadzemnih garaža, zavisno od kapaciteta i lokacije. Recimo, troškovi gradnje nadzemne garaže sa okolnim saobraćajnicama, parkinzima i drugim sadržajima kod kompleksa Instituta koštaju oko 3,2 milijarde dinara, dok podzemne garaže u Modene i kod Banovine pojedinačno sa pratećim troškovima uređenja su procenjene na oko milijardu i po do dve milijarde dinara.
 
Nisu samo sudski troškovi Novi Sad uskratili za mogućnost finansiranja garaža, bazena ili škola. Tu su, na primer, i toplane. Upravo se gradi toplana na Avijatičarskom naselju i cena u prvoj fazi je više od milijardu dinara, a jasno je da bi devet milijardi dinara bilo dovoljno i za drugu fazu i druge troškove.
Teško je dati procenu koliko bi domova zdravlja, vrtića, kulturnih ustanova moglo da se izgradi sa sumu od osam milijardi, jer cena zavisi od veličine objekta, neophodne opreme. Ipak, imajući u vidu da je cena radova za takve objekte poslednjih godina bila oko pola milijarde, zasigurno se može pričati o desetak objekata. 
 
Ovu sumu možemo da prebacimo i na investicije potrebno u saobraćaju. Za više od osam milijardi dinara GSP bi mogao da kupi stotinak električnih autobusa, odnosno još više vozila na gas i dizel, čime bi se praktično obnovio čitav vozni park gradskog saobraćajnog preduzeća.
 
Naravno, za više od osam milijardi se može sagraditi nekoliko desetina kilometara puteva, mogli bi se postaviti kilometri cevi za vodovod, kanalizaciju... 
 
Na kraju, suma koja se izdvaja za sudske troškove je više od polovine vrednosti Centralnog prečistača otpadnih voda u Petrovaradina, za koji su sredstva obezbeđenja u saradnji sa Kinom kroz projekat "Čista Srbija". 
 
O razlozima zbog kojih Novi Sad izdvaja ogromne sume za sudske troškove pročitajte na OVOM LINKU.
  • Adv.

    28.06.2024 07:01
    Velika sramota za grad
    Pa kada pravobranilastvom upravlja sns stranka, sta drugo ocekivati. Treba sprovesti reviziju svih velikih predmeta i pokrenuti krivicne postupke protiv odgovornih za propuste, a onda neka oni kazu po cijem nalogu su vodili postupke na stetu budzeta grada. Nikada vise nestrucnih ljudi u gradu nije bilo nego zadnju deceniju. Pravobraniocu se dovode po politickoj liniji, a strucnost niko ne proverava. Pravnici koji sede u Gradskom vecu nisu se ocesali o pravo, sve sns neznalice!
  • Ns time

    27.06.2024 11:57
    Jos jedna tuzba
    Sprema im se jos jedna tuzba.
    Oduzet mi je stan solidarnosti posle 5 godina od stecenog materijalnog prava.
    Isplacen u potpunosti.Neuknjizen su mi prodali.
    Ne vracaju pare, a uzeli ga .
    Ne pristaju na medijaciju i dogovor.
    Eto to je ta cuvena birokratija.
    Sad ce tuzba , posto je i Kasacioni upravo vratio da se sve ispravlja.
    Bruka Osnovnog i Apelacionog NS suda.
  • Kalimero

    27.06.2024 09:12
    Ali i vaše “alternative”: novi most, lift za tvrđavu, tunel… Grad nam je prljavo ruglo bez karaktera a vi samo sto niste isplanirali kosmodrom i time-machine!
    Ja razumem da je lakše mastarati nego biti objektivan ali je isto tako i detinjasto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti