Studenti Filozofskog fakulteta proveli noć u Rektoratu: Blokiraju zgradu do daljeg, otišla policija

Blokada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu je u toku, a oko 10 časova je došla i policija kako bi legitimisala studente unutar ove ustanove.
Studenti Filozofskog fakulteta proveli noć u Rektoratu: Blokiraju zgradu do daljeg, otišla policija
Foto: 021.rs
Kako javlja reporter 021.rs, policiji je prijavljeno da su studenti obili vrata od kantine, na šta oni ističu da to nije tačno. Policija je uzimala izjave i uradila uviđaj, a nakon sat i po vremena je otišla. 
 
Podsetimo, grupa studenata Filozofskog fakulteta, koja je sinoć blokirala Rektorat zbog najavljenih izbora za studentski parlament, prenoćila je u ovoj ustanovi.
 
Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta trebalo je da počnu u 8 časova, ali nakon otpočete blokade ustanove u kojoj je trebalo da se održi glasanje, to se nije dogodilo.
 
Kako najavljuju studenti, blokada će trajati do daljeg, što znači i posle 16 časova, do kada bi izbori trebalo da traju.
Studentkinja Mila Pajić, ispred Neformalne grupe STAV, rekla je za 021.rs da okupljeni čekaju da im se obrate rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš.
 
"Mi smo u Rektorat ušli sinoć i proveli smo mirnu noć unutra. Pripadnika obezbeđenja ima nenormalno puno, a rektor Madić nam se ne javlja na pozive. On se sinoć javio obezbeđenju i naređivao im je šta mi treba da radimo", objasnila je ona.
Istakla je i da je čitaonica Rektorata, koja je inače providna sa strane ulice, sada oblepljena papirima i zabarakadirana.
 
"Pretpostavljam da su tako u tajnosti i mraku, kako to i dolikuje nezakonitim stvarima, hteli da održe izbore. Što im naravno neće proći pošto mi poznajemo Rektorat bolje nego oni, tako da neće ući, makar i hteli", rekla je Pajić za 021.rs.
 
 
Podsetila je i da su predstavnici Studentskog parlamenta zajedno sa rektorom i dekanicom Filozofskog fakulteta imali sastanak i odlučili da se izbori održe ponovo u zgradi Rektorata.
 
"Čekamo rektora i dekanicu da nam se jave i da nam kažu šta su se oni dogovorili u naše ime. Ostajemo do daljeg, dok ne vidimo šta će se dogoditi, dok nam se neko ne obrati, dok ne budu izašli iz tog mraka i stali pred svoje studente", istakla je Pajić.
 
Studenti se protive načinu na koji se održavaju izbori na Filozofskom fakultetu jer, kako su ranije naveli, mogu da se kandiduju samo predstavnici zvaničnih studentskih organizacija. 
 
Podsetimo, oni su pre skoro dve nedelje takođe blokirali Rektorat i držali ga 24 sata u blokadi, kako se ne bi održali izbori. 
Šta su zahtevi?
 
Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.
 
Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta. 
 
Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti. 
 
Inače, kandidaturu za parlament je predala samo jedna opcija - Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • pajo patak

    02.07.2024 15:50
    @Лиманац
    А раније су гласно протестовали против блокаде Филозофског факултета...
    Ako je to bila "блокада", šta je onda okupacija ?
  • Marko

    02.07.2024 08:24
    Vec vidjeno
    Vrhovni autoritet je rekao da su studenti u pravu.
  • Александар

    02.07.2024 02:05
    Е, Србска Атино...
    Коментари за и против на латиници. Академци бирају Студенски парламент, када је већина већ положила испите и отишла на заслужени одмор. Ваљда је уобичајено да се „Парламент" бира када је већина студената у Граду и на факултетима? Ко није „упознат са ситуацијом" није му јасно шта се на Филозофском факултету дешава. Ови са СТАВ-ом, штрајковали против „фашиста" пре два месеца? Па јел' могуће да „ФАШИСТИ" владају ФФ???
    Студентски парламент је на свим факултетима и (сада) струковним Академијама независно тело. Професори немају никакво право ни ингеренције у раду СП... Шта онда Ректор и Деканица имају (или треба) да кажу???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti