Matica srpska će obeležiti dva jubileja, predloženo da na čelu odbora bude Vučić

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se sa predsednikom Matice srpske Draganom Stanićem kako bi razgovarali o daljim pravcima saradnje.
Matica srpska će obeležiti dva jubileja, predloženo da na čelu odbora bude Vučić
Foto: Pokrajinska vlada
Na sastanku je razgovarano o zajedničkim projektima, s akcentom na očuvanju srpskog jezika i srpske kulture, kao i o saradnji u oblasti kulture i izdavaštva.
 
Razgovarano je i o dva značajna jubileja koje Matica obeležava ove i 2026. godine.
 
"Ova godina je u znaku obeležavanja dva veka od prvog izdanja Letopisa Matice srpske. Nakon toga, 2026. godine, kao kruna dolazi obeležavanje jubileja - 200 godina rada Matice srpske, jedne od najznačajnijih institucija za srpski narod i očuvanje našeg kulturnog i nacionalnog identiteta", izjavila je Gojković.
Dodala je da je na sastanku sa rukovodstvom Matice predložila da se što pre oformi počasni i organizacioni odbor, na čijem čelu bi bio predsednik Srbije, "jer ovi važni jubileji treba da se obeleže na državnom nivou".
 
"Matica srpska i njen rad važni su za čitav srpski narod, ne samo u Srbiji, nego na svim prostorima na kojima naš narod živi", istakla je Gojković dodajući da Matica na najbolji način oslikava zajedništvo, te da zbog toga svi zajedno - Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, treba da pomognu rad Matice.
Gojković je još dodala da je na sastanku bilo reči i o projektu izgradnje novog objekta u kom će biti magacin Biblioteke Matice srpske, a deo će služiti za potrebe Matice.
 
Predsednik Matice srpske Dragan Stanić upoznao je predsednicu Vlade o planiranim aktivnostima, kao i o pripremama za proslavu važnih jubileja, koji, kako je naveo, treba da se obeleže kako dolikuje.
 
Sastanku su su prisustvovali i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski, direktor Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, potpredsednici i generalni sekretar Matice.
  • Književnica

    02.07.2024 19:18
    6 godina sam dolazila u tu ustanovu, u tu istu Bbiblioteku Matice, a Maticu posmatrala kao hram. Ovaj čovek mi je bio profesor kog sam cenila i poštovala. Ovo je njegov četvrti mandat. Pomislio bi neko - ok, radi posao kako treba. On ne radi. Očigledno. Matica je uvek imala politički angažovane predsednike (ili makar većinu), ali nikada nije dozvoljavala da politika, na ovaj način, rukovodi ustanovom. Ovaj čovek će ugrobariti ustanovu, renome i sve ono što je Matica jednom značila.
  • Msp

    02.07.2024 12:41
    @NOVOSADJANKA
    Mi smo davno potonuli.
  • pajo patak

    02.07.2024 12:16
    predlog:
    da 2026. na dvestotu godišnjicu vratimo maticu u Peštu, pa neka im brat orban tamo pravi tople dobrodošlice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti