Tropske temperature pogađaju i zdrave i mlade: Kako se odbraniti od 40 stepeni?

Od srede do kraja sledeće sedmice temperature će biti od 35 do 40 stepeni, uz tropske noći, ali ukoliko se vodi računa, mogu da se smanje posledice tropskog vremena po zdravlje.
Tropske temperature pogađaju i zdrave i mlade: Kako se odbraniti od 40 stepeni?
Foto: 021.rs
"Proteklih deset dana temperatura je uticala na povećan broj poziva Zavodu na hitnu medicinsku pomoć, ali ove nedelje očekujemo temperature koje su izuzetno visoke", kaže za 021.rs portparol Hitne pomoći dr Zoran Krulj.
 
On dodaje da, ukoliko se poštuju saveti, iako su visoke temperature, stabilno vreme ne nosi toliki rizik od nastanka komplikacija kod hroničnih bolesnika, jer ne postoje skokovi i padovi koji bi uzrokovali pogoršanje stanja s obzirom na to da smo prethodnih dana već imali toplo vreme. 
"Ono što je u ukupnom broju intervencija koje mi imamo na 24-časovnom nivou primećeno je upravo da ta izmena temperature iz spoljašnje sredine može rezultirati naglim sužavanjem krvnih sudova pogotovo ulaskom u hladne prostorije", kaže dr Krulj za 021.rs.
 
Kako ističe, ulazak u klimatizovane prostore može dovesti do nastanka kardioloških smetnji čak i kod mlađih pacijenata, naravno, ukoliko se ne pazi dovoljno.
 
Zbog biometeoroloških prilika, trebalo bi da se aklimatizujemo na ovako visoke temperature koje su sve učestalije. 
 
"Generalni savet je da se ne izlazi, ukoliko ne postoji preka potreba, na otvorene prostore i na direktnu izloženost sunčevim zracima u periodu dana kada su oni najintenzivniji. To kreće već od 9 časova kada je izražen intenzitet sunčevih zraka pa sve do 18 časova, ali ako se to i čini, onda samo u onim okolnostima kada je to zaista i neophodno", rekao je Krulj.
 
Izlazak iz rashlađenih, klimatizovanih prostorija na otvorene površine predstavlja poseban rizik, gde se pre svega javlja gubitak svesti, što je i najčešći razlog intervencija hitne pomoći. Razlike u temperaturi, kako napominje doktor Krulj, su veće nego što je to potrebno, nekad čak i preko 10 stepeni. Uz velike temperaturne razlike, problem mogu predstavljati i neprovetrene prostorije.
 
"Povećana je količina vlažnosti u svim prostorijama i da se to ne bi odrazilo na zdravlje potrebno je obezbediti provetravanje da bi se obezbedila dovoljna količina kiseonika koju ne obezbeđuju klima uređaji", kaže Krulj.
 
Prilikom izlaska napolje, ne treba izlaziti nezaštićen, što se pre svega odnosi na decu, pogotovo na decu uzrasta od jedne ili dve godine. 
 
"Zbog izuzetne osetljivosti kože skloni su, ukoliko nisu zaštićeni, nastanku masivnijih opekotina i preko tih opekotinskih površina gubitku veće količine tečnosti, a sem tog lokalnog dejstva skloni su dehidrataciji i izuzetno lošoj toleranciji na gubitak tečnosti i gubitak kiseonika. Oni su u riziku s obzirom na to da im je termoregulacioni centar još uvek nerazvijen, odnosno još uvek je u razvoju, te ne može da napravi balans između unutrašnje i spoljašnje temperature, pa smo prinuđeni da dete sklanjamo stalno u hladovinu", rekao je Krulj.  
 
Uz adekvatnu odeću važna je i zaštita za glavu za sve uzraste da se ne bi dešavali kolapsi i epileptčki napadi.
 
"Što se tiče zaštitnih naočara one mogu da stvaraju smetnje kod većeg broja populacije u vidu glavobolje, vrtoglavice, tako da se takva vrsta zaštite preporučuje onima koji mogu da ih nose a da im to ne stvara tegobe", dodaje doktor. 
 
On ističe da su losioni ili kreme visokog indeksa protiv UV zračenja poželjni ukoliko se duže boravi na suncu, pogotovo ako je taj boravak propraćen i kupanjem na otvorenim površinama. 
 
Prilikom vožnje, neophodno je da se provetri automobil, jer temperature u unutrašnjosti automobila dostižu i do 60 stepeni.
 
"Treba gledati da budemo odmorni koliko je to moguće s obzirom na to da je san u dovoljnoj meri redukovan tokom ovako visokih temperatura i vrlo nekvalitetan tokom noći, te su ljudi, a pogotovo vozači neodmereni, vrlo često nervozni, smanjene koncentracije, s umanjenim psihomotornim aktivnostima i refleksnim aktivnostima, te pored toplotnih akcidenata u takvim okolnostima vrlo često nastaju i saobraćajne nezgode", kaže Krulj.
 
Dr Zoran Krulj ističe da su nezgode vrlo česte u popodnevnim časovima kada se ljudi vraćaju s posla, zbog umora, gladi, pada koncentracije, nervoze, a naravno i toplote. 
 
Veoma je važno da se pazi na ishranu tokom toplih dana, kako zbog koncentracija u vožnji tako i zbog opšteg zdravlja. 
 
"Mora se unositi hrana koja treba da bude energetski vredna, zato što je ona neophodna za rad našeg endokrinog sistema, humoralnog imunološkog sistema", rekao je Krulj.
Uz hranu, ne treba zaboraviti hidrataciju, naročito što se dece tiče.
 
"Važan je kontinuirani unos tečnosti tokom 24 sata. Decu češće nuditi vodom ukoliko su razdražljiva, plačljiva, jer oni vrlo često ne znaju da kažu, ali prema njima treba da imamo onakav odnos kakav imamo prema sebi - treba da pijemo i kada nemamo osećaj žeđi, jer gubimo veću količinu tečnosti preko drugih organa, preko kože, preko pluća", ističe Krulj.
 
Kako dr Zoran Krulj kaže, fizičke aktivnosti prilagoditi mogućnosti samog organizma, jer po ovakvom vremenu nećemo moći da uradimo sve ono što smo zamislili, bićemo pospaniji, biće nam teže, i trebaće nam više vremena za sve ono što smo planirali da uradimo.
  • Sandra

    14.07.2024 07:03
    Posao na gradjevini na +50
    Moj muž radi 6 dana u nedelji na ovoj temperaturi. Nema poštedu nikakvu. Kad dodje kuci bude mu koža u 6 različitih boja . Uspe da se istusira i kolabira i opet u krug... Sta da preduzmem? Ne znam. A duša mi se cepa kad ga vidim.
  • Irena

    09.07.2024 21:03
    Ja nemam problema sa aklimatizacijom, ja sa +40 idem u kuhinju da radim na +50, posla ima, boli glava.
  • Marija

    09.07.2024 08:02
    O ovome se stalno trubi a sve zivo pocinje kasno da radi. Mislim na banke, veliki broj prodavnica, ustanova...cak ni na pijaci rano ujutro nema mnogo prodavaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti