Stanovnici Telepa se dugo žalili na devastiran dečiji park: Biće obnovljen, poznato šta će sve imati

Gradska uprava odabrala je projektanta za manji park na Telepu i za taj posao platiće skoro 12 miliona dinara sa porezima.
Stanovnici Telepa se dugo žalili na devastiran dečiji park: Biće obnovljen, poznato šta će sve imati
Foto: 021.rs
Za izradu projektno-tehničke dokumentacije sa tehničkom kontrolom za park izabrana je grupa ponuđača SET doo Šabac, Naturalist doo Šabac, Geostar Šabac, kao i SNT Inženjering Kikinda. Ovo je ujedno i jedina grupa koja se prijavila na konkurs Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
 
Reč je o parku između Banijske, Ulice Jovana Popovića i Ticanove, na katastarskoj parceli od oko 5.600 kvadrata.
Na delu ove površine trenutno se nalazi parkić sa dečijim igralištem, koji je već godinama u lošem stanju.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine sada planira da od ove parcele napravi funkcionalni parkovski prostor sa uređenim zelenim površinama, zonama za odmor i igru dece, platoima sa česmama, vodenim površinama uz, koliko je to moguće, kvalitetnu vegetaciju.
U okviru parkovskih površina trebalo bi da se planiraju i pešačke staze, popločani platoi, kao i klupe, česme i rasveta. 
 
Moguće je pravljenje prostora za istrčavanje i igru kućnih ljubimaca, obezbeđenog posebnom sigurnosnom ogradom. 
 
"Kompoziciono rešenje projekta parka mora da bude u vidu manjih i većih oblikovanih celina, usklađenih sa opštom namenom prostora, mikroreljefom, arhitekturom predela uz obezbeđene adekvatne prilaze sa okolnih saobraćajnica i površina", objašnjava se u tenderskoj dokumentaciji. 
 
Odabrana grupa ponuđača će, kako bi definisali uslove za projektovanje i radove, morati da obavi i geotehničke istražne radove, geodetske radove, te da na kraju izradi projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju i adaptaciju.
 
Osim toga, trebalo bi da se projektuje i bunar adekvatne dubine za potrebe zalivnog sistema.
Podsetimo i da se na stanje ovog parka na Telepu građani već mesecima, ako ne i godinama unazad, žale. Tako se jedan Novosađanin sredinom juna obratio redakciji portala 021.rs.
 
"Ovaj park se sistemski uništava već godinama i pored pompezno najavljivanih rekonstrukcija i planova, ovaj park svakim danom sve više propada.
 
Glavni problem je nedostatak rasvete, pa se u parku često dešavaju sukobi navijača, tuče, konzumiranje droga, pa čak i poneko hapšenje.
 
Gotovo sve sprave za vežbanje su polomljene, dečije penjalice oguljene, ljuljaška slomljena, koš odvaljen, zaštitna ograda oko zipline-a počupana, mobilijar iscrtan navijačkim grbovima, smeće često zna da se nakupi jer se kante ne prazne redovno, a od skoro deo parka je počeo da se koristi i kao parking. 
 
Takođe, ispred parka se često trotoarom voze automobili, kako bi se presekao put iz Jovana Popovića ka Bulevaru. 
 
Za sve ovo smo se obraćali mesnoj zajednici, bezuspešno. Na kraju smo bili primorani da više puta uzmemo stvar u svoj ruke - popravljamo koš, postavili smo stubiće kako bi blokirali automobile i često skupljamo smeće po parku.
 
Ruku na srce dobili smo nove klupice i nove kante, doduše neposredno pred pretposlednje izbore", naveo je ovaj Novosađanin za 021.rs.
  • /

    16.07.2024 20:41
    /
    u ilariona ruvarca ima jos jedno igraliste/ovih dana jeste zaraslo ali bude i pokosena trava/ zasto se niko od vas ne proseta do njega?
  • @simeon

    15.07.2024 16:16
    Taj park
    Ima sigurno 40+ godina.
    Drugačije je izgledao, imao je kao neke golove i mislim dva obruča za basket. Znam, jer živim odatle na 2min vec 37god.
  • roditelj

    15.07.2024 14:25
    Igrališta za decu u Novom Sadu su u sramotnom stanju. Sve izlomljeno, išarano, zapišano, puno opušaka i limenki od piva. Odvratna mi je sama pomisao da s detetom idem na igralište. Ovo ne da je država koja ne misli na svoju decu, nego ih aktivno mrzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".