Protest protiv Rio Tinta danas u Novom Sadu: Okupljanje u Železničkom parku

Na društvenim mrežama šire se pozivi za organizovanje protesta protiv projekta izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, a za danas je najavljen i u Novom Sadu.
Okupljanje je u 9.45 časova u Železničkom parku.
Ovi pozivi su usledili posle velikog protesta u Valjevu u ponedeljak i, koliko se može videti, iza njih ne stoje određene grupe ili pojedinci, nego se samo dele među građanima pojedinih gradova.
 
Za sada su najavljena okupljanja u četvrtak, 25. jula u 19 časova kod Doma kulture u Koceljevi, u petak, 26. jula u 19 časova u Gradskom parku u Negotinu, u ponedeljak, 29. jula kod pošte u centru Šapca, takođe 29. jula u 19 časova na Trgu slobode u Aranđelovcu, kao i 5. avgusta u 19 časova ispred zgrade opštine u Rači.
U većini poziva za okupljanje građani se pozivaju da se suprotstave projektu Rio Tinta uz poruke "Srbija ne sme da se pretvori u deponiju sumporne jalovine", "Stop Rio Tintu", "Ne damo Šumadiju" i slično.
 
Udruženje građana "Ne damo Jadar" koje okuplja prvenstveno stanovnike Gornjih Nedeljica i okoline gde je planirana gradnja rudnika i koje je predvodnik svih protesta do sada, najavilo je da će u četvrtak, 25. jula, ukoliko Skupština opštine Loznice bude razmatrala prostorni plan kojim se dozvoljava gradnja rudnika, pozvati građane na momentalno okupljanje kod zgrade opštine.
 
Za sada iz Udruženja građana "Ne damo Jadar" nisu ništa saopštavali povodom najavljenih protesta širom Srbije, sem što su ponovili da će pozvati građane na blokade i okupljanja 10. avgusta ukoliko vlast do tada ne obustavi realizaciju projekta "Jadar".
 
Oni su ovaj rok od 40 dana dali krajem juna nakon protesta u Leskovcu, kada je zahtev za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji predat zvanično u Beogradu.
 
Iz ovog udruženja su rekli da postoji mogućnost i da ranije pozovu građane na proteste.
  • Zoki

    27.07.2024 00:49
    Pozivi
    Poziva dosta, odziv minalan. Lepse je u kaficu
  • XyZ

    26.07.2024 11:20
    Maksa je jedan od retkih pravih opozicionara u gradu. Godinama u nazad. Pratim samo šta on piše o Rio Tintu i protestima. Dao sam glas Ujedinjenima, razočarali su me. Pogotovo nakon što su ćutali na izbornu krađu.
  • Boki

    25.07.2024 18:41
    @Milan
    Ko kaže da ljudima sve navedeno ne smeta? I ko kaže da biti protiv rudarenja znači biti protiv EU? Ovo je samo kap koja preliva čašu... I nadam se prvi korak protiv svega sto ste naveli.
    Jos jedna stvar, privatizacija prirodnih resursa je pljačka! Treba oduzeti prava na eksploataciju svim stranim kompanijama, bez obzira na zemlju porekla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti