Koliko je novca dobio Novi Sad od Srbije: 1.837 dinara po stanovniku

Gradu Novom Sadu je iz tekuće budžetske rezerve u periodu od 2018. do 2023. godine prebačeno skoro 690 miliona dinara.
Koliko je novca dobio Novi Sad od Srbije: 1.837 dinara po stanovniku
Foto: 021.rs
Ipak, ovo nije ni približno visini iznosa koji je u istom periodu raspodeljen Gradu Beogradu - više od devet milijardi dinara, odnosno trećinu rezerve, pokazuju podaci analize Fiskalnog saveta.
 
Ukupno gledano, gradovima i opštinama u Srbiji je u navedenom periodu iz budžetske rezerve prebačeno više od 200 miliona evra.
Kada je reč o celoj Srbiji, Novi Sad je treći na listi Fiskalnog saveta po iznosu dobijanja sredstava preko tekuće rezerve više od 682 miliona.
 
"Na Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš otišlo je oko 11 milijardi dinara ili 40 procenata ukupnih sredstava koja su preusmerena lokalnim nivoima vestima", navodi se u izveštaju.
Zrenjanin je u periodu od 2018. do 2023. godine dobio oko 580 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, Subotica oko 420 miliona, dok je Irig dobio nešto više od 380 miliona.
 
"Međutim, ubedljiva većina lokalnih samouprava, oko 80 procenata, u navedenom periodu su iz budžetske rezerve dobijale relativno skromne iznose, ispod 100 miliona dinara", navodi Fiskalni savet.
 
Kada je reč o količini dobijenih sredstava po glavi stanovnika, Opština Irig prva je na listi sa čak 41.790 dinara po meštaninu. Sledeći na listi su Čajetina i Ćuprija sa više od 20.000.
 
Interesantno je što na listi prvih petnaest poslednja mesta zauzimaju i opštine Sremski Karlovci i Temerin sa oko 7.400 dinara po stanovniku dobijenih iz budžetske rezerve.
 
"Među četiri najveća grada, po veličini transfera iznad republičkog proseka našli su se Beograd sa 5.498 dinara po stanovniku i Kragujevac sa 5.372, dok su Novi Sad sa 1.837 i Niš sa 1.388 bili značajno ispod proseka", piše u izeštaju Fiskalnog saveta.
 
Kako navode dalje, bitno je da se umesto sistematskog oslanjanja na tekuću rezervu reformišu i trajno urede lokalne javne finansije u Srbiji.
 
Ističu da bi sistematsko adresiranje problema izdvajanja većeg dela budžetske rezerve ka lokalnim samoupravama moglo da se reguliše finansiranje, uključujući preispitivanje optimalnog iznosa nenamenskih transfera, pažljiviji nadzor nad njihovim budžetima, kao i propisivanje jasnih i ekonomski razumnih kriterijuma za dodelu sredstava iz tekuće budžetske rezerve.
 
"Procenjujemo da bi adekvatna reforma lokalnih finansija osetno umanjila potrebu za korišćenjem tekuće rezerve - godišnje za nešto ispod pet milijardi dinara, što predstavlja oko devet procenata sredstava koja se tokom godine preraspodeljuju pomoću ovog mehanizma", ističe se u analizi Fiskalnog saveta.
Šta je tekuća budžetska rezerva?
 
Tekuća budžetska rezerva se u osnovi popunjava sredstvima koje budžetski korisnici nisu tokom godine realizovali u skladu s inicijalno predviđenim budžetom, piše N1.
 
Ta sredstva se, onda, odlukom Vlade preusmeravaju na korisnike i projekte za koje se pokaže da za njih budžetom nije bilo predviđeno dovoljno sredstava.
 
Prema podacima Fiskalnog saveta, jedinicama lokalne samouprave je u 2018. godini prebačeno 3,6 milijardi dinara, u 2020. nešto ispod 1,5 milijardi dinara, da bi u 2023. ukupan iznos narastao na čak 7,4 milijarde dinara.
 
"Zbirno posmatrano, lokalnim samoupravama je od 2018. do 2023. godine iz budžetske rezerve dodeljeno oko 26,5 milijardi dinara (oko 230 miliona evra). Posebno je problematično to što je najveći deo ovih sredstava (oko 20 milijardi dinara) prebacivan bez adekvatnog obrazloženja", upozorio je Fiskalni savet.
  • Fruska Gora

    27.07.2024 11:33
    Novi Sad
    U Vojvodini voz ide 200 km/h u Centralnoj Srbiji voz ide 60km/ h.
  • Arkadije

    27.07.2024 09:24
    Sladak novac
    Koliko je republika dobila od Vojvodine
  • Voja

    26.07.2024 18:11
    Raspodela
    Samo naivcima još nije jasno da se decenijama krši ustavom zagarantovana raspodela.Na lokalu sve operu jeftinom nacionalističkom pričom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".