Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Gde je i šta radi Igor Mirović?

Nakon što se krajem aprila oprostio od mesta pokrajinskog premijera, Igor Mirović, za sada ispunjava svoje obećanje i Novom Sadu i Vojvodini se u političkom smislu ne vraća.
Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Gde je i šta radi Igor Mirović?
Foto: 021.rs
Ipak, stare navike teško umiru, pa bivši premijer i dalje voli da podeli nešto o svojim aktivnostima i razmišljanjima sa pratiocima na društvenim mrežama. 
 
Sada uglavnom radi na promociji svoje poezije, pa je tako već u maju, pre nego što je zvanično završio svoj mandat, bio gost na književnoj večeri u Ljubljani u Forumu slovenskih kultura. 
 
Njegov poslednji radni dan u Pokrajinskoj vladi bio je 8. maj. Tada je napisao da iza njega i njegovih saradnika ostaju "konkretna dela i vidljiv napredak u svim oblastima života i rada".
Odmah se Mirović posvetio promociji njegove pete knjige pesama "U lavirintu", i to ni manje ni više nego u svečanoj sali Matice srpske. Nastupio je i na Sajmu knjiga u Podgorici, a u ekskluzivnom intervjuu za podgorički "Dan" svoju poeziju je nazvao "angažovanom".
 
U pauzama između pesničkih promocija i kačenja fotografija svog ljubimca, Igor Mirović se priseća projekata koje je pokrajinska administracija finansirala dok ju je on predvodio, pa tako objavljuje slike radova u pojedinim vojvođanskim opštinama. 
 
"Uradili smo mnogo", prisetio se Mirović uz fotografiju iz Skupštine, kada je, kako je napisao pre tri godine usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.
 
Bivši premijer nastavlja povremeno da pruža podršku i stranci koja mu je donela godine predsedavanja vojvođanskom vladom, a pre svega Aleksandru Vučiću. No, te prilike su retke, a sve je više fokusa na njegov književni rad.
Objavio je tako i da je u Skoplju dobio nagradu "Balkanski Književni vidici", a promovisao je i biciklističku trku, kao i vinski turizam na Fruškoj gori. 
 
Ispratio je Mirović i utakmice fudbalera Srbije na Evropskom prvenstvu, iako se ne može reći da im je sa tribina doneo sreću.
 
U međuvremenu su njegove pesme prevedene i na italijanski jezik i makedonski jezik.
 
Mirović je smatrao i o aktuelnim temama, pa je tako dan nakon atentata na kandidata na izborima za američkog predsednika Donalda Trampa objavio njegovu fotografiju uz poruku da se "pobeda slobodnog sveta ne može zaustaviti".
Kao zanimljivost objavio je pismo koje je dobio od guvernera Njižegorodske oblasti u Rusiji, u kom mu čestita rođendan, ali kao "predsedniku Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine" i napisao da mu je "posebno draga čestitka jer je bio inicijator bratimljenja Novog Sada i NJižnjeg Novgoroda i AP Vojvodine i Njižegorodske oblasti".
 
A pre neki dan se osvrnuo i na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, navodeći da je on u njegovoj knjizi "predvideo i uzroke i posledice umiranja Evrope".
  • član doktor

    05.08.2024 08:27
    Nema povlačenja iz politike.Sns to ne dozvoljava,uvlaci te u svoje prljavstine i drzi uvek u saci.
    Igor ce dobiti nesto videcete,nece se izvuci,odgovarace,radice.Vrlo je obrazovan covek,elokventan naspram svih iz sns ali nece uspeti da se izvuce.U najmanju ruku mu je obecan Expo 2027,posle toga videcete nastavlja dalje.Svakako nije na ulici,namestice mu zilion odbora,mora neko da preuzme Expo!"
  • Expo

    05.08.2024 07:13
    ceka zaposlenje u Expo 2027
    gde su veliki novci tu je i IM
  • KAjtel

    03.08.2024 12:55
    Slično ko i toma-diploma povukao se ili su ga povukli iz upotrebe mozda nešto zna, pa ga ućutkali nafilovali narodnim novcima i sada zivi "mirnim snom" verovatno će i ovaj dobiti neku kancelariju kao i toma diploma, nafatirao se lažni pesnik koji veze sa književnošću nema, uživaće zaštitu nazadnjačke države bolje da se vrati u rodni Kruševac ne volu ga Novosađani, jer je pobornik tvrdolinijaša "jogurt revolucije" dok je ove vlasti i režima on ne mora da brine biće zaštićen ko beli medved samo ukoliko ne prekrši Omertu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti