VIDEO: Vikend u Novom Sadu obeležili požari, apel da se ne pali vatra na otvorenom

Tokom vikenda dogodilo se više požara u Novom Sadu, a nadležni apeluju na građane da budu odgovorni i oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena.
VIDEO: Vikend u Novom Sadu obeležili požari, apel da se ne pali vatra na otvorenom
Foto: 021.rs
Požari su bili na Klisi, Novom naselju i na Kamenjaru. Sektor za vanredne situacije podseća da je toplo i suvo vreme pogodno za nastanak požara i da građani treba da budu odgovorni i poštuju zakon.
 
Za nepoštovanje zakonskih odredbi propisane su i novčane kazne.
U subotu, 3. avgusta, izbio je požar na niskom rastinju i divljoj deponiji na Klisi, 
 
Nema povređenih i nije bilo opasnosti za okolne objekte.
Požar na Klisi, u dvorištu Gradskog zelenila gasilo ukupno 130 ljudi i 40 vozila i radnih mašina.        
 
 
Istog dana gorela je suva trava na Novom naselju.
 
Šipražje koje je gorelo nalazi se nešto pre ložionice.
 
 
Vatrogasci su ubrzo po pozivu izašli na teren i za nekoliko minuta ugasili požar.
 
Požar se desio i u naselju Kamenjar kada je izgorela vikendica. Nije bilo povređenih.
 
 
Izgoreo je automobil na Novom naselju, a čula se i detonacija.
 
Sprečeno je širenje požara i nije bilo povređenih.
 
 
U pitanju je jugo koji je bio napušten, u ulici Partizanskih baza. 
 
 
Sektor za vanredne situacije MUP redovno podseća da period toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se brzo širi, mogu zahvatiti velike površine i predstavljaju realnu opasnost po zdravlje i živote građana, kao i proizrokovanje velike materijalne štete.
 
Dodatno, apeluju na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, kao i da budu oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena.
 
"Podsećamo naše građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume", navode u MUP-u.
Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.
 
Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193, ističu iz Sektora za vanredne situacije.
  • Ugušeni

    05.08.2024 21:43
    Dim ne prestaje
    Šta se ovo dešava u Novom Sadu?Svako veče se gušimo u dimu ,a niko ništa ne preduzima.Tolika vrućina i kad uveče zahladi ne smemo da otvorimo prozore.U stanove se uvukso dim.Sramota uradite nešto!
  • S.

    05.08.2024 16:13
    U Futogu stalno pale nasip. Ne mozes proci od dima i plamena koji ti gori sa obe strane.
  • Dejan

    05.08.2024 12:58
    NS
    Apel, pa recite to vasim koalicijonim partnerima dulje od Zelenila,oni to pale i nikom nista ! Pustite nas normalne da zivimo od takvog nacina zivota, nit palimo,udisemo rezulta paljenja i trpimo vlast za koju nismo glasali !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti