Najtopliji jul u Novom Sadu koji je do sada zabeležen, veliko odstupanje od normale

Jul 2024. bio je najtopliji sedmi mesec u godini koji je do sada zabeležen u Novom Sadu.
Najtopliji jul u Novom Sadu koji je do sada zabeležen, veliko odstupanje od normale
Foto: 021.rs
Ovo je bio najtopliji jul u Srbiji od 1951. godine.
 
Srednja temperatura vazduha u Novom Sadu u mesecu za nama bila je 26,9 stepeni Celzijusa, čime je vojvođanska prestonica bila treći najtopliji grad u Srbiji.
Normala za jul u Novom Sadu, u periodu od 1991. do 2020. godine bila je 22,5 stepeni Celzijusa, te je zabeležno odstupanje od 4,4°C, što je najveće odstupanje u Srbiji u prethodnom mesecu. 
 
Tokom jula u Novom Sadu je bilo čak 26 tropskih dana, odnosno dana sa maksimalno temperaturom od 30°C i višom. Time je oboren prošlogodišnji rekord, kada su zabeležena 22 tropska dana. 
Toplotni talas u Novom Sadu je trajao od 7. do 19. jula. U tom periodu temperatura je gotovo dostigla 40 stepeni. Najtopliji dan je bio 16. jula, kada je temperatura bila čak 39,7°C.
 
Jul za nama u Novom Sadu je ocenjen kao sušan. 
 
  
 
Podsetimo, pre najtoplijeg jula, u Novom Sadu je prethodno zabeležen i najtopliji jun otkad postoje merenja. 

Novi Sad postaje sve toplije mesto i proživljavamo sve ekstremnije vremenske događaje. Više o klimatskim promenama i Novom Sadu čitajte na OVOM LINKU.

  • Dejan

    06.08.2024 21:23
    NS
    Sta je Grad NS uradio za svoje gradjane povodom ove toplote ? Dve cisterne pijace vode na dve lokacije i ,,apel da se smanji potrosnja vode,, jer Sremska strane trosi previse vode !!! A u ovo doba sav naseljeni sljam odasvuda je napustio NS i otisao u svoje brloge ! Toliko o tome
  • citalac

    06.08.2024 20:39
    Još betona, asfalta i stakla i crnih SUVova. O da i posecite debela debla i posadite mladice ko prst u suvu zemlju da se osuše i da dobijete nove pare iz budžeta za još tanje sadnice. Dodajte još klima uređaja da greju malo napolju. Posecite vetrozaštitne pojaseve i gajite u monokulturi industrijske bilje pomoću pesticida. Svako po dva auta da ima i veštačku travu ispred kuće.
  • Grad

    06.08.2024 19:52
    Novi Smrad
    Sreća pa gradski čelnici imaju spremne sve načine borbe protiv visokih temperatura. Beton i behaton!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti