Biografija Dine Vučinić: Prva u redu za okršaj sa opozicijom

Dina Vučinić izabrana je za predsednicu Skupštine Novog Sada u novom sazivu. Ona na ovu funkciju dolazi u trenutku kada se i opozicija u većem broju vraća u lokalni parlament.
Biografija Dine Vučinić: Prva u redu za okršaj sa opozicijom
Foto: 021.rs
U prethodne četiri godine predsednik Skupštine grada mogao je da bude i neko sa harizmom amebe. Usled bojkota iz 2020. u gradskom parlamentu gotovo da nije bilo opozicije, pa su tako i rasprave svedene na meru koju i naprednjaci mogu da podnesu.
 
Na čelu novosadskog parlamenta u poslednjem sazivu bila je Jelena Marinković Radomirović. Marinković Radomirović neće biti upamćena po mnogo čemu pozitivnom, ali barem je neće pamtiti ni po lošem.
Pitanje je kakva će situacija biti sa Dinom Vučinićom, koja je svojevremeno zdanje Skupštine grada branila od opozicije, premda parlament niko nije napadao. No, za (na)predan rad tokom izborne kampanje došla je i nagrada u vidu važne funkcije. 
 
U karijeri Dine Vučinić dolazak na mesto predsednice Skupštine grada označava još jedan stepenik ka vrhu, jer je prethodno bila članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje. 
Biografija
 
Dina Vučinić rođena je u Zagrebu 1987. godine. U Novom Sadu živi od svoje četvrte godine, te je osnovnu školu završila u Sremskoj Kamenici, nakon čega je bila učenica Gimnazije "Svetozar Marković". 
 
Studirala je od 2006. do 2014. godine. Pravni fakultet za privredu i pravosuđe završila je u trenutku kada je već bila odbornica u Skupštini grada. 
 
U svojoj zvaničnoj biografiji na sajtu grada ističe da aktivno učestvuje u humanitarnom radu i da volontira od šesnaeste godine.
 
S obzirom na veliki broj članova Srpske napredne stranke, deluje da je važno "ko je kada došao", pa tako u biografiji koja se našla pred odbornicima u lokalnom parlament piše i da je članica SNS-a od osnivanja 2008. godine. Četiri godine kasnije postala je odbornica, a 2014. članica Izvršnog odbora SNS-a.
 
Bila je šefica odborničke grupe od 2016. do 2020, a pre toga zamenica. 
 
Sudeći po biografiji, profesionalno iskustvo, kao i iskustvo sa javnim funkcijama, započinje sa dolaskom naprednjaka na vlast u Novom Sadu. 
 
Tako Vučinić navodi da je od 2012. do 2015. radila kao pravnica u JP "Poslovni prostor", a od 2015. do 2020. postala je vodeći stručni saradnik u JP "Elektroprivreda Srbije". 
 
Što se tiče funkcija, one su razne - od predsednice Komisije za propise Skupštine grada, preko predstavnice Vlade Srbije u skupštini akcionara Novosadskog sajma i članice Žalbene komisije AP Vojvodine, do članice Gradskog veća za obrazovanje.
 
U biografiji se ukazuje da je za njenog vakta u Gradskom veću za obrazovanje izgrađeno pet vrtića, započeta izgradnja dve nove škole i četiri predškolske ustanove, kao i da su "urađene brojne rekonstrukcije i obnove objekata obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Novog Sada". 
 
Udarna pesnica
 
U situaciji kada se od opozicije očekuje aktivnije učešće u parlamentarnom životu Novog Sada, izbor Dine Vučinić za predsednicu Skupštine Novog Sada nije začuđujuć. U mnogo slučajeva do sada Vučinić je bila, blago rečeno, oštra prema opoziciji, pa je i njen izbor na neki način poruka drugoj strani kakav tretman mogu da očekuju.
 
  
 
Iz tog razloga malo ko među gradskim opozicionarima nije uzeo zdravo za gotovo reči gradonačelnika Milana Đurića kako veruje da će Vučinić Skupštini "voditi dostojno, u duhu demokratije, da će sprovoditi mir i održavati red i da će imati kvalitetne rasprave". 
 
Kako bi te rasprave mogle da izgledaju videlo se tokom izborne kampanje kada su se u studiju RTS-a našli Dina Vučinić i prvi na listi "Udruženi za slobodan Novi Sad" Miloš Tubić. Ukratko, bilo je mnogo skretanja sa teme, a voditeljka nije uspevala da svede raspravu na nivo koji bi mogao da se nazove pristojnim.
 
Vučinić je bila među prvima koji su reagovali na vest o udruživanju novosadske opozicije pred izbora. Počastila ih je sledećim rečima: 
 
"Udružili su se svi zajedno u jednu splačinu, nalik na onu koju alkoholičar povrati posle teškog pijančenja od besomučnog mešanja različitih pića. Udružilo se kuso i repato, i kokarde i petokrake, i ustaše i partizani, i bojkotaši i oni koji bi na izbore, a samo sa jednim ciljem - da nastave pljačku Novosađana u kojoj smo ih prekinuli 2012. godine... Kad pogledate sve te njuške, šta su oni nego jedna najobičnija splačina, čiji je jedini cilj dolazak na vlast i čerupanje gradskog budžeta zarad sopstvenih interesa, jer oni drugu politiku nemaju."
 
Nakon što je opoziciju uporedila sa splačinom, ublažila je svoje metafore, pa im prišila to da su "sataraš koalicija". Činjenica da je gradu zadužena za obrazovanje, nije joj smetalo da u ime stranke ispaljuje uvrede ka protivnicima. 
Svoj katalog uvreda Dina Vučinić nije otvorila u ovom izbornom ciklusu. Kada je postala članica Gradskog veća za obrazovanje na društvenim mrežama pojavio se njen tvit iz 2019. godine u kojem kažu da su "Hrvati trajno obolela nacija".
 
Đurić je tada stao u njenu odbranu rekavši da je to učinila u afektu, jer su vaterpolisti Crvene zvezde bili napadnuti u Splitu. Vučinić je tada rekla da joj je žao zbog tvita, jer je emotivno reagovala, dodajući da je rođena u Zagrebu i da je većina njene rodbine u mešovitim brakovima. 
 
U maju 2024. godine mogli smo da čitamo i o suđenju zbog tužbe koju je bivši odbornik Goran Radojev podneo protiv Dine Vučinić, jer je na Tviteru objavila da nije dolazio na sednice lokalnom parlamenta, a da je uzimao dnevnice.
 
Utvrđeno je da to što je Vučinić pisala nije tačno, Radojev je tražio da mu se isplati 60.000 dinara, ali je sud dosudio samo 5.000 dinara. Najinteresantniji deo ovog spora je bilo bizarno obrazloženje presude, o kojem možete opširnije da čitate na OVOM LINKU.
 
Vučinić je ove godine, u jednom od svojih brojnih odgovora opoziciji, iznela i tvrdnju kako u Novom Sadu nema nameštenih tendera. Sve bi ovo bilo u redu da pomoćnik direktora "Gradskog zelenila" u septembru 2023. nije priznao nameštanje javne nabavke u vrednosti od 55 miliona dinara. 
 
Koliko je agilna u odgovaranju opoziciji, toliko je aktivna i u hvaljenju Aleksandra Vučića. Tako je u saopštenju povodom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, navela da se "predsednik Srbije borio za istinu. Za pravdu. Za čast i obraz srpskog naroda". 
 
Opozicija u lokalnom parlamentu pod komandom Dine Vučinić nema čemu da se nada ukoliko bude imala isti tretman kao u saopštenjima koje je istaknuta članica lokalnih naprednjaka potpisivala. 

Komentari 36

  • pajo patak

    09.08.2024 15:07
    ajde
    da nastave pljačku Novosađana u kojoj smo ih prekinuli 2012. godine... Kad pogledate sve te njuške, šta su oni nego jedna najobičnija splačina, čiji je jedini cilj dolazak na vlast i čerupanje gradskog budžeta zarad sopstvenih interesa, jer oni drugu politiku nemaju."
    a ti si "новосађанка" od 1991., prekinula si je (pljačku) i njih u (pljački) 2012. kada si po ko zna koji put obnovila godinu na "studijama", kada pogledamo tvoju njušku jedina asocijacija je na miss Piggie iz Muppet show-a, a tvoj i tvojih dolazak na vlast je sve ono što si gorenavela za "њих".
  • BK

    08.08.2024 17:03
    bez dobrog naslova
    ova i humanitarni rad,haha ova nikad nist nije radila osim što je poltron
    to treba da stavi u CV, Poltron u tom poslu je ko djokovic u tenisu
  • Nsadjanin

    08.08.2024 11:07
    Nova
    "Naša Maja"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti