VIDEO: Umetnici iz Novog Sada sa umetnicima iz Japana izveli performans u Hirošimi

U sklopu festivala "Music+Art+Peace" u Hirošimi na 79-godišnjicu atomskog bombardovanja ovog grada u Japanu, umetnici su izveli performans pod naslovom "Metroplex 2024.2122 : Sleeping in Peace".
Performans se temelji na poeziji japanskog pesnika Đina Murate, gde umetnici kroz improvizaciju šalju poruke mira i suživota na planeti. Performans je izveden u istorijskoj zgradi filijale Banke Japana - mestu koje je opstalo nakon atomskog bombardovanja. Umetnici iz Novog Sada koji su učestvovali u kreiranju performansa su Dejan Ilić i Tatjana Mateša.
 
Art direkciju projekta potpisuje novosadski dizajner Dejan Ilić, korežiju umetnica i članica organizacije Novo kulturno naselje Tatjana Mateša, dok su producenti organizacija Novo kulturno naselje, studio Dejan Ilić Design i Čojamači umetnička škola iz Nagoje.
"Metroplex 2024.2122 : Sleeping in Peace" je performans u kom umetnici i producenti svako iz svoje perspektive doprinose ideji zbog koje su se prvobitno okupili u Hirošimi, a to je - da pošalju poruku mira i suživota. 
 
Vođeni poezijom japanskog pesnika Đina Murate, kroz improvizaciju, na komemoraciji u istorijskoj zgradi filijale Banke Japana - mestu koje je opstalo nakon atomskog bombardovanja.
Audio-vizuelni segment zamišljen je kao vremeplov koji integriše zvuk i vizuale iz tri narativna univerzuma: "Quantum Arcane", "Holospectra" i "Cypher Image". "Quantum Arcane" istražuje kvantnu fiziku, "Holospectra" svetlost i holografske tehnologije, a "Cypher Image" dešifrovanje vizuelnih podataka.
 
Promocija ovog događaja je dosegla do Njujorka i Times Square-a gde emitovan promotivni video:
 
 
Korišćenjem "MetaHuman" tehnologije, poruke iz budućnosti predstavljene su dinamično uz trenutne reakcije izvođača što je doprinelo utisku drugačije realnosti koja poziva na angažovanost publike što je ujedno i osnovni zadatak performansa.
 
Pored pomenutih, umetnici koji su učestovali u perfromansu su Ko Jamada, Đinko Suzuki i Takuđi Okagava.
 
Ovo je još jedan od projekata umetničke platforme "Metroplex 2022.2122" koja je do sada realizovala pet projekata koji podstiču srpsko-japansku kulturno-umetničku razmenu i koja ima za cilja da otvori vrata japanske kulture i umetnosti stanovnicima Novog Sada i Srbije i obrnuto.
Performans je imao pretpremijeru i javnu generalnu probu 2. avgusta u Nagoji u kulturnom centru "Cotton building" i njegovo igranje desiće se u Tokiju 19. avgusta u "Oriental Force - Creative Space".
 
Naredni projekti platforme kao i performans "Metroplex 2024.2122 : Sleeping in Peace" biće izvedeni u Novom Sadu ali drugim gradovima Srbije u 2025. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti