Umesto parka na Telepu: Ubrzane pripreme za izgradnju devet zgrada sa 660 stanova

Mesec dana nakon uvida u projekat osmospratnice sa skoro 300 stanova na delu Telepa za koji su građani želeli da bude park, "Dama gradnja" dobila je lokacijsku, a sada traži i građevinsku dozvolu.
Umesto parka na Telepu: Ubrzane pripreme za izgradnju devet zgrada sa 660 stanova
Foto: 021.rs
Istovremeno, kako saznaje 021.rs, ubrzalo se i izdavanje dozvola za gradnju stambenog kompleksa firme "Karin invest," koja na istom prostoru planira da sagradi osmospratnice i jednu dvanaestospratnicu sa više od 360 stanova.
 
Nakon završetka izbora postupci za dobijanje dozvola za ovu lokaciju, za koju su se građani dugo borili da ostane park, teku glatko. 
Ova brzina je posebno primetna za "Dama gradnja," koja je put od kupovine zemljišta do zahteva za građevinsku dozvolu prošla za četiri meseca.
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumentaciju, firma "Dama gradnja" je 29. jula podnela zahtev za lokacijske uslove i dobila ih 7. avgusta, a sada je 13. avgusta podnela i zahtev za građevinsku dozvolu. 
Oni su prethodno, od 12. do 18. jula, imali pred Gradskom upravom za urbanizam i građevinske poslove javni uvid u urbanistički projekat, koji je odobren 1. avgusta. Projekat je tokom jula izradio Biro za projektovanje "Lasta projekt". U lokacijskoj dozvoli se vidi da su saglasnosti i mišljenja u pogledu projektovanja druge državne službe dale uglavnom tokom maja meseca.
 
Do zemljišta od 6.477 kvadratnih metara došli su na licitaciji 4. aprila po ceni od 743,8 miliona dinara. Na samoj licitaciji su građani koji se protive gradnji na Telepu ustanovili da je "Dama gradnja" osnovana sedam dana pre licitacije i da je, po adresi i tome ko je vlasnik, evidentno povezana sa kompanijom "Tron Tex."
 
Kažimo da se iz lokacijske dozvole vide skoro isti podaci kao i iz urbanističkog projekta, a to je da će biti pet lamela od osam spratova sa 296 stanova prosečne veličine od 60 kvadrata, kao i 18 lokala od više od 100 kvadrata, dok će u podzemnoj garaži na dva nivoa biti 341 mesto za parkiranje.
 
"Karin invest" je do 7.664 kvadratna metra zemljišta došao na licitaciji u decembru 2022. godine po ceni od 961 milion dinara. Oni su urbanistički projekat prezentovali prošlog septembra, a na lokacijsku dozvolu su čekali četiri i po meseca, od 31. oktobra prošle godine do 15. marta.
 
Ipak, nisu odmah podnosili zahtev za građevinsku dozvolu, nego su čekali polovinu juna i tada su zatražili dozvolu samo za pripremne radove. Ona im je prvo odbijena zbog manjka dokumentacije, nedostajale su saglasnosti drugih ustanova, a potom kada je dopunjena, izdata je 22. jula. "Karin invest" je odmah potom podneo i zahtev za pripremne radove, koji su odobreni 26. jula, tako da se sada može očekivati da krenu sa kopanjem, kao i da traže građevinsku dozvolu za stambeni kompleks.
Ovaj investitor treba da sagradi četiri lamele, od kojih tri imaju osam spratova. Osim toga, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice gradiće se soliter od 12 spratova. Ukupno će imati 407 parking mesta u podzemnoj garaži, 364 stana i pet poslovnih prostora.
 
Projekat je uradio arhitekta Rade Avramov iz projektnog biroa "A.R.HITEKT 5". 
 
Između planiranih stambenih kompleksa "Dama gradnja" i "Karin investa" predviđen je zeleni koridor.
 
Podsetimo da se građani, više nevladinih i ekoloških organizacija, kao i opozicija, već godinama protive gradnji na ovoj lokaciji na Telepu.
 
Hiljade Telepčana do sada je potpisalo peticiju u kojoj traže da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta izgradi park od tri hektara, a ne da se zidaju stambene zgrade na oko dva hektara, dok manji deo ostaje zelena površina.
 
Građani su svojevremeno, 2018. godine, uspeli da izdejstvuju od lokalne vlasti da se tu ne gradi vatrogasni centar, ali je potom Grad doneo prvo sporni Generalni urbanistički plan do 2030. godine i Plan Telepa kojim je omogućio da se veći deo prostora parka proda za stambenu gradnju.

Komentari 52

  • Bane ns

    19.08.2024 06:49
    Treba svi da odemo odavde! Pa neka prodaju stanove jedni drugima gospoda iz vlasti i neka im deca smrde u betonu…
    Dok svi ne odemo ovaj jaram nece prestati jer ovi su videli da mogu i da im niko nista ne moze!
  • Baba Vanga

    15.08.2024 16:14
    Opaa i ovde će mile da betonira znači!!!Mile neće bosnu da betonira, njima trebaju šume,livade,letnji hlad,a ovde radi šta hoće zahvaljujući novosadskim podguznim muvama!!! Neka neka,ima u srbistanu zatvora dosta,a za takve ološe ima i jednokrevetnih ćelija, doduše bez hlada i parkinga!! Samo napredno,za njihovu decu!!!
  • Ssy

    15.08.2024 15:22
    Srpska posla
    Kome trebaju parkovi? Još "malo" betona dobro dođe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti