Pojedini Novosađani bez vode, pritisak smanjen zbog enormne potrošnje

JKP "Vodovod i kanalazacija" saopštilo je u sredu, 14. avgusta, da će na celom području vodosnabdevanja u Novom Sadu i okolini biti smanjen pritisak zbog enormne potrošnje vode.
Pojedini Novosađani bez vode, pritisak smanjen zbog enormne potrošnje
Foto: 021.rs
Međutim, kako javljaju čitaoci 021.rs, u pojedinim naseljima na obodu grada, kao i na višim spratovima zgrada u Novom Sadu, od uveče vode uopšte nema.
 
Sugrađanka koja se obratila našem portalu navela je da od 18 časova uopšte nema vode u Ulici Jovana Dučića na petom spratu, a slična je i situacija u delu Podbare. 
 
"Od juče viši spratovi koji nemaju hidrocel uređaj za pojačanje pritiska su bez vode. Na sajtu fabrike vode stoji da su smanjili pritisak u sistemu zbog velike potrošnje. Šta se očekuje na 40 stepeni", pita jedna Novosađanka.
Takođe, do potpunog prekida vodosnabdevanja došlo je i na Popovici i u drugim naseljima na obodu grada.
 
Iz "Vodovoda" za 021.rs kažu da jučerašnji apel nije uobičajen, već je poslat zbog činjenice da Fabrika vode tokom ovog leta radi na konstantnom maksimumu proizvodnje.
 
"Kao što je navedeno, u sistem se ispušta i više od 1.500 litara vode u sekundi, što govori da je potrošnja na kritičnom nivou, u smislu neracionalnosti i nenamenske potrošnje", ističu u ovom gradskom preduzeću.
Kako bi sačuvali Fabriku vode JKP "Vodovod i kanalizacija" je bilo prinuđeno da smanji pritisak u celom distributivnom sistemu.
 
"Naravno, za posledicu imamo, ili smanjen pritisak ili potpuni nestanak vode, u zavisnosti od konfiguracije terena. Osim korisnika na Staroiriškom vencu,  smanjen pritisak su imali i stanovnici rubnih delova mreže, kao i korisnici u gradu, na višim spratovima. Normalizaciju u vodosnabdevanju možemo očekivati kada se rezervoari dopune do te mere da vraćanje u redovan režim ne ugrozi rad Fabrike vode", odogovaraju za 021.rs u "Vodovodu".
 
Kako su naveli u jučerašnjem dopisu, oni nastoje da "maksimalnim angažovanjem svih svojih ljudskih i proizvodnih kapaciteta obezbede dovoljno vode za sve korisnike, ali ovakvom nesavesnom potrošnjom rezerve vode se smanjuju". 
Ovog leta problemi sa vodosnabdevanjem javljaju se širom Srbije. Tako su ove nedelje uvedene noćne restrikcije vode u Inđiji, Jarkovcima, Ljukovu, Novim Karlovcima i Krčedinu koje će trajati celog leta.
 
U Gornjem Milanovcu je uvedena vanredna situacija zbog nedostatka vode, a opštinska vlast uputila je hitan zahtev Vojsci Srbije da im obezbedi tri cisterne za vodu na privremeno korišćenje. Uvedene su i restrikcije vode koje traju po četiri sata dnevno, od 8 do 12 časova.
 
Lokalna valst u Čačku započela je sa restrikcijama i kažnjavanjem zbog nesavesnog korišćenja vode. Restrikcije su uvedene i u Topoli, Valjevu i drugim lokalnim samoupravama.
 
Sve ovo se dešava dok temperature u celoj zemlji dostižu i do 40 stepeni.
  • A212

    20.08.2024 07:34
    Obratite se "upravi vodovoda"
    U jednoj zgradi se troši u NS prosečno 25x3=75m³ mesečno.
    Preko leta 25x4=100m³ mesečno.
    Nove zgrade, koje se sada grade: 50×4=200m³.
    Koliko ima zgrada u NS?
    Neispravnih gumica na kotliću koliko hoćeš, dnevno iscuri 600-1500lit. po kotliću.
    1. Svaki seljo bi u NS u neku zgradu, zgrade niču, infrastruktura od pre 50 godina.
    2. Isti seljo baca kamenje na one koji imaju kuću ili bazen. Bazen se puni jednom godišnje sa 6m³, retko više vode. Bašta se zaliva kako bi isti seljo u smrdljivom stanu imao šta da jede.
    3. Seljo po dolasku u grad se proda za 2 crvene kako bi klicao "vođi", busao se u "patriotska" prsa i vređao sve koji troše "njegovu" vodu i proizvode hranu.
    4. Tek svaka 400. kuća ima "Intexov" bazen sa 2-6m³ vode, punjen jednom godišnje.
    5. Previše je selja, seljačina, zemara, rođa i ostalih takvih u lepom gradu Novom Sadu.
    Problem je u lošoj gradskoj i ostaloj vlasti.






  • Zora

    16.08.2024 21:51
    Tužno !!!
    Samo vi glasajte za Vučića ,pa ćemo pored njegovih stručnjaka ostati i bez struje i bez vode! I odosmo mi u srednji vek!
  • Дуле

    15.08.2024 22:39
    Само ви ЗИЂАЈТЕ па ћете за дест година пити воду из Дунава -ако је и тамо буде било.А за воду ћете се молити у цркви одмах поред Водовода.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti