Novosadski studenti se prijavili policiji: "Čuli smo da hapse zbog aktivizma"

Novosadski aktivisti, uglavnom studenti, organizovali su akciju i otišli u policijsku stanicu kako bi se prijavili i dali izjave.
Novosadski studenti se prijavili policiji: "Čuli smo da hapse zbog aktivizma"
Foto: 021.rs
Kako navode, policija po Srbiji ovih dana hapsi njihove kolege aktiviste koji su učestvovali na protestima protiv iskopavanja litijuma, te ova akcija predstavlja neku vrstu pomoći MUP-u.
Ispred policijske stanice u Kralja Petra okupilo se oko 15 aktivista, svi obučeni u bele majice sa crnim prugama, koje je službenik poslao da se prijave u stanicu Stari Grad u Radničkoj.
 
Nakon što su studenti stigli do ove stanice, kako javlja reporter 021.rs, oni su se redovno javili na šalter i rekli da žele da daju izjave.
Kako kaže studentkinja Mila Pajić iz neformalne grupe STAV za 021.rs, okupljeni su došli da se prijave zato što su aktivisti i aktivistkinje.
 
"Čuli smo da se ljudi hapse zbog aktivizma, da je to postao prekršaj u Srbiji, pa smo došli da uštedimo policiji malo vremena da nas ne traže u gradu", rekla je ona.
 
 
Dodala je da u Novom Sadu ima mnogo aktivista, te da je deo odlučio da zajedno dođe do policije i da se prijave.
 
"Ja sam im rekla da, s obzirom da niko ne zna da postoji zakon koji zabranjuje aktivizam, oni u skladu sa zakonom zaključe da li smo izvršili neko prekršajno ili krivično delo", objasnila je Pajić za 021.rs.
Aktivisti se u poslednjih nedelju dana privode na informativne razgovore, a za trojicu je čak bio određena i kazna zatvora, koja je kasnije poništena.
 
Građani Srbije već nedeljama protestuju protiv planova iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, a sukobi sa policijom eskalirali su nakon 10. avgusta i velikog protesta u Beogradu kada su blokirane železničke stanice Prokop i Novi Beograd.
 
Pripadnici policije i žandarmerije su u ranim jutarnjim satima blokade u opremi za razbijanje demonstracija razbili blokade. 
  • daleko bilo

    17.08.2024 22:31
    mir se čuva
    diplome im nece ni trebati ako se nastavi na radu pretvaranja svega u haos i pejzaž sa Meseca.Gde budu tamo će se školovati od para drugih mučenika ako im postojeća škola ne bude dovoljna.
  • Mastodont

    17.08.2024 16:18
    @Kum Žoržo

    U kakvo ste go*no pretvorili ovu državu ne treba vam nikakva pomoć, ali povući ćemo vodu za vama gratis.
  • Nemanja

    17.08.2024 16:14
    @Milovan

    Potrebna je barem kompletna osnovna što znači da ti otpadaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti