"Vodovod i kanalizacija": Voda u Novom Sadu bezbedna za piće

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" oglasilo se povodom navoda da je voda za piće u Novom Sadu neispravna.
"Vodovod i kanalizacija": Voda u Novom Sadu bezbedna za piće
Foto: Pixabay
Kako ističu, ovo preduzeće odgovorno tvrdi da voda iz novosadskog vodovoda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.
 
"To znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize", ističu iz ovog preduzeća.
Dodaju da vodu dodatno svakodnevno kontroliše i Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto.
 
"Biološke analize, od početka godine do sada, bile su ispravne, bez bioloških indikatora, te se može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz vodovoda na teritoriji grada Novog Sada i okolnih naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi", ističu iz "Vodovoda i kanalizacije".
Napominju i da će ovo preduzeće u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema.
 
"Takođe, zbog iznošenja neistina i uznemiravanja javnosti, pokrenuće se postupak pred nadležnim organima", ističu za kraj.
 
Podsetimo da je ranije danas gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naložio je hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda.
Reakcija gradonačelnika usledila je nakon što su mediji preneli saopštenje Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u kojem se tvrdi da voda nije bezbedna za piće.
 
POKS je objavio i navodnu prepisku iz Viber grupe rukovodilaca preduzeća, u kojem jedan član navodi da su u vodi pronađene nematode.  

Komentari 31

  • Kotlokrpa

    20.08.2024 22:39
    A azbestne cevi?
    A šta je sa azbestnim cevima koje dosta naselja ima? Za Budisavu znam sigurno a verujem da nije jedina...
  • @2

    20.08.2024 16:29
    šta čeka higijenski?
    Evo tebe valjda čeka, davno su i to uništili i one koji su valjali najurili.
    Mali podsetnik:

    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/363247/Otkaz-u-Pasterovom-zavodu-dve-godine-pred-penziju-Strucnjak-oteran-zbog-ukazivanja-na-probleme.html

  • Zoki

    20.08.2024 16:21
    Neces kopati
    Vidi se po kamencu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti