Borba Novosađanke protiv nakaradnog sistema: Onkološkog pacijenta "pregledali" na parkingu

Novosađanka Jasmina Mihnjak detaljno je opisala borbu sa "debilizmom srpskog zdravstva", dok se istovremeno bori i za život svog supruga - onkološkog bolesnika.
Borba Novosađanke protiv nakaradnog sistema: Onkološkog pacijenta "pregledali" na parkingu
Foto: 021.rs
Po njenim rečima, nije očekivala da će država da im pomogne, ali je iznenađena time koliko otežavaju život porodicama, prenosi N1.
 
Dok se bori protiv nenormalnog sistema i za život svog supruga, tu je i treći fron - obezbediti koliko-toliko normalan život svojoj ćerki u izuzetno teškim okolnostima. 
Jasminin suprug boluje od karcinoma koji je metastazirao, imao je više operacija i posledica su nezarasle rane.
 
Suprug joj je na bolovanju, u bolnici. Međutim, obaveštena je da je za produženje bolovanja potrebno da dođe na kontrolu sa novim nalazom urologa. Na kontrolu ide ona, pošto njen suprug ne može da hoda. A kada izađe iz bolnice moraće da ga vodi na novi pregled kod urologa, zbog tog još jednog papira.
Suprug ove Novosađanke ne može da se kreće, neophodno mu je previjanje četiri puta dnevno da ne bi došlo do infekcije, održavanje lične higijene u stanu koji ima kadu je – neizvodljivo. Ono što bi bilo logično rešenje u ovom slučaju – palijativna nega – za nju je nedostižno.
 
Zbog toga je bila prinuđena da supruga smesti u privatni dom, kako bi dobio adekvatnu medicinsku negu. Novac za dom mora sama da nabavi svakog meseca, jer zahtev za tuđu negu i pomoć, koji je podnela, još nije obrađen. Kako su joj rekli, to je procedura koja zahteva vreme. A vreme je ono što njenoj porodici nedostaje.
 
Sama mora da se postara i da nabavi novac za injekcije fraksiparina, koje su preko potrebne za pacijenta sa dubokom venskom trombozom, pošto njen suprug ne može da ih dobije o trošku RFZO.
 
"Sve je do sistema. Nije to do lekara. Veći deo ljudi koji radi po bolnicama su predivni ljudi", ističe Mihnjak i dodaje da je sistem nakaradan, a da pacijenti i njihove porodice to prihvataju sa "to je tako" i "to se podrazumeva".
"Iz trećeg kruga pakla"
 
Mihnjak je u svojoj objavi opisala situacija u vezi sa kućnim lečenjem, invalidskom komisijom i palijativnom negom.
 
Invalidska komisija
 
"Ovo je najdebilnija situacija sa kojom sam se suočila u ovoj napaćenoj zemlji. Dolazak pacijenta na invalidsku komisiju je OBAVEZNO. Ne zanima ih kako, da li je pacijent pokretan, da li sme da se pomera, da li je u bolnici... mora da dođe. To se u praksi rešava tako sto porodica plati sanitet da se pacijent preveze. U našem slučaju je to baš jezivo strašno jer svako cimanje može da uzrokuje novo krvarenje iz otvorene rane i arterije sto je životno ugrožavajuće.
 
Sanitet doveze pacijenta ispred i onda neko ode po doktora, doktor siđe i pogleda pacijenta na ulici, tačnije na parkingu. Ne pregleda ga već ga bukvalno pogleda i to je to. Nije im dovoljna dokumentacija lekara iz Doma zdravlja, specijalista, otpusna lista iz bolnice, tri dijagnoze... ne, moraju da vide pacijenta, valjda da se uvere da zaista ne može da stoji ili šta već... 
 
Što reče moj komšija, bitno da za izbore mogu da ti dođu na noge, tad su veoma organizovani. Mimo toga, moramo mi njima na noge, makar i ležeći."
 
  • Zebra

    25.08.2024 16:39
    Ne dao Bog nikome da bude ili da ima onkološkog pacijenta u porodici! To je zlo koje nas okružuje. Zlo koje država dopušte kroz razna pomeranja granice tolerancije. Od aflatoksina pa na ovamo sve što nije u granicama za Evropu, kod nas bude. Sad hoće RioTinto… Pojedincima uvek malo pa dobili milione da lobiraju. Onkologija će nažalost morati da pravi liste i odmah otpisuje ljude bez lečenja! Pamet u glavu narode! Danas 20€ za glas, sutra može puno da košta!
  • Vladan

    22.08.2024 20:58
    S Kamenica
    Je ipak Istitucija od ugleda.
    Moje iskustvo je pozitivno.nisam imao nikakvih problema sa komisijom niti sam imao bilo kakvih problema u S Kamenici
    Na komisiji rade dve sjajne i vredne sestre i Dr mislim da se zove Tepavac po meni dobar Dr
  • Baba Vanga

    22.08.2024 14:55
    Ne da onaj mali pare za zdravstvo dok mu tata oskar ne namigne..samo da pojedu još koji parizer,i da to bude glavna vest na RTS dnevniku,pa će oskar dati miropomazanje..za njihovu decu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti