I poljoprivredna inspekcija utvrdila nezakonito korišćenje pašnjaka na Fruškoj gori

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede potvrdila je da je razoravanje pašnjaka na delu Fruške gore od strane zakupca nezakonito.
I poljoprivredna inspekcija utvrdila nezakonito korišćenje pašnjaka na Fruškoj gori
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako se navodi u zapisnicima koji su dostavljeni Udruženju za zaštitu šuma, a u koje je 021.rs imao uvid, utvrđeno je da je na različitim parcelama gajena pšenica, a da je veliki deo zakupljene površine preoran.
 
"Zakupac poljoprivredno zemljište ne koristi u skladu sa predmetnim ugovorima, a ni kao dobar domaćin, ni u skladu sa kodeksom dobre poljoprivredne prakse. Predmetno zemljište ne koristi za ispašu stoke", navodi se u nalazu poljoprivredne inspekcije.
Baš kao i inspekciji za zaštitu životne sredine, i poljoprivrednim inspektorima je zakupac rekao da on nije koristio, obrađivao, sejao ni razoravao, te da ne zna ko je to uradio. Suprotno tvrdnjama u prijavi, zakupac je naveo da poseduje stoku, ali je rekao da ih nije vodio na ispašu na navedeno zemljište. Navodnu uzurpaciju zemljišta nije nikom prijavio.
 
Poljoprivredna inspekcija je naložila Sremskoj Mitrovici da donese odluku o skidanju useva pšenice sa parcela na kojima je posejana. 
 
Kako je 021.rs pisao u sredu, prethodno je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila da je preoravanje pašnjaka u blizini Šuljma nezakonito. Inspekcija je naložila privatniku koji koristi zemljište da omogući preoranim površinama da se samoobnove samoniklom vegetacijom.
"Obradom zemlje na travnim staništima izvršeno je njihovo narušavanje i oštećivanje, što je značajan nepovoljan uticaj na živi svet, ekološki integritet i estetska obeležja predela", ističe se u nalazu inspekcije i dodaje da za ovakve radove nije ishodovano rešenje o uslovima o zaštiti prirode. 
 
Inspekcija je po službenoj dužnosti zbog ovih nezakonitosti obavila i nadzor Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora".
 
Predmet je predat odeljenju ekološkog kriminala policije Sremske Mitrovice, na dalje postupanje, budući da je konstatovana velika ekološka šteta. 
  • Baba Vanga

    27.08.2024 23:33
    Svaka čast,sad samo i da utvrdite ko bespravno seče šume po fruškoj gori i pravi ste! Nemoj samo određene da hvatate,hvataj malo i kumove,rodjake,daidže,amidže..kad to budete uradili, skidam kapu! Onda živimo u uredjenoj i pravnoj državi!U zdravlje i sretan rad!
  • Novosadjanka

    23.08.2024 14:36
    Fruska gora
    Kao nacionalni park,zasticen od vandala ,treba da ostane i generacijama posle nas.sta se desava sa nasim gradom,?na sve strane ,rusenje i devastiranje.otimacina od nas,gradjana.ima li tome kraja.nek nas makar pitaju
  • Skretanje

    22.08.2024 17:55
    Paznje sa betoniranja i urnisanja sume secom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti