VIDEO Stanovnici Klise na udaru dima, paljevine i zagađenog vazduha: "Situacija za neizdrž"

Više stanovnika Klise obratilo se redakciji 021.rs žaleći se na, kako kažu, nepodnošljiv smrad, a situaciju opisuju kao "neizdrž".
Višednevni smrad koji se oseća na Klisi najverovatnije potiče sa livade na kojoj vatra tinja već danima.
 
Kako se može videti na snimcima koje su napravili građani, ova livada je skoro potpuno crna, ali se beli dim i dalje podiže.
Livada se nalazi nedaleko, odnosno odmah iza gradske deponije, tako da, zbog uticaja vetra, Klisanima i stanovnicima okolnih naselja deluje da neprijatan miris paljevine potiče direktno sa novosadskog smetlišta.
 
Za sada, 021.rs od nadležnih nije dobio nikakve informacije o tome šta se i da li se išta preduzima da se zaustavi ova paljevina koja je uznemirila građane.
Međutim, Klisani smatraju da je situacija izuzetno opasna i da se ne radi samo o jednoj parceli koja gori. Ističu da nekvalitetan vazduh udišu već danima unazad. 
 
"U proteklih mesec dana je život na Klisi (verujem i šire) postao izuzetno loš po zdravlje odnosno vazduh je kontaminiran usled paljenja deponija", kaže Novosađanka koja se obratila redakciji 021.rs.
 
 
Ona dodaje da se obratila nadležnima, ali da zasad nema konkretne reakcije. 
 
"Problem nastaje kada sve nadležne institucije znaju za problem (kao i kod svega) i što mi, građani, možemo da 'dubimo na trepavicama' pa se i onda ništa neće rešiti... Ovo se nije dešavalo protekle dve godine, tad smo se preselili ovde. Počelo je pre mesec dana i ne prestaje", poručuje sagovornica 021.rs, dodajući da se mnogo toga dešava u poslednje vreme i da "uslovi za normalan život nisu ispunjeni".
 
Novosađanin koji se obratio portalu 021.rs kaže da se "svakodnevno pali ko zna šta i bukvlano niko ne reaguje na takve pojave". 
 
"U najvećem broju slučajeva u toku proleća, leta i jeseni crni dim se može primetiti iz naselja Rit, što se može jasno videti sa Temerinskog i Klisanskog mosta. Pretpostavka je da se tu uglavnom radi o paljenju guma i kablova. Kada pozvete policiju, oni vas prebace na vatrogasce, vatrogasci nevoljno primaju takav poziv jer znaju ko pali (bar tako kažu kad ih pozovete) i svakodnevno primaju pozive. Onda prebacuju na Mesnu zajednicu koja nema sisteme komunikacije sa građanima, niti se ičim bavi od značaja za život građana. Jednostavno upadate u začarani krug gde niko nije nadležan i niko ne radi svoj posao", opisuje problem ovaj Novosađanin.
Kako zaključuje, Klisa već dovoljno ispašta zbog gradske deponije "koja je rak rana Novog Sada", a ovih dana je i ona aktivna "pored redovnog trovanja i neprijatnih mirisa". 
 
Prethodnih nedelja, zbog visokih temperatura koje su dovele do suše širom Vojvodine i Srbije, izbijaju požari na suvoj travi, a vatrogasci na području Novog Sada i okoline skoro svakodnevno intervenišu. 
 
Ipak za sada nema objašnjenja zašto se dozvoljava da ovde tinja vatra i da smrad, posebno u večernjim satima, smeta građanima.
  • pajo patak

    27.08.2024 15:14
    @Komifo
    naprjeduje u jjezjiku; nije sto, nego sta.
  • Komifo

    27.08.2024 14:38
    @Sta

    Koji ti je to tačno jezik?
  • pajo patak

    27.08.2024 12:27
    @Sta
    nije stvar u doseljavanju, odakle, nego u prihvatanju i poštovanju civilizacijskih tekovina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti